254

Tort Królowej Śniegu


Moim Drodzy!

Zacznę może od tego, że wyjeżdżam na 4 dni. Praktycznie połowę tego czasu spędzę w drodze a na miejscu nie będę miała dostępu do internetu, wiec do poniedziałku nie będę odpowiadać na maile, ani nie będę publikować komentarzy. Z góry Was za to przepraszam.

W zamian jednak zostawiam Wam fenomenalny tort.

Jak widzicie, dzisiejszy wpis nie ma nazwy. Dlaczego? Ponieważ znając już Waszą kreatywność, pragnę razem z firmą Bakalland zaprosić Was do konkursu. 

A na czym konkurs ten polega? 

Na wymyśleniu nazwy dla dzisiejszego wypieku. Swoje propozycje pozostawiajcie w komentarzach. Nie ma ograniczeń ilościowych, ale bardzo Was proszę, by każda nazwa była w osobnym komentarzu. Proszę też aby do każdej propozycji był dodany adres mailowy. 

Na zostawianie swoich propozycji macie tydzień. Wyniki ogłoszę w następny piątek, a zwycięzca otrzyma od firmy Bakalland kosz bakalii o wartości 100 zł. Idealny prezent biorąc pod uwagę zbliżające się święta :)

W sumie będziecie mieć 5 szans, ponieważ taki konkurs będą się pojawiać w każdy piątek przez 5 kolejnych tygodni. Za każdym razem będziecie proponować nazwę dla innego ciasta i za każdym razem do wygrania będzie taki sam zestaw bakalii

A tort szczerze Wam polecam. Jest lekki, delikatny i intensywnie żurawinowy. Nie jest też mocno przesłodzony, więc ciężko poprzestać na małym kawałku. 

Biszkopt:

* 220 g masła

* 220 g cukru

* 220 g mąki pszennej

* 50 g mąki ziemniaczanej

* 150 g gorzkiej czekolady

* 8 jajek

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa:

* 750 ml kremówki (36%)

* 400 g białej czekolady

* 350 g suszonej żurawiny

* 2 łyżki cukru pudru

* (ewentualnie odrobinę różowego barwnika)

Poncz:

* 1 szklanka wody

* 2 łyżki wódki (można pominąć, jeśli tort jedzą dzieci)

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 2 łyżki soku malinowego

Wierzch:

* 500 ml kremówki (36%)

* 2 łyżki cukru pudru

* 1 łyżeczka żelatyny

Masło ubijamy z cukrem, aż uzyskamy białą, puszystą masę (ok 5 minut). Dodajemy żółtka i nadal ubijamy na najwyższych obrotach. Do masy jajeczno maślanej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Kiedy wszystkie składniki są już połączone, przesiewamy do nich mąkę i proszek. Całość  ubijamy jeszcze chwilę, aż utworzy się jednolita masa. W osobnej, dużej misce ubijamy białka i dodajemy do ciasta. Teraz należy już mieszać dużą łyżką, żeby piana nie opadła. Należy pamiętać , że zawsze dodajemy pianę do ciasta, a nie na odwrót. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 – 55 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia (idealnym rozwiązaniem jest upieczenie biszkoptu dzień wcześniej), a później przekrawamy na 3 części.

Aby przygotować masę, żurawiny mielimy w maszynce do mięsa (na drobnych oczkach). Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek kremówki i odstawiamy do przestygnięcia. Jeśli decydujecie się dodać barwnik, najlepiej rozmieszać go właśnie w stopionej czekoladzie. Kiedy czekolada nabierze temperatury pokojowej, ubijamy na sztywno śmietanę. Kiedy śmietana będzie już miała odpowiednią konsystencję, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. 

Na koniec do śmietany dodajemy przestudzoną (ale wciąż płynną) czekoladę i zmieloną żurawinę. Miksujemy na niskich obrotach miksera tylko do momentu połączenia się składników. Masę wstawiamy do lodówki na około 30-45 minut aby odrobinę stężała.

W czasie kiedy masa się chłodzi, przygotowujemy poncz. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Poncz możecie dosłodzic według własnego gustu. 

Każdy blat ponczujemy, i przekładamy masa żurawinową. Wstawiamy go do lodówki na około godzinę, aby masa zastygła zanim zabierzemy się za dekorowanie go masą śmietanową. 

Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 50 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do sztywnej masy dodajemy zimną żelatynę, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie śmietaną pokrywamy wierzch i boki tortu i dekorujemy według własnego uznania. 

Tort ma najlepszą do krojenia konsystencję po nocy spędzonej w lodówce.

Smacznego :)

 



 



 



Przepis własny


Opublikowano: 10 listopada 2011
Tagi: żurawina
Kategoria: Torty, Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (254)
1  2  3  4  5  6
Kasia
Kasia
25.02.2019 08:22 odpowiedz
dlaczego masa się scina? robiłam dwa podejscia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.02.2019 07:00 odpowiedz
Tak się dzieje, kiedy masa zostaje przebita. 
Łatwiej będzie, jeśli zastąpi się połowę śmietanki mascarpone. 
Ola
Ola
25.01.2015 08:32 odpowiedz
Nie wiem, który to już raz korzystam z Twoich przepisów na wypieki i do czasu tego na powyższy tort zawsze wszystko szło mi gładko i wychodziło świetnie.

Tutaj nie miałam problemu ani z biszkoptem (nota bene potwierdzam komentarz Magdy mówiący, że wychodzi zbity :) ), ani z ponczem (do którego dodałam w końcu syropu malinowego, bo z samym sokiem był zbyt kwaśny) czy z wierzchem, niestety kłopot pojawił się przy masie - częściowo z mojej winy, gdyż włożyłam w mikser nieodpowiednie końcówki i początkowo miałam problem z ubiciem śmietany, ale też coś złego stało się z białą czekoladą i może byś mi coś na to poradziła. Mianowicie, użyłam czekolady Wedla, dodałam kremówkę, ale nie stopiła mi się ona do płynnej postaci i nie rozumiem dlaczego. Przy biszkopcie wykorzystałam czekoladę Lindta i wszystko wyszło pięknie, a ten niedobry Wedel nie chciał, po prostu nie chciał przybrać formy płynu. W końcu wrzuciłam go w uzyskanej formie o teksturze zbliżonej do marcepana. Następnie dodałam zmieloną żurawinę i... wszystko mi się ścięło - wyszedł twaróg, nie krem :/

Jeśli chodzi o smak to miałam wieczorem telefon od brata, że musimy koniecznie założyć biznes i sprzedawać ten tort, bo jemu tak smakował, że wątpi, żeby nie zrobił furory ;) Także nawet z "twarogiem" zamiast kremu, goście byli zadowoleni :)
cookingforemily
04.12.2014 12:04 odpowiedz
narzeczona świętego mikołaja

dorota@cookingforemily.pl
MałgosiaZ
MałgosiaZ
03.12.2014 16:58 odpowiedz
" Antarktyka z rubinowym wnętrzem "

gosiaziolkowa@gmail.com
MałgosiaZ
MałgosiaZ
03.12.2014 16:48 odpowiedz
" Biały łabędź z żurawinową nutą "

gosiaziolkowa@gmail.com
MałgosiaZ
MałgosiaZ
03.12.2014 16:47 odpowiedz
" Tort Anielska purpura "

gosiaziolkowa@gmail.com
MałgosiaZ
MałgosiaZ
03.12.2014 16:46 odpowiedz
" Śniegowiec żurawinowy "

gosiaziolkowa@gmail.com
MałgosiaZ
MałgosiaZ
03.12.2014 16:44 odpowiedz
"Grudniowy rubinowy las"

gosiaziolkowa@gmail.com
jadzia
jadzia
19.01.2013 21:05 odpowiedz
dziękuję:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.01.2013 20:43 odpowiedz
Do tortu użyta jest suszona żurawina, ale ponieważ był sezon na świeżą, to użyłam jej do dekoracji. W masie nie ma świeżej żurawiny.
jadzia
jadzia
19.01.2013 20:41 odpowiedz
W przepisie jest suszona żurawina, a na zdjęciu świeża?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.02.2012 23:57 odpowiedz
Bardzo się cieszę, że smakował :)
zia86
07.02.2012 23:55 odpowiedz
Jest to bardzo wymagający tort, zwłaszcza dla kogoś zaczynającego w kuchni jak ja. ;) Ale dzięki świetnym wskazówkom zawartym w przepisie udało mi się dotrzeć do szczęśliwego końca, choć robiłam go ponad 7 godzin. ;) Tort wyszedł genialnie! Do udekorowania użyłam limonek, niestety nie mam takich zdolności manualnych jak autorka bloga ale i tak mój mąż oraz goście byli zachwyceni. :) Jest przepyszny, połączenie czekoladowego biszkoptu, żurawiny i białej śmietankowej masy jest idealne! Tort rzeczywiście nie jest ciężki, choć dodałam do niego więcej cukru niż jest w przepisie, ponieważ my lubimy na bardzo słodko.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.12.2011 16:45 odpowiedz
Dziękuję i pozdrawiam :)
Magda
Magda
25.12.2011 16:40 odpowiedz
Zrobiłam ten tort na Święta i chciałam podzielić się wrażeniami :)
Ciasto jest dosyć zwarte, żeby nie powiedzieć zbite, nie jest to w każdym razie lekki biszkopt - plus jest taki, że rzeczywiście dobrze się kroi. Żurawina nie jest dominującym smakiem, wyczuwa się jedynie kwaskowe nuty, ale równie dobrze może to być wmieszany gęsty, kwaśny dżem, jak na moje oko, np. porzeczkowy. 4 tabliczki białej czekolady to zdecydowanie za dużo, dałam tylko 2 a i tak masa była bardzo słodka.
Ogólnie rzecz biorąc, tort bardzo poprawny, bardzo ładnie się prezentujący, natomiast biorąc pod uwagę koszty i ilość włożonej pracy, dla mnie w tym wydaniu już niestety nie do powtórzenia.
Niemniej pozdrawiam Autorkę serdecznie i zapewniam o wiernym śledzeniu pięknego bloga! Magda
justy.nka87
18.11.2011 10:40 odpowiedz
Witam:) ja proponuję "Różowa rozkosz"
justynka0201@o2.pl
dominika
17.11.2011 21:08 odpowiedz
"Koralowy Zawrót Głowy"

swenson@op.pl
dominika
17.11.2011 21:01 odpowiedz
"Czerwone Korale"


swenson@op.pl
dominika
17.11.2011 20:54 odpowiedz
"Rubinowa Fantazja"


swenson@op.pl
ilka_86
17.11.2011 17:46 odpowiedz
Przepraszam Cię bardzo Kasiu, że zgłosiłam wszystkie propozycje w jednym komentarzu,
w dodatku nie podałam e-maila:
imietelska@gmail.com

Jeszcze raz przepraszam,
ilka_86
ilka_86
17.11.2011 17:44 odpowiedz
śliczny tort Kasiu:)
a oto moje propozycje:
"Pocałunek Mulatki z Albinosem" ;)
"Biało-czarna żurawinka"
"Żurawinowy zawrót głowy"
Tort czekoladowy z masą śmietanową i żurawiną

pozdrawiam ciepło:)
fral@wp.pl
fral@wp.pl
17.11.2011 13:15 odpowiedz
"Żurawinowy las"
fral@wp.pl
pees
17.11.2011 12:40 odpowiedz
Uśmiech losu

paula_es@wp.pl
pees
17.11.2011 12:39 odpowiedz
Tort Biało-czerwony
Gość
Gość
16.11.2011 20:02 odpowiedz
"Żurawinowa fantazja Kasi", "Śniegowy torcik z dodatkiem żurawiny", "Śnieżnobiała rozkosz z żurawiną". bebsi 74@onet.eu
nuskubus
16.11.2011 19:17 odpowiedz
Noc poślubna :)
kk112@wp.pl
poranek2.1
16.11.2011 18:47 odpowiedz
To polącznie czerwini zurawin i bieli przypomina mi mrozna skandynawie... Proponuje:
,, Skandynawski przysmak"
justyna
justyna
16.11.2011 18:45 odpowiedz
żurawinowy bałwanek

justhy@wp.pl
kaska22kk
16.11.2011 11:48 odpowiedz
Zimowy poranek

kaska22_kk@wp.pl
ania508_j
ania508_j
15.11.2011 22:35 odpowiedz
Dla tego cudnego tortu proponuję nazwę ''Dotyk anioła" ;-)
Pozdrawiam serdecznie.
barwnymotyl
15.11.2011 21:48 odpowiedz
Ten wspaniały tort to ,,Żurawinowa śnieżynka'' -odzwierciedli i smak, i lekkość ,i porę roku,i święta :) Ach się rozmarzyłam...
Maćka
Maćka
15.11.2011 17:27 odpowiedz
"Śnieżka i siedem żurawinek"
A tort zdecydowanie do zrobieni w przyszłym czasie ;)
justyna
justyna
15.11.2011 16:22 odpowiedz
tort cudna żurawina

justhy@wp.pl
Gość
Gość
15.11.2011 16:16 odpowiedz
Biała dama pod żurawinowym woalem.
martua@op.pl
rai
rai
15.11.2011 15:52 odpowiedz
albo "BIAŁY SEN" :)
rai
rai
15.11.2011 15:51 odpowiedz
ponieważ patrząc na tort mam daaalekie skojarzenia proponuję nazwę:

"Za górami, za lasami.."
becia_leszno
becia_leszno
15.11.2011 13:05 odpowiedz
Pocałunek Królowej śniegu :)

becia_leszno@interia.pl
Gość
Gość
15.11.2011 10:52 odpowiedz
"cranberry and cream dream"

nataliaroziel@gmail.com
poranek2.1
15.11.2011 09:44 odpowiedz
,,Torcik pani Mikołajowej'' ;) grabosia1@o2.pl
nat
nat
15.11.2011 08:08 odpowiedz
otulona żurawina

alexgirl@o2.pl
malwinnnka
malwinnnka
14.11.2011 22:33 odpowiedz
"żurawinowa fascynacja"
basiaja@poczta.onet.eu
malwinnnka
malwinnnka
14.11.2011 22:28 odpowiedz
"Żurawinowe uniesienie"
basiaja@poczta.onet.eu
zauberi
14.11.2011 22:22 odpowiedz
zombie :) kolor pasuje ;) a piosenkę o takim tytule śpiewał zespół The Cranberries (czyli żurawina :D)
malwinnnka
malwinnnka
14.11.2011 22:21 odpowiedz
"Zorza Polarna"
basiaja@poczta.onet.eu
malwinnnka
malwinnnka
14.11.2011 22:10 odpowiedz
"Różowy pocałunek śniegu":)
malwinnnka
malwinnnka
14.11.2011 21:59 odpowiedz
A może "Poezja smaku"?
basiaja@poczta.onet.eu
malwinnnka
malwinnnka
14.11.2011 21:55 odpowiedz
Mój mąż powiedział, że ten tort jest jak"Muśnięcie amora":)
basiaja@poczta.onet.eu
Pozdrawiam serdecznie
Aborygenka
Aborygenka
14.11.2011 20:36 odpowiedz
Kilimandżaro z żurawiną :)
Kinga
Kinga
14.11.2011 17:35 odpowiedz
A może by tak " tort biały żurawiniak"
Brzmi trochę dziwnie, ale za to tak swojsko :D

kubuskaczor11@interia.pl
gosia10487
14.11.2011 17:30 odpowiedz
Tort pobudzający wyobraźnię (gosia10487@wp.pl)



:)
1  2  3  4  5  6