0

Truskawkowo rabarbarowe crumble



Najprostszy, najszybszy i najcudowniejszy deser łączący truskawki i rabarbar. 
Z idealnie chrupiącą kruszonką (zapamiętajcie na nią przepis - naprawdę warto!).
Pyszne na ciepło i na zimno. 
Solo, z lodami lub bitą śmietaną. 
Spróbujcie raz, a będziecie powtarzać przez cały sezon truskawkowy :) 

Składniki:
  • 3-4 szklanki pokrojonych na ćwiartki truskawek
  • 3 szklanki pokrojonego, mocno dojrzałego rabarbaru
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 płaskałyżeczka mąki ziemniaczanej 
Kruszonka:
  • 130 g mąki krupczatki 
  • 60 g cukru pudru 
  • 80 g miękkiego masła 

W misce łączymy mąkę z cukrem pudrem oraz miękkim masłem, które wcieramy w suche składniki do chwili powstania kruszonki. 
Kruszonkę wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut. 

Truskawki łączymy z rabarbarem i oprószamy cukrem pudrem połączonym z mąką ziemniaczaną. 

Owoce przekładamy do naczyia żaroodpornego i posypujemy schłodzoną kruszonką. 
Od razu, by kruszonka nie zdążyła się ocieplić, wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 30-40 minut (do zrumienienia kruszonki). 

Smacznego! 

Opublikowano: 9 czerwca 2020
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.