45

Tort kawowo orzechowy




Święta, święta i po świętach.

Przejedzeni? :) 

Pewnie sporo Was nie ma teraz najmniejszej ochoty na słodkości, ale mimo to chciałam się z Wami podzielić przepisem na mój ulubiony torcik kawowo orzechowy. 

Wilgotny, intensywnie orzechowy biszkopt, słodka masa kawowa i delikatny, alkoholowy poncz. Dla mnie to idealny, oldschoolowy tort :)

Biszkopt orzechowy:

* 6 dużych jajek

* 125 g cukru pudru

* 200 g zmielonych orzechów włoskich

* 2 łyżki bułki tartej

* 1 pełna łyżeczka mielonej kawy (nie rozpuszczalnej)

Masa:

* 300 g bardzo miękkiego masła (najlepiej wyjętego z lodówki poprzedniego dnia)

* 2 jajka

* 1 żółtko

* 200 g cukru pudru

* 3 łyżeczki delikatnej kawy rozpuszczalnej (proszek)

* 2 x 50 ml wody

Poncz:

* 50 ml likieru Baileys (lub likieru kawowego)

* 50 ml wody

Biszkopt

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko go natłuszczamy. Boki tortownicy pozostawiamy suche. 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier. Miksujemy do czasu aż piana będzie błyszcząca (ok. 5 minut) po czym dodajemy po jednym żółtku i miksujemy około 2-3 minuty. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo orzechy wymieszane z bułką tartą i kawą. Miksujemy na średnich obrotach - tylko do chwili połączenia się składników (około pół minuty).

Masę orzechowo jajeczną przekładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopta nie można przepiec, by nie stracił swojej wilgoci.

Po około godzinie od wyjęcia z piekarnika biszkopt obkrawamy i zdejmujemy obręcz tortownicy. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krem

Kawę zalewamy wrzątkiem (50 ml) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Jajka i żółtko ubijamy do chwili aż znacznie powiększą objętość i będą puszyste (ok. 5 minut).

W tym czasie cukier puder i wodę (50 ml) umieszczamy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy do chwili aż utworzy się syrop, a następnie gotujemy go około 3 minuty aby odrobinę zgęstniał. 

Do ubitych jajek dodajemy po łyżce gorącego syropu cukrowego miksując cały czas na nawyższych obrotach miksera. Puszysty kogel mogel odstawiamy do wystygnięcia (powinien mieć temperaturę pokojową - nie musi być całkiem zimny).

Masło ubijamy na białą, puszystą masę (około 10 minut) a następnie dodajemy do niego po pół łyżeczki kawy i dalej miksujemy. Robimy to stopniowo aby krem się nie zważył. Kiedy masło wchłonie całą kawę, dodajemy stopniowo jajka z syropem cukrowym i miksujemy do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Biszkopt przecinamy na pół i ponczujemy obie części wodą wymieszaną z likierem. Odkładamy około 1/4 masy, a resztę rozprowadzamy na biszkopcie i przykrywamy drugą częścią ciasta. Lekko dociskamy.

Odłożoną masę rozsmarowujemy na wierzchu tortu i dowolnie go dekorujemy (ja użyłam ziarenek kawy).

Tort wstawiamy do lodowki na całą noc, ale pamiętajcie, by wyjąc go 1-1,5 godziny przed podaniem aby masa zmiękła. 

Smacznego :)


Opublikowano: 2 kwietnia 2013
Tagi: kawa orzechy
Kategoria: Torty, Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (45)
Marta
Marta
28.03.2019 12:57 odpowiedz
Witam, czy mozna zmniejszyc ilosc cukru w biszkopcie? Jesli tak, to jak bardzo? Dziekuje za odpowiedz
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.03.2019 14:10 odpowiedz
Myślę, że minimalna ilość to około 80 g. 
Ewa
Ewa
21.05.2016 18:47 odpowiedz
Kasiu,

Tort wyszedl pyszny! Wspanialy przepis. Ale moja masa nie byla taka jasna, choc robilam dokladnie wedlug Twojego przepisu. To oczywiscie nie ma wplywu na smak, ale jasniejsza masa ladniej wyglada. Czy myslisz, ze moze to zalezec od rodzaju masla (moje bylo dosyc zolte)? Poza tym moj biszkopt zapadl sie troche w srodku, wiec potem moja warstwa masy w srodku byla grubsza. Poniewaz masa biszkoptowa jest dosyc gesta, czy mozna dac jej wiecej na srodek przed pieczeniem, aby potem bylo mniej wiecej rowno?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.03.2015 16:08 odpowiedz
Można po prostu dodać 2 łyżki wódki (może być smakowa).
Gość
Gość
28.03.2015 11:20 odpowiedz
jaki alkohol mozna dac zmiast likieru?
paulina
paulina
13.03.2015 20:56 odpowiedz
Wstyd było się przyznać, dlatego nie odezwałam się przez tydzień - nie wyszło, zrobiłam głupi błąd... ale nie poddam się, wkrótce moje urodziny ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.03.2015 11:40 odpowiedz
Trzymam, trzymam :) W razie pytań pisz na Fanpage'u bloga na FB. Tam zawsze najszybciej odpisuję :)
paulina
paulina
06.03.2015 09:20 odpowiedz
Kasiu, dziś zabieram się za tort - trzymaj kciuki!!! To na 40-ste urodziny męża :) Już od tygodni studiuję przepis, żeby się dobrze przygotować, i dziś nadszedł ten dzień. Kawa i orzechy - to smaki mojego męża, sądzę że torcikiem zrobię mu super prezent-niespodziankę! Oby tylko się udał...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2014 20:59 odpowiedz
Tak, oczywiście.
ja1989
ja1989
18.12.2014 20:52 odpowiedz
czy ten tort mozna obłożyć lukrem plastycznym? Prosze o odpowiedz
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.12.2013 08:13 odpowiedz
A może za pierwszym razem ciasto nie było do końca dopieczone?
Generalnie ciasto do tortów orzechowych i makowych, ze względu na "ciężkie" składniki nie wyrasta, a nawet jeśli, to opada.
Aneta
27.12.2013 04:00 odpowiedz
Kasiu, Zrobilam twoj tort na swieta ... i okazal sie absolutnym hitem. Napewno bedzie moim faworytem i jescze nieraz go zrobie. Natomaist chcialam sie podzielic moim doswiadczeniem z pieczeniem biszkoptu, z ktorym mialam drobne problemy. Za pierwszym razem robilam scisle z Twoimi uwagami i boki biszkoptu przywarly do tortwonicy natomiast srodek opadl, takze nie dalo sie z niego zrobic 2 blatow. Przy drugim podejsciu posmarowalam tluszczem rowniez boki i wtedy biszkopt opadal rowno. Bylo znacznie lepiej niz przy pierwszym podejsciu. Jezeli wiesz co moglo byc przyczyna, czekam na sugestie .... Gratuluje przepisu!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.11.2013 13:39 odpowiedz
Miło mi, że tort smakuje :)
Pozdrawiam :)
ruda
ruda
24.11.2013 13:14 odpowiedz
Zrobilam tort wdl twojego przepisu I wyszedl pyszny! Ja dalam mielone migdaly I tylko troche mielonych wloskich (bo wloskie mielilam na swiezo I byly zbyt 'mokre'). No I co najwazniejsze- tort mozna jesc na diecie bezglutenowej (nie dodajac bulki tartej) wiec to dla mnie duzy plus bo I ja moge go jesc ;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.11.2013 09:42 odpowiedz
Oj, to musi być jakaś niewielka blaszka, myślę że także o takich samych bokach jak średnica tortownicy.
Aneta
21.11.2013 03:21 odpowiedz
Kasiu,
Chcialabym upiec ten torcik w prostokatnej formie, czy wiesz jaki rozmiar bylyby odpowiedni ?
krygowski.marek
20.04.2013 23:30 odpowiedz
Zrobie taki mojej dziewczynie ;) na urodzinki
Strefa Smaku
08.04.2013 20:32 odpowiedz
Nie mogę się napatrzeć, jak pięknie wygląda. Jak tylko natrafi się jakaś doniosła okazjia - koniecznie do wypróbowania.
gin86
04.04.2013 20:04 odpowiedz
Wygląda bardzo dostojnie i elegancko :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.04.2013 14:33 odpowiedz
Jolu, bo ważne jest tez to, jaki to jest nóż.
Ja do rozsmarowania kremu na torcie używam takiego bardzo długiego (dłuższego niż średnica torta) i płaskiego, o takiej samej szerokości na całej długości. W poście, do którego podałam niżej link, to jest ten pierwszy nóż na zdjęciu.
Chodzi o to, ze jak nóż jest dłuższy od samego ciasta, to jednym pociągnięciem masz gładką i jednolitą powierzchnię :)

gotowaniecieszy.blox.pl/2012/07/Test-nozy.html
jolantaszyndlarewicz
04.04.2013 13:57 odpowiedz
Kasiu jak Ty to robisz, ze wierzchnia warstwa tortu jest tak idealnie gladka ...ja moczę nóż w wodzie, cuduję, kombinuję i nigdy się tak nie udaje równiusieńko:) .... tort o cudownych smakach:) wielki buziak
anna90
anna90
03.04.2013 21:44 odpowiedz
Tort wygląda cudownie! Z pewnością tak też smakuje :)
magdi29
03.04.2013 20:17 odpowiedz
Mmmmmm, bóstwo a nie tort
gonzo5551
03.04.2013 16:31 odpowiedz
wygląda strasznie ale strasznie apatycznie :) dziś go zrobię do kawki
niegrozi
niegrozi
03.04.2013 14:31 odpowiedz
super tort ladnie wyglada. a czy moglabym poprosic przepis na ciasto mietowe?
Wojciech
03.04.2013 09:17 odpowiedz
Podziwiam precyzję wykonania :)
Praline
02.04.2013 23:56 odpowiedz
Mini łyżeczka i ponadczasowy kant. To, co lubię tutaj najbardziej! :))
karmel-itka
02.04.2013 21:34 odpowiedz
ooo matko! a ja po świętach na diecie, gdy tu takie cuda...
espresso9
02.04.2013 19:42 odpowiedz
Dziękuję za cynk.Zajrzę przy okazji :)
zgitaraprzezzycie
02.04.2013 17:15 odpowiedz
<3 supeer
Opalanka
02.04.2013 17:08 odpowiedz
Faktycznie, maślane, oldschoolowe cudo. Ja tez zapragnęłam takiego i upiekłam orzechowy biszkopt nasączony dużą ilością alkoholu z czekoladową, maślaną masą. Patrzę na jego resztkę i rzucam okiem żałosne spojrzenie w kierunku wagi...:)
Mamusia
02.04.2013 16:18 odpowiedz
Wooow, zjadłabym :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.04.2013 15:24 odpowiedz
W sieci herbaciarni "Czas na herbatę" są sprzedawane pojedynczo przeróżne łyżeczki. Tą co prawda kupiłam około 1,5 roku temu, ale wydaje mi się, ze ten model od czasu do czasu jest dostępny. Koszt to około 8-9 zł :)
pola pl
02.04.2013 15:23 odpowiedz
jejku jaki śliczny i na pewno smaczny:)
ja dzisiaj też zrobiłam tort ale mój może się schować przy Twoim:)
pola pl
pola pl
02.04.2013 15:23 odpowiedz
jejku jaki śliczny i na pewno smaczny:)
ja dzisiaj też zrobiłam tort ale mój może się schować przy Twoim:)
pola pl
pola pl
02.04.2013 15:22 odpowiedz
jejku jaki śliczny i na pewno smaczny:)
ja dzisiaj też zrobiłam tort ale mój może się schować przy Twoim:)
espresso9
02.04.2013 14:36 odpowiedz
Cudny torcik!...i ta łyżeczka z kawowym ziarenkiem,coś pięknego! Gdzie można taką nabyć?
Pozdrawiam serdecznie:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.04.2013 11:36 odpowiedz
Wiele osób pyta mnie jak kroję ciasta i serniki, a ja nie bardzo wiem jakie rady dawać - tak jakoś wychodzi :) Byle był duży nóż, no i jak jest masa na maśle, to nóż ogrzewam. Ale to już się nie sprawdza przy sernikach, ani przy tortach które mają masę na kremówce czy mascarpone.
kuchnia_breni
02.04.2013 11:24 odpowiedz
Wygląda pysznie!
Zawsze jestem pełna podziwu jak pięknie i równiutko udaje Ci się ukroić torty :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.04.2013 10:33 odpowiedz
Karolka ja przed krojeniem zawsze moczę nóż w gorącej wodzie przez kilka sekund, szybko wycieram i takim nagrzanym nożem tort bardzo dobrze się kroi. Tak mnie nauczyła babcia wiele lat temu i sprawdza się :)
Ważne tylko, by nóż był długi i szeroki.
kabamaiga
02.04.2013 10:28 odpowiedz
Kasiu jak z likierem B., to ja zawsze. Jak udało Ci się tak pięknie ukroić tort?
kuchcikOla
02.04.2013 08:37 odpowiedz
mimo świątecznego przejedzenia skusiłabym się na kawałeczek (albo dwa) :)
wiosenka27
02.04.2013 08:20 odpowiedz
Jeść nie za bardzo mam ochotę ale popatrzę bardzo chętnie:)
majanaboxing
02.04.2013 06:44 odpowiedz
Wykwintny torcik :-)
Miłego po świętach!
Inspirowane Smakiem
02.04.2013 06:28 odpowiedz
Torcik wygląda bardzo fajnie:)