186

Tort Piňa Colada


Kochani...

Dokładnie trzy lata temu - 4.05.2008 roku - założyłam ten blog i pojawił się na nim pierwszy wpis. Miała to być tylko moja, internetowa książka ze sprawdzonymi przepisami. Przecież w XXI wieku nie spisuje się już przepisów w zwykłym zeszycie...

Z czasem okazało się, że zaczęło tu zaglądać coraz więcej osób, które postanowiły przygotowywać to, co ja skrupulatnie spisywałam i fotografowałam. Co miesiąc liczba cztelników rosła, a ja poczułam, ze nie piszę już tylko dla siebie.

Dziś blog prowadzony jest przede wszystkim dla Was, stał się częścią mojego życia i wielką pasją. Nie potrafię sobię wyobrazić, że ktoś lub coś odebrałoby mi możliwość pisania go. I choć czasem brakuje czasu to Wy dajecie mi siłę i wiarę w to, że to co robię ma jakiś sens.

Dziękuję, że mi zaufaliście. Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa w komentarzach i meilach, za życzenia świąteczne i urodzinowe, za zdjęcia moich potraw w Waszym wykonaniu. Dziękuję za to, że jesteście. Nie można sobie wymarzyć wspanialszych Czytelników.

  

A teraz uczta :) Są urodziny, musi być tort, prawda? Tym razem tort Piňa Colada. Połączenie kokosa, ananasa i odrobiny (no może więcej niż odrobiny ;) ) alkoholu. Wspaniały, lekki i bardzo oryginalny w smaku. Idealny na okazje większe i mniejsze, a i bez okazji, z pewnością będzie Wam smakował :)

Biszkopt:

* 3/4 szklanki mąki pszennej

* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1 1/2 szklanki cukru pudru

* 6 jajek

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* szczypta soli

Masa:

* 900 ml mleka

* 7 żółtek

* 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

* 2 szklanki cukru

* 2 kostki dobrej jakości masła (400 g)

* 200 g wiórków kokosowych

* 5 łyżek Malibu

Mus ananasowy:

* 1 słoiczek dżemu ananasowego

* 2 łyżki Malibu

Do dekoracji:

* 60 g wiórek kokosowych

* 12 sztuk Rafaello

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Zimny biszkopt o wiele łatwiej się kroi i nie będzie się sypał.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a dużą tortownicę (28 cm) natłuszczamy masłem i podsypujemy bułką tartą lub kokosem. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę a następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, dopóki piana nie będzie mocno się świecić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy aż dokładnie się połączą. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przelewamy je do tortownicy i pieczemy 15 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Jeśli wbity w środek biszkoptu patyczek wychodzi suchy, wyłączamy piekarnik i pierwsze 15 minut studzimy go w otwartym piekarniku a następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Również dzień wcześniej można przygotować bazę do masy. Odlewamy szklankę mleka i dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, dopóki mąka się nie rozpuści. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę (ok 5 minut) a następnie dodajemy mleko z mąką oraz wiórki kokosowe i miksujemy ok 3 minut. W tym czasie pozostałe mleko wlewamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy masę jajeczna i od tej pory cały czas mieszamy masę trzepaczką a gaz pod garnkiem zmniejszamy do minimum. Chwilkę potrawa nim masa zgęstnieje, ale nie należy się spieszyć ponieważ masa ma tendencję do przywierania jeśli będziemy ją pospieszac. Kiedy masa będzie przypominać gęsty budyń gotujemy jeszcze około 30 - 45 sekund, cały czas energicznie mieszając. W trakcie przygotowywania masy ani na chwilę nie możecie przerwać mieszania. Jeśli odrobinę przywrze do dna garnka - nie przejmujcie się.

Masę przekładamy do miski i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a na noc wstawiamy ją do lodówki. Z chwilą, kiedy do lodówki wkładamy masę, wyjmujemy z niej masło, ponieważ masło do masy musi być bardzo miękkie. Przez noc nabierze odpowiedniej konsystencji. Bardzo ważne jest, abyście nie zamieniali dobrego masła na margarynę, ponieważ diametralnie zmieni to smak masy.

Na drugi dzień przygotowujemy mus ananasowy, który zastąpi nam poncz. Dżem razem w alkoholem umieszczamy w blenderze i miksujemy do chwili powstania delikatnej i puszystej masy (ok 10 sekund). Jeśli nie macie blendera, po prostu zmieszajcie energicznie dżem z Malibu. Biszkopt przekrawamy na 3 części i dokańczamy masę.

Masłaro zbijamy mikserem na białą i puszystą masę (ok 5 minut) a następnie stopniowo - po łyżce dodajemy kokosowy budyń. Na koniec dodajemy Malibu. Jeśli lubicie mocno alkoholową masę, możecie zwiększyć ilośc trunku. Malibu bardzo odświeża smak masy, ale jeśli nie posiadacie Malibu, możecie zastąpić go zwykłą wódką. Miksujemy jeszcze minutkę i dzielimy na 3 części.

Pierwszy blat smarujemy musem ananasowym (łyżką staramy się jak najwięcej musu wetrzeć w biszkopt), następnie nakładamy masę. Kolejną warstwę przygotowujemy w ten sam sposób, a trzecią częścią masy pokrywamy wierzch i boki tortu. Pozostałymi wiórkami obsypujemy tort, i układamy na nim Rafaello. Tort na noc wkładamy do lodówki aby masa zastgła. Po nocy spędzonej w chłodzie, ta bardzo delikatna masa zastgnie na tyle, że tort będzie się bardzo dobrze kroił. Tort najlepiej wyjąć z lodówki na ok 30 min przed konsumpcją aby nabrał temperatury pokojowej.

Smacznego :)

 



 



Źródło


Opublikowano: 4 maja 2011
Tagi: ananas kokos
Kategoria: Torty
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (186)
1  2  3  4
Czekoladka
Czekoladka
16.02.2018 21:14 odpowiedz
Czym można zastąpić alkohol bo tort dla dziecka. Pozdrawiam serdecznie :)
Lucy
Lucy
21.11.2016 12:21 odpowiedz
Piekłam, jest pyszny, ja jednak daje mniej cukru bo u mnie wolą mniej słodkie :) a dżem zastąpiłam świeżym, zblendowanym ananasem.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.12.2012 07:29 odpowiedz
Agnieszko cieszę się, ze smakował :)

Pozdrawiam :)
Agnieszka
Agnieszka
03.12.2012 00:59 odpowiedz
Właśnie upiekłam pierwszego torta w życiu i był to Pina Colada.
Wyszedł po prostu przepyszny, przepis idealny! Wszyscy byli zachwyceni smakiem i wyglądem ciasta. Następnego dnia wiele osób było zawiedzionych ,że tort tak szybko zniknął :)
Dziękuję serdecznie za przepis i stwierdzam ,że już pokochałam tego bloga :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.10.2011 09:22 odpowiedz
Dziękuję za podzielenie się opinią :) Pozdrawiam :)
Sylwia
17.10.2011 09:13 odpowiedz
Przetestowałam ten torcik i powiem krótko...REWELACJA! Wilgotny, puszysty, z wyraźną nutą kokosowo-ananasową.Zmniejszyłam jednak ilość cukru a dżem ananasowy zastąpiłam musem ze swieżych ananasów.Dziękuję za inspirację i polecam wszystkim!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.06.2011 16:08 odpowiedz
Pięknie dziękuję za miłe słowa. Takie komentarze są dla mnie niezwykle ważne. Dziękuję :)
Syluska
Syluska
12.06.2011 15:25 odpowiedz
Gratuluję wspaniałego bloga! Ciekawe przepisy, piękne zdjęcia, fajne komentarze do potraw. Życzę wielu jeszcze udanych lat gotowania i pisania bloga!
Sidewinder
Sidewinder
02.06.2011 23:26 odpowiedz
Powiem tak... Zrobiłem i jest strasznie słodki, pomimo zmniejszenia ilości cukru do 1 1/4 szklanki w masie. Ale mimo to - pyszny ;]
cakes.and.the.city
12.05.2011 10:54 odpowiedz
wspanialosci i niech sie upiecze ;)
millaa
millaa
11.05.2011 18:10 odpowiedz
życzę wszystkiego naj, samych słonecznych dni i milionów wpisów które umilają mi codzienne wieczory przy komputerze!!!
Karolka11
Karolka11
11.05.2011 07:49 odpowiedz
Witam i składam serdeczne życzeniz zdrowia, szczęścia i nowych inspiracji! Jestem stałą fanką bloga, Pani przesisów i pięknych zdjęć. Pozdrawiam!
Mimi
Mimi
10.05.2011 23:03 odpowiedz
wspaniały tort :) wszystkiego najlepszego
Mimi
Mimi
10.05.2011 23:00 odpowiedz
Wspaniały tort :) wszystkiego dobrego na dalsze lata
radosny
radosny
10.05.2011 19:18 odpowiedz
Wszystkiego naj, naj...Dzięki temu blogowi poznałam smaki o których nawet nie sniłam. Kilka pozycji na stałe zagosciło w moim menu choć nie nalezę do amatorów gotowania. Pozdrawiam i wielu pomysłów życzę :)
Jasti
Jasti
10.05.2011 15:01 odpowiedz
Bardzo sympatyczny blog, smacznie brzmiące przepisy i apetyczne zdjęcia. :) Zaglądam z przyjemnością.
Życzę wszystkiego najlepszego na kolejne lata oraz niekończących się inspiracji i zapału do gotowania i pisania :)
ewakka22
10.05.2011 12:53 odpowiedz
Witam Panią cieplutko! Wreszcie i ja postanowiłam się ujawnić,korzystam z Pani przepisów chyba od początku.Nie jestem tak utalentowana kulinarnie,ale sobie jakoś radzę,moja rodzinka uwielbia słodkości więc za każdym razem drukuję przepisy i robię,nie wyglądają tak pięknie jak Pani ciasta ale zawsze smaczne i za każdym razem zbieram od rodzinki i znajomych pochwały,za to bardzo dziękuję,jeśli Pani pozwoli nadal będę odwiedzać i korzystać z Pani smacznych przepisów.Pozdrawiam serdecznie i życzę Pani dalszych tak bajecznie cudownych pomysłów kulinarnych jak dotychczas.
jutta
10.05.2011 12:32 odpowiedz
Tort piekny i taki apetyczny, że skusze sie i zrobie na urodziny córki już dorosłej ;)

Wszystkiego najlepszego z okazji Rocznicy Blogowej :)*
Wiele osob zaglada ale nie zawsze sie wpisuje, to chyba z tremy !
EWA
EWA
10.05.2011 01:09 odpowiedz
WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE!!!JA RÓWNIEŻ ZGŁASZAM SIĘ DO KONKURSU
WSPANIAŁY BLOG DZIĘKUJĘ ZA INSPIRACJE
Korozja
Korozja
09.05.2011 22:20 odpowiedz
Z okazji urodzin życzę Ci przede wszystkim abyś dalej kulinarnie inspirowała mnie i wielu innych ludzi!
Tort wspaniały. Mój chłopak kokosożerca dla którego popełniam smakołyki z Twojego bloga jest tortem zachwycony i zażyczył sobie na swoje urodziny w sierpniu :)
rzelkus
rzelkus
09.05.2011 22:09 odpowiedz
to i ja życzę wszystkiego naj i oczywiście gratuluję wspaniałego bloga :)
adastra
adastra
09.05.2011 19:31 odpowiedz
Zgłaszam się do konkursu:) ale chętniej bym pojawiła się na jakiejś degustacji twoich potraw, bo wyglądają świetnie i pewnie tez tak smakują, pozdrawiam!
yoank.2
09.05.2011 15:10 odpowiedz
To i ja się ujawnię i przywitam :). Podczytuję bloga i .... kilka razy "popełniłam" Twoje przepisy Kasiu. Są super a zdjęcia ... bajka po prostu.
Pozdrawiam,
Yoank
gruszkazfartuszka
09.05.2011 14:51 odpowiedz
ten mus z ananasów i malibu mnie uwiódł :)
kaha
kaha
09.05.2011 12:16 odpowiedz
Co prawda zaglądam tu od niedawna, ale blog bardzo mi się podoba. Jest niesamowicie optymistyczny. Poza tym na każdym kroku widać, że robisz to co lubisz. W związku z trzecią rocznicą powstania bloga, życzę Tobie przede wszystkim pogody ducha i tego, aby blog nadal trwał i rozwijał się. Kaśka
Aki
Aki
09.05.2011 12:12 odpowiedz
Jestem nową czytelniczką Twojego bloga, jednak już jakiś czas temu przeglądanie spisu treści na tej stronie stało się moim ulubionym zajęciem w czasie wolnym :). Gratuluję kreatywności. Przepisy są znakomite, jasno opisane i nie trzeba na nie wydać fortuny. Z kilku już skorzystałam :). Pozdrawiam ciepło i życzę wielu smakowitych chwil życia.
anka.dziopa@gmail.com
anka.dziopa@gmail.com
09.05.2011 09:20 odpowiedz
Wszystkiego najlepszego z okazji trzecich urodzin bloga :D.
Często tu zaglądam, znajduję nie tylko świetne przepisy, ale również ucztę dla oczu w postaci świetnych zdjęć:):):). Pozdrawiam serdecznie
Anka
ellen
ellen
09.05.2011 08:30 odpowiedz
Tort wyglada przepysznie . Wszystkiego najlepszego i oby tak dalej !!!
sprezynka8
sprezynka8
08.05.2011 23:45 odpowiedz
To może i ja się ujawnię ;-)
lubię przeglądać i wybierać co by tu przygotować wg. twoich przepisów :)
pozdrawiam serdecznie
Agnieszka-Sprężynka;)
mag-pio
mag-pio
08.05.2011 19:22 odpowiedz
I ja dołączam się z życzeniami :) Najlepszego dla Ciebie i dla bloga :) Inspirujcie nas dalej!

Magda

emka129
emka129
08.05.2011 13:58 odpowiedz
Cuuudne zdjęcia, wspaaaniałe przepisy, odkryłam Twój blog niestety dopiero pół roku temu, ale od tamtego czasu jetem reguralnie i reguralnie wykorzystuję przepisy "zaraziłam" Twoim blogiem koleżanki i teraz prześcigamy sie w próbowaniu przepisów, super że jesteś!! Pozdrawiam gorąco i wszystkiego naj, naj.
malwika
malwika
08.05.2011 10:44 odpowiedz
Wszystkiego co piękne i cudowne :) Jak najwięcej inspiracji kuchennych życzę Ci w dniu urodzin... :)
Gość
Gość
08.05.2011 10:25 odpowiedz
Kasiu kochana!!! Czas szybko leci, ale Twoje przepisy trwają i są przez nas wykorzystywane, więc już nie piszesz tylko dla siebie ale dla nas wszystkich!! Kolejnych tak udanych lat!!!
Pozdrawiam ciepło i częstuję się tortem
www.kucharzytrzech.blogspot.com
Madleine
08.05.2011 09:42 odpowiedz
No to ujawnie się :) Zawsze czytam i spisuję - nawet wczoraj upiekłam ciasto z Twojego przepisu ktore rowniez zamiescilam na blogu :) A wiec wszystkiego najlepszego ,abys jeszcze dluuuuugie lata mogla sie z nami dzielic pieknymi zdjeciami i smacznymi przepisami :)
Pozdrawiam
IKa
IKa
08.05.2011 09:42 odpowiedz
Ja zaglądam tu prawie codziennie, żeby sprawdzić czy jest coś nowego ;) A nawet jeśli akurat nie mam możliwości wypróbowania przepisu to przynajmniej oko nacieszę :) Życzę dalszego, tak udanego blogowania i wielu nowych inspiracji :)
Magnoliaa
Magnoliaa
08.05.2011 01:15 odpowiedz
Ja właśnie jestem jedna z osób, które blog podpatrują regularnie i zawsze zaglądają z zaciekawieniem na jaki kulinarny pomysł Pani wpadła tym razem chociaż same raczej milczą :)) W swoim imieniu dziękuję za liczne inspiracje i proszę o więcej cudnych przysmaków, którymi mogę zadziwiać bliskich :D
karikora
karikora
08.05.2011 00:23 odpowiedz
Życzę ci dalszego owocnego prowadzenia bloga i duużo miłości! (Bo wszystko inne da się pokonać, gdy ma się dla kogo! :) ) Może jeszcze standardowo szczęścia i zdrowia ! Wypiję za to z chęcią :)

Pozdrawiam i udanego świętowania!
inez
inez
07.05.2011 19:06 odpowiedz
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Zaglądam regularnie i szukam inspiracji :)
EwaJ
EwaJ
07.05.2011 18:41 odpowiedz
Czytam Twojego bloga regularnie, niestety najczęściej wieczorem,kiedy dopada mnie wilczy głód i totalny kuchenny leń...Podziwiam i kibicuję! No i czasem korzystam z przepisów:) Tak trzymaj! Gotowanie naprawdę cieszy, tylko zmywanie po nim męczy i denerwuje!:) Pozdrawiam
Gość
Gość
07.05.2011 17:47 odpowiedz
Spełnienia życzę i przeogromnej przyjemności poszukiwania wciąż nowych przepisów, kosztowania nowych smaków i zaspokajania ciekawych podczytywaczy:))) Za te 3 latka gorąco DZIĘKUJĘ:))) ...i czekam na więcej i dłużej:)

karolciapajak@poczta.onet.pl
annika@poczta.onet.eu
annika@poczta.onet.eu
07.05.2011 17:40 odpowiedz
Gratuluję przede wszystkim odwagi. sama staram się zacząć moją przygodę z gotowaniem i wiem jakie pierwsze kroki są trudne. Szczególnie przybijający jest lęk przed porażką. Od dziecka staram się być najlepsza w tym co robię, a potrawa, która nie wyjdzie wcale w mobilizacji do dalszych prób nie pomaga. Na chwilę obecną jestem na etapie czytania przepisów, komentarzy i czerpania z nich jak najwięcej praktycznych wskazówek, które mam nadzieję w końcu kiedyś wykorzystam. 3 lata na taką piękną kulinarną przygodę to zdecydowanie za mało. Kolejnych owocnych, warzywnych i mięsnych lat :)
Niewyspana
Niewyspana
07.05.2011 15:54 odpowiedz
Abyś zawsze mnie tak inspirowała jak przez ostatnie lata. Dzięki Twojemu blogowi kuchnia przestała być dla mnie pokojem cierpień, a stała się miejscem gdzie odpoczywam. Życzę, aby nigdy nie zabrakło Ci chęci do pichcenia. Samych udanych dań i niebanalnych rozwiązań smakowych. Sto lat!
nawika
nawika
07.05.2011 15:50 odpowiedz
Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Twojego bloga. Zaglądam czytam a nawet niektóre przepisy wykorzystuję u siebie w kuchni:) W przyszłym tygodniu po raz drugi mam zamiar zrobić gołąbki z młodej kapusty.P
Pozdrawiam
dimue
dimue
07.05.2011 15:02 odpowiedz
Wszystkiego najlepszego! Nie będzie to oryginalne, ale uwielbiam pani blog! Życzę dużo energii, samych udanych pomysłów kulinarnych i radości.
ps. nie mogę się doczekać, aż w końcu będę mogła sama próbować tych wszystkich wspaniałości według pani pomysłów - czekam na własną kuchnię w nowym mieszkaniu:) pozdrawiam:)
mortycja
mortycja
07.05.2011 14:58 odpowiedz
Dużo szczęścia,radości i mnóstwa pomysłów na nowe przepisy!
Maggi
Maggi
07.05.2011 13:49 odpowiedz
W takim razie i ja się dołączam do grona Czytelników. Przepisami, jak i zdjęciami jestem zachwycona, a na przepis na Brownie z kajmakiem brak mi słów, żeby w pełni wyrazić co czułam, jak jadałam :) Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów.
tryfenka
tryfenka
07.05.2011 11:51 odpowiedz
To ja też, zachęcona, ujawniam się :) Obserwouję ten blog od kilku miesięcy, jak tylko go znalazłam. Jest moim ulubionym i śledzę każdy wpis. Przepisy są świetne, a zdjęcia rewelacyjne. Sporo się stąd nauczyłam :) Życzę dalszych tak wspaniałych i inspirujących wpisów, niech prowadzenie tego bloga sprawia Ci nieustającą radość!
agjb
07.05.2011 09:45 odpowiedz
jejku tort wygląda prze-fantastycznie! :)
izusr
07.05.2011 08:55 odpowiedz
Gratuluję rocznicy i życzę jeszcze wielu, wielu lat, bo choć nie wszystkie Twoje przepisy wykorzystuję to lubię tu zaglądać i ślinić się na widok tych wszystkich pyszności :)
Katarinka08
Katarinka08
06.05.2011 23:49 odpowiedz
Dużo radości z gotowania i blogowania, wielu czytelników oraz wielu inspiracji kulinarnych:) Jednym słowem trzymaj tak dalej:))))
1  2  3  4