27

Tort węgierski - przepis




Jeśli podobnie jak ja uważacie, po połączenie wiśni i czekolady to duet idealny, to z pewnością dzisiejszy tort przypadnie Wam do gustu :)

Tort węgierski to kakaowy, hojnie nasączony wiśniową nalewką biszkopt przełożony masą czekoladową oraz wiśniami. Wbrew pozorom niezbyt słodki, za to bogaty w smaku i bardzo wykwintny. 

Na chrzciny, urodziny, czy rocznicę ślubu - to idealny tort na wszystkie ważne okazje :)



Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Biszkopt:

* 5 jajek

* 1 szklanka cukru

* 1 szklanka mąki pszennej tortowej (250 ml)

* 2 łyżki kakao

* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

* 2 łyżki oleju

* 2 łyżki zimnej wody

Krem

* 400 g gorzkiej czekolady

* 400 g miękkiego masła

* 200 ml mleka

* 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

* 200 ml wiśniówki (w wersji bezalkoholowej soku wiśniowego)

* 500-600 g mrożonych wiśni  

* 1/2 szklanki cukru

Wiśnie rozmrażamy na sicie, zasypujemy 1/2 szklanki cukru i gotujemy przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Ponownie odsączamy je z soku (który można wykorzystać do naponczowania ciasta) i suszymy na ręczniku papierowym.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę do której dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy wodę, olej oraz mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia i miksujemy na najwolniejszych obrotach tylko do chwili połączenia się składników. 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Przestudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i dzielimy na 3 blaty. 

Mleko, cukier oraz połamaną czekoladę umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy na wolnym ogniu do chwili, aż czekolada się stopi, a masa będzie gładka i jednolita. Masę studzimy do temperatury pokojowej od czasu do czasu energicznie ją mieszając. 

Bardzo miękkie masło ubijamy przez około 10 minut na jasną, puszystą masę, do której małym strumieniem wlewamy zimną masę czekoladową. Miksujemy tylko do chwili, aż składniki się połączą. Jeśli masa będzie zbyt rzadka (a stanie się tak, jeśli masa czekoladowa nie będzie dostatecznie wystudzona) wstawiamy ją do lodówki na około 10-15 minut. 

Pierwszy blat ponczujemy wiśniówką, rozsmarowujemy na nim 1/3 kremu i układamy połowę wiśni. Przykrywamy drugim, również nasączonym wiśniówką blatem i ponownie umieszczamy na nim 1/3 kremu i pozostałe owoce. Ostatni blat delikatnie nasączamy by się nie rozpadł i układamy go na wierzchu. 

Pozostałym kremem pokrywamy wierzch i boki ciasta. 

Tort dekorujemy według własnych upodobań (ja użyłam płatków czekoladowych oraz kandyzowanych wiśni).

Tort chłodzimy w lodówce całą noc, ale wyjmujemy go na co najmniej godzinę przed podaniem, aby masa nabrała temperatury pokojowej i zmiękła. 

Smacznego :)


Opublikowano: 20 kwietnia 2015
Kategoria: Torty
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (27)
Klaudia
Klaudia
05.12.2019 12:59 odpowiedz
Jak zrobić masę czekoladową? Rozpuścić czekoladę i wystudzić do temp pokojowej?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.12.2019 07:20 odpowiedz
Nie bardzo rozumiem pytanie, ponieważ w przepisie jest opis przygotowania masy czekoladowej. 
Coś konkretnego wytłumaczyć?
Daga
Daga
04.06.2019 14:07 odpowiedz
Ja właśnie zaczynam robić tort.
Narazie upiekłam biszkopt.
Wcześniej już robiłam już sernik na zimno. Musem z kiwi, Pani Kasi więc wyszet fenomenalnie, roladki z wołowiny z sosem sliwkowym mniam. Teraz pora na tort.
Nie mam ręki do pieczenia a Pani przepisy są proste w analizie hihi ???? więc cieszę się, że trafiłam na stronę,, Gotuję bo lubię,, i mogę zaskoczyć męża ????.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.06.2019 19:17 odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa i mam nadzieję, że znajdzie tu Pani jeszcze wiele inspiracji :)
Pozdrawiam i czekam na recenzję tortu ;) 
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.06.2018 21:53 odpowiedz
Niestety nie mam żadnego patentu na sprawdzenie, kiedy biszkopt jest wystarczająco nasączony. Można jedynie dotykać palcem i sprawdzać, czy jest miękki.
Pozdrawiam
Kruszyn
Kruszyn
25.06.2018 14:48 odpowiedz
Tort wyszedł super , zarówno krem jak i biszkopt . NIestety pomimo dośc obfitego nasącenia wyszedł "suchy" . Po czym poznać że biszkopt jest dobrze nasączony ? Naprawdę mocno go nasączyłem ,bałem się że za mocno ale po zrobieniu wyszedł suchy.
Ela
Ela
02.01.2018 23:27 odpowiedz
Masy wystarczyło zupełnie. Tort przepyszny. Następnym razem dodam więcej wiśni.Dziękuję za fajne przepisy.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.12.2017 09:13 odpowiedz
U mnie wystarczyło, a robiłam dokładnie według podanych proporcji. Jeśli jednak obawia się Pani, można zwiększyć ilość składników na krem o 25%.
Ela
Ela
29.12.2017 23:13 odpowiedz
Czy masy wystarczy na różyczki?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2017 22:14 odpowiedz
Myślę, że ilość nie powinna ulec zmianie, czyli nadal 400 g.
Gość
Gość
28.12.2017 19:59 odpowiedz
czy mozna dawać białą czekoladą?Ile tabliczke zeby nie byla mdłą?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.03.2017 22:06 odpowiedz
Myślę, że będą jak najbardziej odpowiednie :)
Gość
Gość
19.03.2017 14:04 odpowiedz
A jak mam wiśnie po zlaniu nalewki to nie będą za mocne do tortu ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2016 20:04 odpowiedz
Moja masa nie była gęsta, więc nie bardzo mogę sobie wyobrazić jej konsystencję. Dodanie mleka może sprawić, że masa się zważy.
Sylwia
Sylwia
15.04.2016 15:07 odpowiedz
A co jak masa czekoladowa jest strasznie gęsta? Rozrzedzić ją mlekiem czy zostawić taką?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.02.2016 13:41 odpowiedz
Chodzi o zwilżenie ponczem. Można robić to specjalnym pędzelkiem silikonowym lub małą łyżeczką. Biszkopt sam w sobie jest dość suchy, więc nasączenie sprawia, że jest smaczniejszy.
martucha
martucha
08.02.2016 19:51 odpowiedz
Jestem " zielona", więc proszę mi powiedzieć na czym polega nasącznie biszkoptu , jak to się robi?
oliwka
oliwka
26.01.2016 16:31 odpowiedz
Zrobilam, udalo sie- wyszedl piekny i pyszny!!! Dzieki za przepis :)
oliwka
oliwka
22.01.2016 16:59 odpowiedz
Zachwycilo mnie zdjecie i wyobrazenie smaku tego tortu :) Bede robic jutro na moje urodziny. Mam nadzieje, ze sie uda...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2015 22:11 odpowiedz
Soki wiśniowe z kartonu są już słodkie, więc nie ma takiej potrzeby :)
ewela
ewela
16.12.2015 19:07 odpowiedz
Kasiu w wersji bezalkoholowej trzeba posłodzić sok do nasączenia? Pozdrawiam
codojedzenia
24.11.2015 19:28 odpowiedz
Jakie cudo!
gin86
21.04.2015 22:49 odpowiedz
Bardzo elegancki :)
lucynella
20.04.2015 08:44 odpowiedz
Piękny :)
mikimama
20.04.2015 08:40 odpowiedz
Wspaniale się prezentuje!
ilovebakepl
20.04.2015 08:19 odpowiedz
torcik dla fanow czekolady na pewno bedzie nieziemski, ja uwielbiam polaczenie czekolady i wisni :)
izaa_a
20.04.2015 07:31 odpowiedz
cudowny tort!!!! od dawna mam na niego ochotę