12

Tortille z pieczonymi warzywami i sosem czosnkowym




Kilka dni temu przygotowałam dla nas bezmięsny obiad który podbił moje podniebienie, chociaż ciężko mnie zadowolić daniem bez solidnej porcji białka :).

Lekki ale sycący, aromatyczny, pełen pieczonych w odrobinie oliwy warzyw, z jogurtowym sosem czosnkowym. Po prostu przepyszny.

Gorąco polecam Wam to danie, zwłaszcza na ciepłe, wiosenne dni.

Składniki na 2 porcje:

Warzywa:

* 500 g pieczarek

* 1 duża czerwona papryka

* 1 duża żółta papryka

* 1 zielona papryka

* 1 cukinia

* 2 czerwone cebule

* 6-7 łyżek oliwy

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* 2 spore szczypty soli (ok. 1/2 łyżeczki)

Sos:

* 1 duży kubek jogurtu naturalnego 

* 2 ząbki czosnku

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* 4 tortille

Warzywa kroimy w mniejsze kawałki i wsypujemy do miski. Polewamy je oliwą, posypujemy solą oraz ziołami i dokładnie mieszamy dłońmi. Tak przygotowane warzywa przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 20 minut. 

W czasie kiedy pieką się warzywa przygotowujemy sos. Jogurt łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczone warzywa przekładamy na durszlak aby ociekł z nich sok i nie rozmoczyły tortilli.

Na suchej, mocno rozgrzanej patelni podpiekamy każdą tortillą z obu stron przez około 6-7 sekund a następnie nakładamy na nie warzywa i zwijamy. Przed podaniem polewamy sosem.

Smacznego :)

 




Opublikowano: 1 kwietnia 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Moja Galeria Smaku
15.04.2014 19:27 odpowiedz
Wczoraj sie nimi zajadaliśmy, wyszły pyszne!
jolantaszyndlarewicz
03.04.2014 20:23 odpowiedz
Od kilku już dni mam ochote na tortillę, chyba jutro usmaże placki, a później nadzieję je czymś pysznym:) .... pozdrawiam i dziękuję za natchnienie:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.04.2014 21:06 odpowiedz
To w zasadzie nie ma znaczenia.
Gość
Gość
02.04.2014 20:45 odpowiedz
jakiej firmy placki?
Aborygenka
Aborygenka
02.04.2014 10:36 odpowiedz
Dorzucam jeszcze plaster indyka i mój brzusio aż mruczy z rozkoszy :D
Mój przepis na tortillę (banalnie prosta i o niebo lepsza niż sklepowa):
2 szklanki mąki zaparzyć gorącą wodą, dodać 3 łyżki oliwy i szczyptę soli. Wyrobić. Podzielić na części (wychodzi średnio 8 szt) wałkować i smażyć na suchej patelni. Smacznego.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2014 18:28 odpowiedz
Myślę, że jest na to szansa :)
KAROLINA
KAROLINA
01.04.2014 17:35 odpowiedz
Pani Kasiu, a może jakiś przepis na własnej roboty placki na tortillę? :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2014 14:48 odpowiedz
Evenka - blox miał awarię, ale już wszystko jest ok i wszyscy powinni widzieć w przepisie polskie znaki zamiast znaków zapytania :)
Olka
01.04.2014 12:34 odpowiedz
Ależ to apetycznie wygląda.... :))
smakowekubki
01.04.2014 10:07 odpowiedz
Tak pysznie podane,że zjadłabym ze sznurkiem.
Farsz bardzo fajnie skomponowany.Pozdrawiam
mikimama
01.04.2014 10:02 odpowiedz
To lubię....
evenka-arabeska
01.04.2014 09:58 odpowiedz
U Ciebie jak zwykle smacznie i pięknie podane :-)
A mam pytanie natury technicznej. Dlaczego zamiast literek "ż" i "ł" widzę "?" ? W poprzednich wpisach jest wszystko w porządku.