23

Tort kawowo bananowy




Dzisiaj mam dla Was przepis na drugi tort urodzinowy Grzegorza.  

Taki to ma dobrze, prawda? :)

Pierwszym był tort czekoladowy z whisky i dżemem dyniowym, na który przepis znajdziecie już na blogu (klik klik). Ten natomiast solenizant skomponował sobie sam :)

I muszę Wam powiedzieć, że był po prostu przepyszny. Wilgotny biszkopt z lekko wyczuwalnym aromatem kawy z absolutnie idealnym trio w postaci masy śmietanowej, bananów i kajmaku.

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Biszkopt

* 5 jajek

* 1 szklanka cukru

* 1 szklanka mąki pszennej tortowej

* 1 łyżka miałkiej kawy rozpuszczalnej (typu Crema, Velvet)

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 2 łyżki zimnej wody

* 1 łyżka oleju


Krem

* 500 ml kremówki

* 250 g mascarpone

* 3 łyżki cukru pudru

Poncz

* 1/2 szklanki wrzątku

* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

* 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo

* 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)

* 3 duże, dojrzałe banany

* 2-3 łyżki soku z cytryny

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę do której dodajemy stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy jajecznej dodajemy wodę, olej oraz mąkę przesianą z kawą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Jeśli biszkopt zacznie się spiekać od góry, przykrywamy go papierem do pieczenia. Przestudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na 3 blaty. 

Składniki ponczu łączymy ze sobą.

Banany kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i smarujemy z obu stron sokiem z cytryny.

Puszkę z masą kajmakową wstawiamy na około 10 minut do wrzątku, a następnie energicznie mieszamy widelcem, aby masa stała się półpłynna. Jeśli wciąż będzie za gęsta, po rozmieszaniu wstawiamy ją na kolejne 10 minut do gorącej wody.

Kremówkę łączymy z cukrem pudrem oraz mascarpone i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu.

Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy i delikatnie rozsmarowujemy na nim 1/3 puszki masy krówkowej. Na masie układamy banany, a następnie przykrywamy je połową kremu. Te same czynności powtarzamy z drugim blatem, a następnie całość przykrywamy ostatnim, naponczowanym krążkiem ciasta.

Tort wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, a następnie wierzch polewamy pozostałą masą krówkową (wcześniej zapewne będzie trzeba ją ponownie podgrzać we wrzątku, aby miała płynną konsystencję).

Tort ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na całą noc.

Smacznego :)


Opublikowano: 19 kwietnia 2016
Kategoria: Torty
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (23)
Ewa
Ewa
23.01.2019 21:30 odpowiedz
Kasiu bardzo Cię proszę doradź mi, córka chce na urodziny tort z masą krówkową ale bez owoców czyli banany też nie zdadzą egzaminu. Przeglądam Twoje przepisy których jestem fanką i przyrzadzam i nic nie mogę wymyślić. Szukałam ciasta z krówka aby zrobić jak tort. Najbardziej by chciała z masą kroówkową i jakieś batony. Proszę podpowiedz :)))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.01.2019 18:01 odpowiedz
A może ciasto Lion?
http://gotujebolubie.pl/przepis/ciasto-lion
Albo Mars?
http://gotujebolubie.pl/przepis/ciasto-mars
Magda
Magda
06.09.2018 13:45 odpowiedz
Witam,
Czy wyjdzie z tej tortownicy z 14 kawałków
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2018 14:00 odpowiedz
Myślę, że z tortownicy o średnicy 24 cm wyjdzie idealnie 14 porcji. 
Joanna
Joanna
13.08.2018 22:34 odpowiedz
Mam pytanie, jakie jadalne kwiaty najładniej będą się komponowały na torcie jako ozdoba?
Pozdrawiam
Marysia
Marysia
18.11.2016 09:56 odpowiedz
Zrobiłam, sprawdziłam - pyszne!! Tylko u mnie karmel tak ładnie nie spływał:P
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.11.2016 21:24 odpowiedz
Dziękuję za te miłe słowa i niezmiernie cieszę się, że tort przypadł do gustu Babci :)

Pozdrawiam serdecznie :)
Monia
Monia
11.11.2016 20:18 odpowiedz
Pierwszy raz w życiu robiłam tort :) dla Kochanej Babci
Na szczęście trafiłam na Pani blog :) Tort wydawał mi się trudny, i myślałam że komu jak komu ale mi na pewno nie wyjdzie.. Myliłam się :) Tort wyszedł mi idealny, mimo tego iż użyłam zamiast kawy: inkę karmelową bo nie pijam innej :) wszyscy byli zachwyceni :) Babcia się zajadała jak małe dziecko :) a ja obrosłam w piórka ze szczęścia:) za niedługo urodziny teściowej :) już wybieram jakiś inny tort z Pani bloga :) z Panią nie boję się eksperymentów :) wiem, że mi się uda :) DZIĘKUJĘ :)
Dorota
Dorota
12.06.2016 14:04 odpowiedz
Tort PRZEPYSZNY !!! Robiłam już dwa razy, wszystkim bardzo smakował. Za drugim razem trochę więcej nasączyłam placki i dałam odrobinę więcej masy krówkowej, i to był chyba błąd, bo trochę mi się skrzywił. Ale następnym razem będę robiła tak jak w przepisie, bo przepis zdecydowanie do powtórki przy kolejnej imprezie :)
Gość
Gość
10.05.2016 18:31 odpowiedz
Pięknie wygląda:)a co to Mąż podwójnie obchodzi urodziny,że dwa torty?
JoannaM
JoannaM
02.05.2016 20:23 odpowiedz
Tort rewelacyjny!!! Robiłam już drugi raz. Polecam!!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.04.2016 16:07 odpowiedz
Gostyń
Claudia
Claudia
27.04.2016 15:11 odpowiedz
Jakiej masy kajmakowej Pani używa?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.04.2016 12:29 odpowiedz
Ewela - ja zawsze miksuję, tyle że na najwolniejszych obrotach.

Gość - moim zdaniem dzięki wodzie biszkopt jest bardziej puszysty i delikatny. Czasem dodaję nawet 3 łyżki :)

Anonim - Ja używam piekarnika Amica (w kuchni wolnostojącej). Niestety nie mam możliwości zabudowania bardziej profesjonalnego piekarnika (nad czym bardzo ubolewam), ale jak widać, daje radę :)
Anonim
Anonim
22.04.2016 20:03 odpowiedz
Witam, czy moze ktoś wie jakiego piekarnika uzywa Pani Kasia? Jestem przed remontem kuchni i bede wymieniac caly sprzet, firm jest mase, ciezko sie zdecydowac. Pani Kasia ma duze doswiadczenie dlatego chcialabym wiedziec jakiego sprzetu uzywa? CZy ktos moze wie? Z gory dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam, Mariola
jolantaszyndlarewicz
22.04.2016 17:01 odpowiedz
Kasiu obłędny tort:). Najlepszego dla Męża:)
....
....
21.04.2016 20:50 odpowiedz
dlaczego dodajesz wodę do ciasta biszkoptowego? zauważyłam, że w większości przepisów są dwie łyżki wody
lena
19.04.2016 20:25 odpowiedz
imponująco wygląda :)
ewela
ewela
19.04.2016 15:44 odpowiedz
czy biszkopt ma tendencje do opadania i zakalca, mi się zawsze nie udaje... Nie umiem wmieszać mąki aby piana nie opadła a mąka się połączyła z pozostałymi składnikami... Czy można zmiksować ją na najmniejszych obrotach?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.04.2016 12:37 odpowiedz
Wpis już uzupełniony, ale zanim zmiany się pokażą, napisze też tu:
* 1 łyżka oleju
* tortownica o średnicy 24 cm (jak zawsze)

Aisak - dziękuję i pozdrawiam :)
Kasia - po to się nim z Wami podzieliłam :)
Aisak
Aisak
19.04.2016 10:51 odpowiedz
Chyba zrobię swój pierwszy w życiu tort W składnikach nie ma oleju, o którym piszesz w opisie wykonania. Pozdrawiam autorkę mojego ulubionego kulinarnego bloga
elad61
elad61
19.04.2016 08:40 odpowiedz
Witam. Jakiej wielkości ma być tortownica? W składnikach podana jest kawa, a w wykonaniu kakao, poza tym w wykonaniu biszkopta podaje pani ojej, a w składnikach go nie ma. Tort wygląda apetycznie i chciałabym go zrobić, ale proszę nanieść poprawki bo nie wiem, czy faktycznie dodawać olej do biszkopta. Pozdrawiam.
kasia
kasia
19.04.2016 08:31 odpowiedz
Moje urodziny w tym tygodniu więc już wiem jaki będzie tort ;))) myślę że przepis mogę wykorzystać ???