10

Tort Malinowy przepis




Jeśli ktoś z Waszych bliskich obchodzi w najbliższym czasie urodziny, to z pewnością ten malinowy tort sprawi solenizantowi wiele radości i będzie dla niego niezwykle miłą - zarówno dla oka, jak i dla podniebienia – niespodzianką.

Delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt i lekka masa z dodatkiem musu z malin tworzą duet wręcz idealny. A orzeźwiający, owocowy smak sprawi, że z pewnością goście będą go wspominać przez jeszcze długi czas.   



Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

Biszkopt:

* 5 jajek

* 200 g cukru

* 1 łyżka cukru waniliowego

* 90 g mąki pszennej

* 90 g mąki ziemniaczanej

* 2 łyżki zimnej wody

Krem:

* 500 g mascarpone

* 250 ml kremówki

* 200 ml jogurtu greckiego


* 500 g malin

* 6 pełnych łyżek cukru pudru

* 3 łyżeczki żelatyny

* 70 ml wrzątku




Poncz:

* 150 ml wody

* 2 łyżki soku z cytryny

* 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

* ok. 200-250 g malin

Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Kiedy żółtka połączą się z białkami wlewamy wodę.

Do masy jajecznej przesiewamy obie mąki i miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Przestudzony biszkopt obkrawamy od tortownicy i przekrawamy na pół.

Maliny miksujemy z cukrem pudrem na gładki mus, do którego dodajemy jogurt oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Kiedy masa zacznie delikatnie tężeć mascarpone łączymy z płynną kremówką i miksujemy do chwili połączenia się składników i powstania gęstego kremu. Cały czas miksując wlewamy zmiksowane maliny.

Obie części biszkoptu skrapiamy ponczem.

Masę dzielimy na 3 części (jedna może być odrobinę mniejsza).

Na biszkopt wykładamy pierwszą część masy i delikatnie wciskamy w nią pozostałe maliny, które następnie przykrywamy drugą częścią masy. Na wierzchu układamy drugi krążek biszkoptu i delikatnie dociskamy. Resztą masy pokrywamy wierzch i boki tortu, po czym wstawiamy go do lodówki na całą noc.

Przed podaniem wierzch tortu dekorujemy bezami i malinami.

Smacznego


Opublikowano: 17 sierpnia 2016
Kategoria: Torty
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Joanna
Joanna
14.05.2019 08:23 odpowiedz
Czy można dodać mrożone maliny?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.05.2019 07:45 odpowiedz
Oczywiście
Dodos
Dodos
12.07.2017 22:14 odpowiedz
Torcik pyszny! Niestety ,, spłynął" mi. Robiłam wszystko tak jak w przepisie, niestety masa mi nie stężała
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.08.2016 14:40 odpowiedz
Oczywiście. Myślę, że z jagodami byłby pyszny.
kasia
kasia
23.08.2016 13:42 odpowiedz
bardzo nie lubię malin i tak się zastanawiam jakby w tym torcie zamienić je z borówka albo truskawką, myślisz że mogę tak zrobić ?
Ada1984
Ada1984
17.08.2016 13:04 odpowiedz
Jak znalazł na jutrzejsze urodziny męża Kasiu czytasz w moich myślach
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.08.2016 12:18 odpowiedz
Dziękuję za tak ciepłe słowa :)
marinia
17.08.2016 10:01 odpowiedz
Przepiękny. Masz rację - każdego solenizanta by uszczęśliwił :)
Lena
17.08.2016 08:56 odpowiedz
Piękny!:) Dla takiego tortu jestem skłonna złamać dietę!:)
Kasia Rzepecka
17.08.2016 08:51 odpowiedz
Kasiu, piękny torcik :-) Pewnie tak samo pyszny. Uwielbiam Twoje fotografie :-)