0

Truskawkowe tiramisu



Upały nie odpuszczają, więc dziś mam dla Was przepis na ekspresowy, nie wymagający ingerencji piekarnika deser. 

Przepis bazuje na koncepcji tiramisu, chociaż nie wiem, czy Włosi byliby tą wersją zachwyceni ;) 

Jedno jest natomiast pewne. Z moją miłością do truskawek nie mogłam sobie odmówić takiej wariacji. 
Tiramisu i truskawki. Dla mnie duet idealny. 


Składniki na 2 większe lub 3 mniejsze porcje:
  • 8-10 podłużnych biszkoptów
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml kremówki
  • 100 ml zmiksowanych truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru

Poncz:
  • 50 ml słabej kawy
  • 50 ml wódki truskawkowej 
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:
  • frużelina z truskawek (przepis TUTAJ)

Składniki ponczu łączymy ze sobą. 

Mascarpone łączymy z kremówką i cukrem pudrem. Miksujemy do czasu, aż powstanie gęsty krem, do którego dodajemy mus z truskawek. Miksujemy do połączenia się składników - ale nie dłużej niż 10 sekund (by masa się nie zwarzyła). 

W szklankach układamy warstwowo: frużelinę, naponczowane biszkopty i krem. Warstwy te powtarzamy dwukrotnie (lub trzykrotnie - jeśli wolicie mniej kremu, a więcej biszkoptów). 

Deser jest gotowy do podania od razu, ale najlepiej smakuje schłodzony. 
Jeśli wstawicie go do lodówki na dłużej niż 2 godziny (na przykład na całą noc) to polecam Wam ofoliować szklanki, by deser nie przeszedł zapachami z lodówki. 

Przed podaniem deser możecie udekorować truskawkami i listkami mięty.

Smacznego! 

Opublikowano: 12 czerwca 2019
Kategoria: Desery
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.