17

Truskawkowy torcik jogurtowy




Obawiałam się, że przez nasz wakacyjny wyjazd ominie mnie sezon na najlepsze truskawki. Na szczęście, po powrocie okazało się, że są jeszcze dostępne. Odetchnęłam z ulgą, gdyż właśnie truskawek co roku wyczekuję najbardziej. A w tym sezonie, zdecydowanie nie zaspokoiłam jeszcze swojej ochoty na nie.

Kilka dni temu zakupiłam pokaźną ilość do zamrożenia. Udało mi się trafić na przepyszne, niesamowicie słodkie owoce, więc aż żal by było nie wykorzystać ich też do jakiegoś ciasta. A to, wydało mi się wręcz idealne. Lekkie, delikatne, dosłownie rozpływające się w ustach. 

Jeśli i Wy nie macie jeszcze dość truskawek, zachęcam Was do skorzystania z przepisu. Myślę, że będziecie zadowoleni :)  

Spód:

* 2 duże jajka (XL)

* 1/3 szklanka cukru

* 1/3 szklanki mąki pszennej

* 1 łyżka kakao

* 1 łyżka oleju

* 1 łyżka zimnej wody

Masa jogurtowa:

* 700 g gęstego jogurtu greckiego

* 1 galaretka cytrynowa

* 100 ml wrzątku

* 2 cukry wanilinowe

* 2 łyżki cukru pudru

Mus truskawkowy: 

* 500 g mocno dojrzałych truskawek

* 100 ml wrzątku 

* 5 płaskich łyżeczek żelatyny

* 3-4 łyżki cukru pudru (wg. własnych preferencji smakowych)

Dodatkowo:

* ok. 500-600 g dużych truskawek

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 6-7 minut). Do ubitych jajek dodajemy olej oraz wodę i chwilę miksujemy. Mąkę łączymy z kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. 

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia (od czasu do czasu należy ją zamieszac). Zimne jogurty miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym i dodajemy do nich zimną galaretkę. Miksujemy do chwili połączenia się składników. Jeśli masa jest bardzo płynna odstawiamy ją do lekkiego stężenia. Co około 5-10 minut należy ją przemieszac (u mnie miała odpowiednią konsystencję po około 20-25 minutach.

Z truskawek odcinamy szypułki w taki sposób, aby dało się je ustawic na biszkopcie (szypułkę obcinamy na płasko a nie wycinamy) i układamy na biszkopcie a następnie delikatnie zalewamy je lekko tężejącą (ale wciąż płynną) masą jogurtową. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia od czasu do czasu mieszając ją. Truskawki miksujemy z cukrem na gładki mus. Kilka łyżek musu dodajemy do żelatyny a następne przelewamy ją do reszty owoców. Mus delikatnie przelewamy na zastygniętą masą jogurtową i ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy truskawkami.    

Smacznego :)



Inspiracja


Opublikowano: 28 czerwca 2014
Kategoria: Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (17)
Sylwia
Sylwia
24.06.2016 15:21 odpowiedz
Pyszny deser! Własnie zrobilam i musze przyznać że rewelacja!
lucy
lucy
17.06.2015 19:28 odpowiedz
Proponuje ubić zimną galaretkę przed połączeniem z jogurtem. Wyjdzie fajna piankowa masa ;) Ciasto pięknie się prezentuje.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.08.2014 08:46 odpowiedz
Oczywiście
agusia
agusia
06.08.2014 22:50 odpowiedz
a można do musu użyć truskawek mrożonych?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.07.2014 19:46 odpowiedz
Nie ma takiej potrzeby. Biszkopt wyrośnie od jajek.
Gość
Gość
04.07.2014 19:33 odpowiedz
A co z proszkiem do pieczenia do spodu?
renata
renata
29.06.2014 22:16 odpowiedz
Smaczny, wyśmienity, rewelacyjny!!! Pominęłam wprawdzie kakao zastępując je dodatkową łyżką mąki, bo wolę "biały" biszkopt, ale to tylko moje preferencje;-). Dziękuję za kolejny pyszny przepis.....
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.06.2014 21:36 odpowiedz
Dziękuję :)
majanaboxing
29.06.2014 21:19 odpowiedz
Wygląda obłędnie! Piękne zdjęcia.:)
magda-mazek
29.06.2014 12:51 odpowiedz
serniczek pychota :) jesteśmy zachwyceni smakiem.Szybko się robi, szkoda tylko,że truskawki się kończą.
Gosia
29.06.2014 08:24 odpowiedz
Cudne :) Przydałby się teraz kawałek takiego :))
renata
renata
28.06.2014 17:38 odpowiedz
Chłodzi się w lodówce. .. jutro konsumpcja, ale po "wylizkach" z misek wnoszę że będzie pysznie:)
Kuchnia u Krysi
28.06.2014 15:13 odpowiedz
Kasiu, jak zwykle pysznie u Ciebie i jak zwykle piękne zdjęcia. A przepis zapiszę. Nabrałam ochoty na to ciasto:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.06.2014 12:46 odpowiedz
Takiego z wiaderka? Do serników?
Jeśli tak, to bez problemu, tylko nie będzie aż tak lekki :). Zwykły twaróg mielony w domu (ser biały z bloku) raczej się nie nadaje.
Jogurt można zastąpić też serkiem homo - zwykłym lub waniliowym.
Mariola
Mariola
28.06.2014 12:41 odpowiedz
Czy zamiast jogurtu greckiego moge uzyc twarogu?Nie chce mi sie isc do sklepu ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.06.2014 10:02 odpowiedz
Wydaje mi się, że spód z ciastek będzie za twardy do tak delikatnego ciasta. Bez pieczenia polecam spód z biszkoptów i masła, który znajdziesz w tym przepisie gotowaniecieszy.blox.pl/2012/05/Wiosenny-torcik-bananowo-brzoskwiniowy.html
Testujemy Jedzenie
28.06.2014 09:52 odpowiedz
Czy aby ułatwić sobie zadanie można zrobić spód z kruchych ciasteczek z masłem?