
Najprostszy, najszybszy i najcudowniejszy deser łączący truskawki i rabarbar.
Z idealnie chrupiącą kruszonką (zapamiętajcie na nią przepis - naprawdę warto!).
Pyszne na ciepło i na zimno.
Solo, z lodami lub bitą śmietaną.
Spróbujcie raz, a będziecie powtarzać przez cały sezon truskawkowy :)
Składniki:
- 3-4 szklanki pokrojonych na ćwiartki truskawek
- 3 szklanki pokrojonego, mocno dojrzałego rabarbaru
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 płaskałyżeczka mąki ziemniaczanej
- 130 g mąki krupczatki
- 60 g cukru pudru
- 80 g miękkiego masła
W misce łączymy mąkę z cukrem pudrem oraz miękkim masłem, które wcieramy w suche składniki do chwili powstania kruszonki.
Kruszonkę wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut.
Truskawki łączymy z rabarbarem i oprószamy cukrem pudrem połączonym z mąką ziemniaczaną.
Owoce przekładamy do naczyia żaroodpornego i posypujemy schłodzoną kruszonką.
Od razu, by kruszonka nie zdążyła się ocieplić, wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 30-40 minut (do zrumienienia kruszonki).
Smacznego!
Opublikowano: 9 czerwca 2020
Kategoria:
Śniadania