75

Tort makowy z musem czekoladowym na mascarpone


Mając na uwadze przesąd, o którym zawsze wspominała moja babcia, jakoby jaki pierwszy dzień roku, takie następnych 12 miesięcy, postanowiłam zacząć nowy rok na słodko. I jeśli wierzyć w to wielopokoleniowe powiedzenie, powinnam uwierzyć też, że w takim razie nadchodzący rok będzie wyjątkowy. Bo taki jest ten tort.

Słodki, ale nie mdły. 

Lekki, ale wyrazisty.

Szykowny i finezyjny, ale nie skomplikowany... 

I z tego miejsca - moi Drodzy - choć z lekkim opóźnieniem, pragnę życzyć Wam, by i dla Was nadchodzący czas był jak kawałek najwykwintniejszego tortu. 

Wszelkiej pomyślności w roku 2012. Niech będzie on dla nas wszystkich łaskawy. 

Biszkopt makowy:

* 8 jajek

* 300 g maku

* 200 g cukru pudru

* 2 łyżki płynnego miodu

* 60 g przesianej bułki tartej

* 4-5 kropel olejku migdałowego

Mus czekoladowy:

* 250 g mascarpone

* 250 g gorzkiej czekolady

* 300 ml kremówki

* 1/3 szklanki cukru pudru

* zagęstnik do śmietany (np. fix dr. Oetkera)

Polewa:

* 50 g gorzkiej czekolady

* 50 g mlecznej czekolady

* 5-6 łyżek kremówki

Dekoracja:

* 100 g gorzkiej czekolady

Pierwszego dnia...

Mak zalewamy wodą z mlekiem (pół na pół) i gotujemy na małym ogniu około 35-40 minut. Odcedzamy, studzimy i mielimy 2 razy. 

Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 10 minut ( do czasu aż masa stanie się biała, puszysta i znacznie powiększy objętość ). Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mak, miód, olejek i bułkę tartą. Miksujemy do chwili, aż składniki dokładnie się połączą. 

Tortownicę o średnicy 22 cm natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą i przelewamy do niej masę. Można też dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wpuszczając boki papieru poza obręcz tortownicy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 min. Najlepiej sprawdzić przed wyjęciem, czy wbity w środek ciasta patyczek wychodzi suchy. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Na drugi dzień...

Czekoladę przeznaczoną na masę topimy w kąpieli wodnej. Odrobinę studzimy, a następnie miksujemy ją z mascarpone na gładką masę.

Kremówkę ubijamy na sztywno (możecie dodać zagęstnik, aby śmietana szybciej się ubiła i była sztywniejsza), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Kiedy śmietana jest już sztywna, dodajemy po łyżce masy z sera i czekolady i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita.

Biszkopt makowy przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w tortownicy w której ciasto się piekło, a na nią wykładamy mus czekoladowy. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Tortownicę wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Chłodzenie w tortownicy nie tylko sprawi, że ciasto będzie równe, ale też obręcz nie pozwoli wypłynąć masie bokami. 

Po schłodzeniu, ciasto obkrawamy nożem i wyjmujemy z tortownicy.

Ciasto dekorujemy polewą (czekolady oraz śmietankę topimy w kąpieli wodnej i mieszamy do chwili, aż utworzy się jednolita masa) i wstawiamy do lodówki.

Wierzch ciasta można też udekorować czekoladą w taki sposób, w jaki ja to zrobiłam.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i wylewamy na papier do pieczenia. Wstawiamy do lodówki, by zastygła. Następnie powstały płat czekoladowy łamiemy na mniejsze kawałki i wbijamy w ciasto.

Smacznego :)

 



 




Opublikowano: 2 stycznia 2012
Kategoria: Torty, Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (75)
1  2
Marzena
Marzena
20.12.2018 23:14 odpowiedz
Chciałabym dodać zwykły cukier, czy szklanka wystarczy? Mam wielką ochotę na ten tort. Jest piękny i kusi????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2018 07:35 odpowiedz
Tak, szklanka cukryu wystarczy.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.02.2016 19:25 odpowiedz
Nie, tylko składniki z listy.
Niula
Niula
10.02.2016 10:08 odpowiedz
Witam, mam pytanie czy w tym biszkopcie jest kakao że on taki jest taki ciemny?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2015 08:06 odpowiedz
Ja dodawałam mascarpone do kremówki, ale można też ubić jednocześnie kremówkę z mascarpone i do masy dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę.
crl
crl
08.12.2015 23:03 odpowiedz
Witam,
nie wiem czy dobrze zrozumiałam - masę mascarpone dodajemy stopniowo do ubitej śmietany czy śmietanę stopniowo do masy mascarpone Pytam dlatego, że przeważnie to ubitą śmietanę dodajemy po łyżce do wszelkich kremów.
Kulinarny Zenit
25.11.2013 08:52 odpowiedz
Rewelacja! Jesteś mistrzynią ciast, tortów i serników <3
Monika
10.06.2013 12:59 odpowiedz
Wygląda wspaniale :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.01.2013 12:56 odpowiedz
Dziękuję :)
degustatorka
degustatorka
01.01.2013 11:44 odpowiedz
Dziś 01.01.2013 i właśnie odkryłam ten przepis!!! Dlaczego dopiero teraz??? Tort jest cudny, jutro jadę po produkty i już nie mogę się doczekać tego cuda. Dziękuję i wszystkiego dobrego w 2013 roku!!!
Gość
02.02.2012 20:06 odpowiedz
wygląda absolutnie fantastycznie!
Loriel
23.01.2012 10:54 odpowiedz
Wygląda świetnie. Bardzo podoba mi się ta spływająca polewa. Taka, hmmm... aksamitna :) Też wpadłam na pomysł dekoracji tortu połamanymi kawałkami czekolady. Dodatkowo obłożyłam też boki. Pozwolę sobie wkleić link celem ilustracji: http://slodkiebajki.blox.pl/2011/04/Torcik-cappuccino.html" rel="nofollow">slodkiebajki.blox.pl/2011/04/Torcik-cappuccino.html
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.01.2012 21:07 odpowiedz
Miło mi, że się podoba :)

Pozdrawiam :)
Toczka
14.01.2012 21:04 odpowiedz
Niestety nie wiem jak ten tort smakuje, ale szczerze mówiąc już sam wygląd zachwyca i nawet patrząc na takie cudo pierwszego dnia roku, jestem pewna, że reszta roku będzie po prostu piękna. Skoro do tego piszesz, że jest słodziutki, ale nie mdły, to czuję się przekupiona tym opisem. To już drugi przepis dziś, który mi to zrobił :D
dorota20w
09.01.2012 16:22 odpowiedz
wspaniały !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.01.2012 10:10 odpowiedz
Miło mi, że smakował :) Pozdrawiam
anvilxxx
09.01.2012 10:05 odpowiedz
Tort cudowny, robiłam wczoraj :) Jednak z tego co widzę, mój biszkopt wyszedł grubszy, mimo większej średnicy tortownicy, no i niestety miałam mniej kremu. Ale bądź co bądź, masa ma cudowny smak! Fajnie jeszcze nasączyć go kawą, czy alkoholem, chociaż troszeczkę. I co do moim przemyśleń, jesli ktoś ma jak ja tortownice 25-26 cm może użyć nawet 500ml kremówki :) Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.01.2012 23:21 odpowiedz
Karpatko niezmiernie się cieszę, że torcik smakuje. Pozdrawiam Was ciepło :)

Vanilia - będzie mi niezmiernie miło :) I dziękuję za miłe słowa :)
vanilia81
06.01.2012 22:31 odpowiedz
Kasiu trafiłam dzis do Ciebie po raz pierwszy, sama wypadłam ze swoją Ciasteczkoandia z obiegu blogowego 3 lata temu, ale teraz wracam i odkrywam takie cudne blogi jak Twój i to bardzo, bardzo cieszy! Szacunek Kochana za przepisy i piekne zdjęcia. Masz nowa fankę ;)Mogę dodać Twój blog do polecanych na moim?
kapatka
kapatka
06.01.2012 22:10 odpowiedz
właśnie ze znajomymi zajadaliśmy się:) polecam! przepis nieco pracochłonny, ale warto było! torcik pierwsza klasa, nawet w nieco innej szacie, bo już czas był na zasiadanie:)
pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.01.2012 16:41 odpowiedz
Dziękuję :)
nastusia81
06.01.2012 15:40 odpowiedz
Po prostu prawdziwe cudo kulinarnej sztuki;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.01.2012 15:21 odpowiedz
Karpatka - czekam niecierpliwie na opinię :) mam nadzieję, że przypadnie do gustu :)

Judik dziękuję :)
judik1119
06.01.2012 15:08 odpowiedz
Tort wygląda niesamowicie! i bardzo bardzo podobają mi się te dekoracje z czekolady, nic tylko podziwiam:) Pozdrawiam gorąco:)
kapatka
kapatka
06.01.2012 14:37 odpowiedz
mój się studzi właśnie... dam znać, co się uda:) tymczasem dziękuję za pomysł i motywację!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.01.2012 20:37 odpowiedz
Pięknie dziękuję :)
kulinarnespotkania
05.01.2012 20:36 odpowiedz
wow!!! przepiekny, przecudowny i na pewno przepyszny:)
Kasiu, wszystkiego co najlepsze na ten Nowy Rok i samych pieknych dni:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.01.2012 21:30 odpowiedz
Dziękuję :)
pees
04.01.2012 20:32 odpowiedz
jaaacie.
prawdziwe dzieło sztuki:)
bernadeta75
04.01.2012 20:06 odpowiedz
przepiękny w tej dekoracji! szkoda ze nie ma przekroju chetnie zobaczyłabym środek. wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
lutka40
04.01.2012 19:03 odpowiedz
Wygląda niesamowicie .Cudo
trzcinowisko
04.01.2012 17:47 odpowiedz
Cudowny ten tort...znaczy rok będzie niezrównany!
I tego własnie Ci życzę Kasiu kochana!!!:)
Praline
04.01.2012 17:23 odpowiedz
Już dawno Ci mówiłam ;)
monica-wino-i-oliwki
04.01.2012 10:36 odpowiedz
Wow, prezentuje się wspaniale! Dawno nie piekłam nic z dodatkiem mascarpone...

Pozdrawiam serdecznie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.01.2012 09:57 odpowiedz
Pięknie dziękuję za te miłe słowa. Cudownie się je czyta.
marianka66
04.01.2012 09:22 odpowiedz
Pani Kasiu i ja dołanczam się do apelu o otwarcie kawiawiarni! Chociaż do Krakowa mam spory kawałek, pewnie byłabym w nim częstym gościem. Ma Pani ogromny talent.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.01.2012 23:29 odpowiedz
Ha ha i Ty? :)
Praline
03.01.2012 17:43 odpowiedz
I spod Krakowskich wsi też ;)
Kuście Kasię wszyscy!!!

Kiedyś podejmie decyzję, dla wielu cudowną.. ;)

Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.01.2012 14:07 odpowiedz
Dziękuję :)
Aczkolwiek nie mogę nic obiecać ;)
Magda K
Magda K
03.01.2012 14:06 odpowiedz
Tak, tak :) Czekamy na datę otwarcia i adres! Ja na pewno będę wierną klientką.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.01.2012 14:05 odpowiedz
Strasznie mnie cieszy, jak zaglądają tu ludzie z Krakowa :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.01.2012 14:03 odpowiedz
No proszę, następna kusicielka :)
Magda K
Magda K
03.01.2012 14:03 odpowiedz
Tak, z Krakowa :) Ale tak wspaniale nie gotuję, dopiero się uczę i podpatruję Twoje dokonania. W sumie wolę gotować niż piec, ale w niedzielę mnie naszła chęć - zrobiłam muffinki bananowe, ciasto raffaello i tiramisu :) więc się objadamy teraz w domku :)
Magda K
Magda K
03.01.2012 13:55 odpowiedz
Kasiu, przeglądam bloga co jakiś czas, więc nie natrafiłam na info, że jesteś z Krakowa! W takim razie kategorycznie proszę o otwarcie cukierni/ restauracji! Już ustawiam się w kolejce po piękne ciasta i jeszcze piękniejsze dania :))))
Agata dietetycznie w kuchni
02.01.2012 22:57 odpowiedz
ojojoj, ta spływająca czekolada kusi :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.01.2012 21:47 odpowiedz
Nie kuś.... ;)
Aborygenka
Aborygenka
02.01.2012 21:46 odpowiedz
Kobieto marnujesz się!! Otwórz cukiernię!! Będę stałym klientem w czasie wypadów do Krakowa :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.01.2012 21:00 odpowiedz
Dziękuję Kochani za wszystkie miłe słowa i za życzenia :)

wykrywaczsmaku
02.01.2012 20:37 odpowiedz
Dziękujemy za kolejne piękne zdjęcie :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)
jolantaszyndlarewicz
02.01.2012 20:29 odpowiedz
Szykowny ten tort Kasiu .... z chęcią zatopiłabym w nim ząbki:)
Szczęśliwego Nowego Roku Kochana:)
aga-aa
02.01.2012 19:30 odpowiedz
ta polewa bosko spływa z ciasta! aż chce się ją zlizać ;)
1  2