9

Tort ziemniaczany




Tort ziemniaczany to bardzo smaczna propozycja prostego, taniego i sycącego obiadu.

Możecie podać do niego dobrej jakości gęstą śmietanę, sos czosnkowy lub sos pieczarkowy (na który przepis znajdziecie TUTAJ). Możecie też podać go w swojskim towarzystwie sadzonego jajka i szklanki kefiru :)

Ja dodałam do niego wędzonego boczku, ale jest to dodatek opcjonalny i jeśli preferujecie wersję bezmięsną, możecie go pominąć. Jeśli jednak zdecydujecie się na niego, wybierzcie boczek dostępny na tackach (w porcjach 100 g), aby był bardzo cienko pokrojony.

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

* 1,2 kg ziemniaków (waga po obraniu)


* 4 duże jajka

* 2 żółtka


* 750 g pieczarek

* 100 g wędzonego boczku (dodatek opcjonalny)


* 100 g żółtego sera

* 2 duże cebule

* 4 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (1 duży pęczek)


* 1 szczypta majeranku

* 2 szczypty gałki muszkatołowej

* sól i pieprz do smaku

* 1 łyżka masła

* odrobina miękkiego masła i bułki tartej

Ugotowane do miękkości ziemniaki (a nawet lekko rozgotowane) ubijamy na gładkie puree i odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie w garnku z grubym dnem podsmażamy na maśle drobno posiekaną cebulę z pokrojonym w cienkie paseczki boczkiem. Kiedy cebula będzie miękka, a boczek wysmażony zdejmujemy wyjmujemy je, a do garnka dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. Dusimy je do chwili, aż cała woda która wydobędzie się z pieczarek odparuje.

Do przestudzonych ziemniaków dodajemy pieczarki, cebulę z boczkiem, jajka, żółtka, starty na najdrobniejszych oczkach tarki ser, natkę pietruszki, gałkę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie mieszamy (najlepiej dłonią), a następnie przekładamy ją do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 60 minut, z czego ostatnie 10 minut najlepiej podpiec na opcji "grill", aby wierzch tortu się zarumienił.

Podajemy na ciepło lub na zimno (u mnie z kwaśną śmietaną i kiełkami ziół).

Smacznego :)

Inspiracja
 

Opublikowano: 1 lutego 2016
Kategoria: Zapiekanki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.03.2016 16:45 odpowiedz
Miło mi, że blog się podoba :)
Pozdrawiam :)
ewa043
ewa043
13.03.2016 16:42 odpowiedz
Witam :) Jestem tu pierwszy raz i jestem zachwycona przepisami .Cudnie wyglądają cieszą oczy i zapewne cudnie smakują .Ciasta aż ślinka leci jem oczami:)Cudny blog będę tu zaglądać często :)
smaczne-zdrowe.blogspot.com
07.03.2016 13:09 odpowiedz
Pyszny torcik- zapiekanka ziemniaczana. Bardzo nam zasmakował, idealny z sosem czosnkowo-jogurtowym :-)
mywebsite
19.02.2016 16:37 odpowiedz
Szukam akurat przepisu na tort dla mojej 5-letniej córeczki ale chyba nie byłaby zadowolona :D
agusia
agusia
15.02.2016 08:07 odpowiedz
Bardzo smaczny pomysł na obiad. Dobre na ciepło i jeszcze lepsze na zimno. Polecam
krycha
krycha
14.02.2016 14:59 odpowiedz
Można nazwać tak uformowaną babkę ziemniaczaną tortem / ładnie podana/, ale to zawsze jest babka , najsmaczniejsza odsmażana podawana z kwaśna śmietaną, jogurtem .w mojej rodzinie od zawsze przywieziona z Litwy .
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.02.2016 18:58 odpowiedz
Tak, tylko proszę wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia, żeby po upieczeniu bez problemu się go wyjmowało.
wesoła
wesoła
10.02.2016 15:23 odpowiedz
witam,
czy ten tort można upiec również w foremce keksówce?
Gość
Gość
03.02.2016 09:32 odpowiedz
Wczoraj zrobiłam (przy pomocy Męża, który obrał i zagotował ziemniaki :D) - torcik przepyszny! Prawie cały już zszedł - w naszej wersji polany keczupem :)