32

Tunezyjskie kule rybne


Czyli po raz kolejny trochę wspomnień z ubiegłorocznych wakacji. Delikatne klopsy rybne zanurzone w wyśmienitym sosie pomidorowym. I każdy, kto zawitał z Tunezji lub Egipcie i żywił się tamtejszym np. spaghetti lub penne z sosem pomidorowym, odnajdzie smak wakacyjnych wspomnień. Cieszę się, że udało mi się odtworzyć ten sos, bo był to jedna z naszych ulubionych opcji lunch'owych.




Składniki na kule:




* 1 kg białej ryby (u mnie tilapia)

* 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

* 1 cebula

*  3 ząbki czosnku

* 2 szczypty mielonego kminku

* 1 łyżeczka soli (płaska)

* 1 łyżeczka tunezyjskiej Harissy (można zastąpić pastą chilli lub pikantnym ketchupem)

* 3 łyżki kaszy manny

* 3-4 łyżki bułki tartej

* 1 jajko




Sos:




* 1 karton przecieru pomidorowego (ok pół litra)

* 3 łyżki oliwy z oliwek

* 3 ząbki czosnku

* 300 ml wody

* 1 łyżka cukru

* 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki

* sól i pieprz do smaku







Rybę mielimy na najdrobniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem i mieszamy z pozostałymi składnikami. jeśli masa będzie za rzadka dodajemy jeszcze jedną lub dwie łyżki bułki tartej lub kaszy. Z masy formujemy kule wielkości jajka, obtaczamy w bułce i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Zdejmujemy z patelni.

W garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, dodajemy oliwę, przeciśnięty czosnek (nie podsmażany wcześniej!!), cukier, natkę. Solimy i pieprzymy według własnego smaku. Sos gotujemy ma małym ogniu ok 3-4 minut. Do sosu dodajemy kule i gotujemy ok 15 min dośc często mieszając aby nie przywarły do dna. Do tej potrawy proponuję ryż dwukolorowy, przygotowywany w typowy Egipski sposób (niewyobrażalnie pyszny i sypki). Myślę, że każdy kto odwiedził Egipt wie jaki ryż mam na myśli :)




Dwukolorowy ryż egipski:




* 1 szklanka ryżu parabolid

* 2 szklanki wody

* 1 kostka rosołowa

* 1/4 łyżeczki soli

* spora łyżka masła




W garnku o grubym dnie roztapiamy masło i wrzucamy połowę ryżu. Smażymy go, aż nabierze brązowego koloru, po czym dorzucamy resztę ryżu i zalewamy 2 szklankami gorącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową i solą. Mieszamy, włączamy możliwie najmniejszy gaz (najlepiej żeby garnek stał na płytce) i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Cała tajemnica kryje się w nie podnoszeniu pokrywki, żeby nie uciekała para. Po ok. 15 minutach możemy raz przemieszać, jeśli mamy obawy, że może przywrzeć do dna






Smacznego w stylu arabskim :)

 

 



 



 




Opublikowano: 12 marca 2010
Tagi: ryba
Kategoria: Ryba
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (32)
olciaky
26.03.2010 21:06 odpowiedz
Chyba się o nie pokuszę w Wielki Piątek.
Pozdrawiam. Są w moim typie- bardzo!
Krokodyl
Krokodyl
18.03.2010 22:25 odpowiedz
Właśnie smażę. Jutro zrobię sos i podam na obiad. :-) pa, pa. :-))
monikucha
18.03.2010 02:41 odpowiedz
Co za pysznosci. Wpraszam sie na obiad :)
szarlotek
15.03.2010 06:53 odpowiedz
Wyglada to zachwycajaco! Muszę zapamiętac, bo nic tak dobrze oprócz ruchu na wiosnę, nie robi jak ryby :D
lo
lo
14.03.2010 21:40 odpowiedz
Pięknie te kulki wyglądają. Kusisz, kusisz i skusiłaś. Serdecznie pozdrawiam.
Ola
Ola
14.03.2010 21:27 odpowiedz
dziękuję :) swoją drogą te kule rybne wyglądają zjawiskowo, jak smakują postaram się niedługo sprawdzić :]
izaa_a
14.03.2010 20:30 odpowiedz
nie przepadam za rybami ale takie kuleczki bym z chęcią zjadła....
dziwnograj
14.03.2010 16:50 odpowiedz
O rety jak to pysznie wygląda ;D Uwielbiam pulpeciki rybne, te musza być cudowne! I jeszcze ten sosik...Do ulubionych
Nemi
14.03.2010 13:47 odpowiedz
Nie powinnam wchodzić na Twój blog, przed obiadem:) Danie kusi i to BARDZO!
atina_bc
14.03.2010 08:46 odpowiedz
jaka pyszna rybna propozycja:) Musze sobie zapamiętać :)
aga-aa
13.03.2010 09:32 odpowiedz
u mnie dziś też rybka, choć nie w formie kulek, a szkoda, bo brzmią bardzo smacznie
iis111
12.03.2010 22:43 odpowiedz
Kasiu zobaczylam te zdjecia i zglodnialam. Pomaszerowalam do kuchni i wlasnie jem pitte z haloumi, szynka, ogorkiem i pomidorem:) Pyszne, choc wolalabym sprobowac Twojego dania... nawet o 10 w nocy:D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.03.2010 22:04 odpowiedz
Dziękuję Wszystkim :) Z przyjemnością zaprosiłabym Was na wspólny obiad i raczyła tylko najwspanialszymi daniami :)
gwiazdka.w.kuchni
12.03.2010 21:58 odpowiedz
ale okazałe kule, bardzo smakowite!
gosiab_3
12.03.2010 21:09 odpowiedz
bardzo apetyczna propozycja Kasiu,chetnie skorzystam,jesli mozna :)
Pozdrawiam serdecznie :)
majazteca
12.03.2010 20:47 odpowiedz
Kasiu, u Ciebie zawsze sa takie pyszne obiadki :) Chyba sie przeprowadze gdzies blizej Ciebie i bede wpadac od czasu do czasu :))
zjedz_mnie
12.03.2010 19:06 odpowiedz
Odłóż parę kuleczek, no dobra 3 wystarczą. Apetyczne;]
myniolinka
12.03.2010 18:35 odpowiedz
świetny pomysł! wypróbuję z pewnością!!!
ilka_86
12.03.2010 18:33 odpowiedz
uwielbiam rybkę! ta propozycja prezentuje się niezwykle smakowicie i egzotycznie:)
fantazjemagdyk
12.03.2010 15:54 odpowiedz
wyglądają super, ten sos wygląda tak smakowicie, że najchętniej zrobiłabym je już dziś :) pozdrawiam
amarantqa
12.03.2010 15:47 odpowiedz
Ależ mi się te kule rybne spodobały... w takim pomidorowym sosie to musi być pycha :)

Pozdrawiam ciepło Kasiu!
gosiaa99
12.03.2010 14:39 odpowiedz
ja też się wpraszam na obiad! :)
alf19
12.03.2010 12:12 odpowiedz
Wyglada bardzo apetycznie ; )
andzia-35
12.03.2010 12:05 odpowiedz
Jej, Kasiu, ale bym chętnie wprosiła się do Ciebie na takie danie:)))))))
Sh4dow
12.03.2010 11:54 odpowiedz
Przepis wyglada super ale czemu ryż paraboild oznacza paraboliczny a raczej z angielskiego przedgotowany? Paraboliczny wyglada komicznie troche :)
Usagi
12.03.2010 11:45 odpowiedz
O.. na pewno zrobię. W Egipcie po prostu zajadałam się takimi klopsikami. Te Twoje cudnie wyglądają i pewnie są równie pyszne.
bee-3
12.03.2010 11:30 odpowiedz
Bardzo apetyczne te kulki. I nigdy nie robiłam ryżu po egipsku, dzięki za przepis - muszę wypróbować :)
agata
12.03.2010 11:28 odpowiedz
Bardzo lubię wszelkie rybne klopsiki- te wyglądają obłędnie!
tompol
tompol
12.03.2010 11:18 odpowiedz
Jak rozpocznie sie sezon wedkarski i cos odp. zlowie to wyprobuje ten przepis :)
krokodyll8
12.03.2010 10:25 odpowiedz
Bardzo fajne, zrobię w przyszłym tygodniu. :-)) Ostatnio u Ciebie znalazłam mnóstwo smakołyków, którym się nie oprę. :-)))
gosiuwka
12.03.2010 10:16 odpowiedz
Wyglądają naprawdę smakowicie. Idealne na piątek ;-)
misbasia
12.03.2010 10:15 odpowiedz
Widzę Kasiu, że sporo tych smakowitych kulek zrobiłaś, więc mogę się wprosić na obiadek? ;)