10

Truskawkowo czekoladowy sernik na zimno




Truskawkowo czekoladowy sernik na zimno, to kolejne po truskawkowym torciku jogurtowym  bardzo lekkie i dosłownie rozpływające się w ustach ciasto. 

Truskawki powoli ustępują miejsca kolejnym, letnim owocom, więc jeśli macie na nie ochotę, lepiej nie odkładajcie go na później :) 

Składniki na tortownicę 26cm

Spód:

* 2 duże jajka (XL)  

* 1/3 szklanki mąki

* 1/3 szklanki cukru

* 1 płaska łyżka kakao

* 1 łyżka oleju

* 1 łyżka wody

Warstwa truskawkowa:

* 500 g twarogu sernikowego z wiaderka

* 350 g truskawek

* 3-4 pełne łyżki cukru pudru (wg. własnego uznania)

* 3 łyżeczki żelatyny

* 70 ml wrzątku

Warstwa czekoladowa:

* 500 g twarogu sernikowego z wiaderka

* 150 g dobrej jakości mlecznej czekolady

* 100 ml mleka

* 1 bita śmietana w proszku (Śnieżka)

* 2-3 łyżki cukru pudru (wg. uznania)

* 3 łyżeczki żelatyny

* 70 ml wrzątku

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 6-7 minut). Do ubitych jajek dodajemy olej oraz wodę i chwilę miksujemy. Mąkę łączymy z kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia a następnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w tortownicy.

Truskawki miksujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku dokładnie mieszając, a następnie przestudzoną do temperatury pokojowej łączymy z truskawkami. 
Ser miksujemy z cukrem i dodajemy do niego mus truskawkowy. Miksujemy do chwili połączenia się składników, w razie potrzeby masę dosładzamy. Lekko tężejącą masę przelewamy na biszkopt, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby zastygła. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku a czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Czekoladę i żelatynę studzimy do temperatury pokojowej (czekolada powinna pozostac płynna). 


Ser miksujemy z cukrem. 2 łyżki masy serowej przekładamy do żelatyny i dokładnie mieszamy po czym przelewamy ją do sera i cały czas miksując wlewamy też czekoladę. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą z mlekiem Śnieżkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na warstwę truskawkową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc, aby ciasto dobrze zastygło. 

Przed podaniem wierzch sernika dekorujemy truskawkami.
Smacznego :) 


 



Inspiracja


Opublikowano: 30 czerwca 2014
Kategoria: Na zimno
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.07.2015 09:39 odpowiedz
Tak, dokładnie.
Natalia Róża www.swiattomskiego.blogspot.com
Natalia Róża www.swiattomskiego.blogspot.com
11.07.2015 08:36 odpowiedz
Witam, sernik jest pyszny! Ale czy mogę zastąpić truskawki owocami leśnymi mrożonymi? Proporcje wtedy zachować takie same? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.07.2014 14:46 odpowiedz
Super :) Cieszę się, że smakuje i dziękuję za zdjęcia :)
Asia
Asia
02.07.2014 13:55 odpowiedz
Wyszło przepyszne :) Ozdobiłam jednak jagodami, które miałam pod ręką :)
Zdjęcia nie są niestety dobrej jakości, ale efekt widać :)
http://oi60.tinypic.com/24bqavp.jpg" rel="nofollow">góra
http://oi60.tinypic.com/25srfw6.jpg" rel="nofollow">całość
betsypetsy
01.07.2014 19:00 odpowiedz
Nie wiem na który sie zdecydować, tak pysznie wyglądają ale zacznę od tego jogurtowego:) akurat na jutro będzie gotowy :)
Pozdrawiam
karmel-itka
30.06.2014 17:59 odpowiedz
rozkoszny, bez dwóch zdań!
Testujemy Jedzenie
30.06.2014 11:39 odpowiedz
Wygląda bardzo puszyście i lekko :)
Rafał
30.06.2014 10:50 odpowiedz
truskawki i czekolada - to jest to!
mikimama
30.06.2014 10:42 odpowiedz
Wygląda bardzo elegancko...
Kuchnia u Krysi
30.06.2014 06:35 odpowiedz
I znów kolejne cudo stworzyłaś. I pięknie i smacznie u Ciebie, jak zwykle :)