111

Tort Ferrero Rocher


W Święta, oprócz tortu makowego i orzechowego, na naszym stole zagościł tort mocno przypominający w smaku pralinki Ferrero Rocher. Szczerze mówiąc nawet nie spodziewałam się, że jego smak będzie aż tak do nich zbliżony.

Tort jest fantastyczny i wszyscy nasi świąteczni goście byli nim zachwyceni. Jestem przekonana, że będzie nam towarzyszył przy innych odświętnych okazjach.

Polecam Wam go jeśli potrzebujecie prostego, ale robiącego wrazenie tortu. 

Biszkopt:

* 5 jajek

* 6 pełnych łyżek cukru

* 200 g mielonych orzechów laskowych

* 2 łyżki kakao 

* 2 łyżki mąki

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

* 200 g miękkiego masła

* 200 g gorzkiej czekolady

* 5 kopiatych łyżek Nutelli

* 4 wafelki orzechowe "Góralki"

Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady

* 50 g mlecznej czekolady

* 1 łyżka masła

* 4 łyżki kremówki (36%)

Dekoracja:

* 12 pralinek Ferrero Rocher

Orzechy łączymy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-7 minut) a następnie dodajemy orzechy. Ciasto delikatnie mieszamy dużą łyżką a następnie przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (wykładamy tylko spód) o średnicy 22 cm. Pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach. Ciasto jest upieczone kiedy wbity w środek patyczek wychodzi suchy. 

Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ma już temperaturę pokojową miksujemy ją z masłem i Nutellą. Na koniec do masy dodajemy drobno posiekane wafelki i od tej pory masę mieszamy już łyżką. 

Biszkopt przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w tortownicy i wykładamy na nią całą masę i przykrywamy biszkoptem. Lekko dociskamy by wyrównać masę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin by masa zastygła a następnie ciasto wyjmujemy z tortownicy, przekładamy na paterę i dekorujemy. 

Wszystkie składniki polewy umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy od czasu do czasu. Kiedy czekolada i masło się roztopią i utworzą jednolitą polewę, pokrywamy nią ciasto. Zanim polewa zastygnie wierzch dekorujemy pralinkami i delikatnie wstawiamy do lodówki. 

Kiedy masa zastygnie w lodóce jest dośc twarda, dlatego ciasto najlepiej wyjąc z lodówki około 1,5 - 2 godziny przed podaniem by nabrało temperatury pokojowej. Wówczas i masa i biszkopty są miękkie, a ciasto rozpływa się w ustach. 

Smacznego :) 

  


 

“So, what do you do when you know you have two days to live? Eat an entire Bitter Chocolate  cake all by myself. Reread my favorite novel. Buy eight dozen roses from the best florist in town-the super expensive ones, the ones that smell like roses rather than merely looking like them-and put them all over my apartment. Take a good long look at everyone I love.”

Robin McKinley "Sunshine"


Nut sponge cake:

* 5 eggs

* 6 tablespoons sugar

* 200 g ground hazelnuts

* 2 tablespoons unsweetened cocoa powder

* 2 tablespoons flour

* 2 teaspoons baking powder

Filling:

* 200 g soft butter

* 200 g chocolate 

* 5 tablespoons Nutella

* 4 large nut wafers 

Top:

* 100 g dark chocolate

* 50 g milk chocolate

* 1 tablespoon butter

* 4 tablespoon heavy cream

Extra:

* 12 Ferrero Rocher pralines

Combine hazelnuts, flour and baking powder. Beat eggs wit sugar for about 5-7 minutes - until light and fluffy. Add hazelnuts and mix gently with a spoon. Pour the batter into the lined with parchment paper spring cake tin (22 cm) and bake for about 30-35 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean). Set aside to cool down, best for all night.

Melt chocolate and let it cool down. Cooled chocolate beat with butter and Nutella for few minutes. At the end add finely chopped wafers and mix with a spoon. 

Cut the sponge cake into 2 layers and spread the filling between them. I always do it in a cake tin to have the cake straight and level. Refrigerate for few hours and then take off the cake tin.

Melt chocolate with butter and cream in a double boiler and spread the icing on the top. Decorate with Ferrero Rocher pralines nad refrigerate overnight.

This cake is best when you take it off the fridge about 1,5 - 2 hours before serving, because when it's cold the filling is a bit tough.



Źródło

Opublikowano: 7 stycznia 2013
Kategoria: Torty, Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (111)
1  2  3
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.11.2017 09:40 odpowiedz
Tak :)
Klaudia
Klaudia
27.11.2017 08:29 odpowiedz
Witam,
Czy można użyć mielonych migdałów?
Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.07.2017 09:00 odpowiedz
Ze skórkami :)
Karolina
Karolina
28.07.2017 08:58 odpowiedz
Pani Kasiu czy orzechy mają być obrane ze skórek czy zmielone razem ze skórkami?
Proszę o szybką odpowiedź.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.02.2017 08:24 odpowiedz
Oczywiście trochę namiękną, ale będą nadal wyczuwalne.
Lila
Lila
05.02.2017 22:22 odpowiedz
Czy wafelki nie rozmiękną w masie? Zależy mi aby w kremie było coś chrupiącego.
kinga
kinga
27.09.2016 21:53 odpowiedz
Witam.Upieklam ten tort i tak jak podejrzewalam okazal sie super,zdecydowanie moje smaki.Co do masy to zadawalam wczesniej pytanie jaka czekolade uzyc i uzylam 180 g czekolady -60% kakao i 100g czekolady- 70% kakao i byla idealnie leciutko gorzkawa bo wafle sa bardzo slodkie plus jeszcze Nutela to byloby za mdle.Dlatego tak duzo bo robilam na tortownice 26 cm. Wszystkim bardzo smakowal ten tort,a robilam go na Imieniny mojego meza.Fajny przepis-dziekuje i pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.09.2016 12:51 odpowiedz
Jak chodzi o czekoladę, to taka 60% w zupełności wystarczy.
A 1 wafelek waży 50 g.
kinga
kinga
20.09.2016 18:26 odpowiedz
Witam.Nie mieszkam w Pl i nie wiem ile waza takie wafelki orzechowe (nie wiem ile mam kupic) i jeszcze drugie pytanie: gorzka czekolada ile ma zawartosci kakao? (sa rozne opinie od 60%-70% ) taka 70% to chyba za gorzka?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.04.2015 21:35 odpowiedz
Ja mieliłam na mąkę.
agnieszka
agnieszka
08.04.2015 14:31 odpowiedz
Witam, moje pytanie dotyczy stopnia zmielenia orzechow laskowych, tzm mam je zmielic na gladko jak mąkę czy mogą być grudki
maam
maam
22.12.2014 12:42 odpowiedz
Witam. Tort faktycznie zjawiskowy,kochają go wszyscy, nawet moja córa,która ciast i tortów nie lubi ten uwielbia. Robiłam go już kilka razy, jest łatwy i pyszny. Tym razem robię go w keksówce dla łatwiejszego podziału no i z dbałości o nasze żołądki na święta. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2014 10:47 odpowiedz
Moim zdaniem smak masła nie jest dominujący. Nie robiłam go nigdy z mascarpone, więc ciężko mi powiedzieć, jaka jest różnica, ale myślę że mascarpone też się nada i jeśli komuś bardzo przeszkadza masło, to można go zastąpić serkiem. Masa z mascarpone będzie też delikatniejsza.
karolina
karolina
22.12.2014 10:43 odpowiedz
Pani Kasiu, czy czuć mocno w tym torcie smak masła? znalazłam kilka przepisów na ten tort i jedni w masie używają masła inni mascarpone, jakie jest Pani zdanie, co będzie lepsze?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.11.2014 15:46 odpowiedz
Oczywiście :) Zresztą każdy tort przed podaniem powinien spędzić całą noc w lodówce.
Natomiast samego biszkoptu nigdy nie trzymamy w lodówce.
Dominika
Dominika
19.11.2014 07:43 odpowiedz
Tak też zrobię :)
Jeszcze jedno pytanie- czy mogę w czwartek zrobic biszkopt,w piatek przełożyć kremem a w sobote podać? Czy biszkopt nadal będzie świeży? Nie robiłam nigdy z orzechami i nie wiem jak się ciasto zachowuje. I czy sam biszkopt po upieczeniu trzymać w lodówce czy w temperaturze pokojowej?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.10.2014 09:08 odpowiedz
Moim zdaniem masa z kremówki się tu nie sprawdzi, bo ciasto jest dość ciężkie. Prędzej mascarpone + kremówka (ubijane razem, do zgęstnienia). Poza tym, sama śmietana może nie podołać z ciężką czekoladą i nutellą.
Dominika
Dominika
15.10.2014 13:34 odpowiedz
Kasiu, tort wygląda obłędnie! :)
Chcę zrobić ten torcik mężowi na urodziny natomiast nie przepadam za maślanymi kremami.. Widziałam w komentarzach pomysł na zastąpienie masła mascarpone, myślę że to fajna alternatywa, ale zastanawiam się czy nie będzie za ciężko. Co myślisz o zastąpieniu masła kremówką? Po pobycie w lodówce czekolada i nutella powinny utrzymać ją 'w ryzach'. Chociaż wspominasz, żeby wyjąć wcześniej, żeby i biszkopt był miękki..
Sama nie wiem.. Czekam na Twoją opinię :)
Lisa
Lisa
25.03.2014 22:00 odpowiedz
Ostatnio korzystałam z tego przepisu. Torcik rewelacja. Szczegolnie dla fanow pralinek Ferrero:) Ukochany od dawna prosi o bis. :) Niezdecydowanym polecam sprobowac! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.03.2014 20:30 odpowiedz
Tak, to taka mąka z orzechów :)
Paula
Paula
13.03.2014 18:49 odpowiedz
Cześć
Czy mielone orzechy laskowe to coś wyglądającego jak mąka czy raczej po prostu pokruszone orzechy? Ciężko to znaleźć w sklepie, a jak się nie wie jak to wygląda to już w ogóle :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.03.2014 15:13 odpowiedz
Tortowej. Ja do wszystkich wypieków używam mąki tortowej :)
domina94
09.03.2014 15:07 odpowiedz
Witam :) tort wygląda obłędnie :D chcę go zrobić na urodziny i w związku z tym mam pytanie: 2 łyżki mąki ale jakiej? Tortowej czy 550 ?
Dziękuję z góry za odpowiedź, pozdrawiam i gratuluję pomysłów oraz talentu :)
lucynella
07.02.2014 10:59 odpowiedz
Kasiu po roku upiekłam w końcu torcik!! Jest cudny!! Zachwycił wszystkich gości, a teraz zachwyca na blogu ;)
Karolina
Karolina
30.01.2014 22:43 odpowiedz
Daję znać, że robiłam z podanych proporcji w tortownicy 26 cm i dało się przekroić na połowę bez problemu. Tortownicy również nie trzeba zakładać, masa nie spływa. Ale degustacja dopiero jutro :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.01.2014 21:24 odpowiedz
Myślę, że proporcje biszkopty trzeba zwiększyć. Może wyjść za cienki i nie da się go przekroić na pół.
Karolina
Karolina
28.01.2014 15:28 odpowiedz
trochę drogi ten tort, ale cóż zamarzył mi się. Proszę mi powiedzieć, czy konieczne jest układanie masy w tortownicy, czy to tak wypływa ? Ja też mam tortownicę 26 cm i planuję nie zwiększać proporcji, mam nadzieję, że po upieczeniu da się przekroić.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.12.2013 18:56 odpowiedz
Bardzo mi miło :)
AnnaK81
AnnaK81
30.12.2013 18:36 odpowiedz
To wyjątkowy tort. Drugi raz go zrobiłam i znów zachwycił gości. Pyszny.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2013 11:49 odpowiedz
Czekam na opinię :)
Basia
Basia
23.12.2013 11:37 odpowiedz
To mój pierwszy w życiu tort!!! Biszkopt po nocy wystudzony, wygląda pięknie., Masa zrobiona, torcik przełożony wmaszerował do lodówki:) jutro będzie ale niespodzianka na Wigilii:)))
slomka
slomka
26.11.2013 16:12 odpowiedz
bardzo dziekuje za odpowiedz.
odpowiadajac na twoje pytanie to nie niemieszkam w polsce . mieszkam w Texasie , mamy tu niby polskie sklepy ale daleko i niezawsze wszystko jest swierze dlatego bardzo lubie twoj blog bo pomagasz takim ludzia jak ja tz ktorzy dalej chca utrzymywac polska tradycje w domu a nie zawsze maja dostep do polskich produktow. dzieki tobie produkuje domowa przyprawe do piernikow dla kilkunastu znajomych. kuchnia to moje hobby . jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.11.2013 09:46 odpowiedz
Slomka - podstawowe pytanie. Mieszkasz w Polsce? :)

Jeśli tak, to powinnaś znaleźć bez problemu Góralki w każdym supermarkecie. www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Wafelek-G%C3%B3ralki-orzechowe-Sedita.html

One dlatego się nadają, ponieważ są bez czekolady i są intensywnie orzechowe.

Jeśli ich nie znajdziesz, użyj Prince Polo.
slomka
slomka
25.11.2013 01:22 odpowiedz
witam ponownie. bardzo przepraszam za zawracanie glowy ale mam w tym roku specjalnych gosci ktorzy po raz pierwszy beda delektowac sie swietami po polsku wiec jak wiadomo wszystko musi byc PERFEKT. jest to moj ulubiony blog na ktory zawsze moge liczyc przy kompletowani wyjatkowego menu na milon osob :)
moje pytanie jest odnosnie wafelkow. nie znam " Góralki" wiec czy moge je zastapic princy polo orzechowym a moze zwykle bylo by lepsze?
bardzo dziekuje za szybka odpowiedz
Anna
Anna
13.10.2013 14:03 odpowiedz
Machnęłam ten tort na swoją trzydziestkę wczoraj. Jest warty takiej okazji :) pięknie się prezentuje, taki dostojny, elegancki. Wg mnie może za bardzo czuć masło w masie, ale poza tym naprawdę rewelacja.
No i dość prosty do zrobienia, a szczególnie do dekoracji, a z tym zawsze mam problem, bo moje torty odbiegają ostatecznie od zamierzonego ideału..
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.08.2013 16:39 odpowiedz
Myślę, że można spróbować.
sandra
sandra
30.08.2013 10:23 odpowiedz
Z mascarpone będzie bardziej zwarta? Oooo...a myślałam, że z masłem się bardziej trzyma :)
A jak Pani sądzi....zamiast masła dodać 250g mascarpone? Powinno być ok?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2013 17:28 odpowiedz
Myślę, że można spróbowac, ale masa będzie bardziej zwarta.
sandra
sandra
19.08.2013 17:18 odpowiedz
A gdyby tak masło zastąpić np. mascarpone?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.08.2013 20:07 odpowiedz
Wydaje mi się, że tu smak masła jest zdominowany czekoladą, nutellą i wafelkami, ale nie ma co ukrywać, że jednak jest to krem na maśle. Masło zwykle jest wyczuwalne, kiedy ciasto jest zimne. Dlatego ja sugeruję wyjmować ciasta które mają masę maślaną z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem.
sandra
sandra
18.08.2013 18:27 odpowiedz
Czy masa jest bardzo "maślana" ?
Kiedyś jadłam tort z masą maślaną i niestety za bardzo było czuć masło....czy w tym przypadku też tak jest?
Wiola
Wiola
19.05.2013 19:58 odpowiedz
A czy piekąc w formie o rozmiarze 26cm muszę piec już z 1,5 porcji czy może da radę jescze z podanej ilości składników? Z góry dziękuje za odpowiedź :)
hhtp
06.05.2013 08:47 odpowiedz
Mnie na kolana powaliła masa - pysznaaaaa!!!! Na pewno jeszcze nie raz ją zrobię - może do pralinek ;) Za to biszkopt na orzechach wydawał mi się zbyt ciężki, ale ogólnie dobry. Za to teściowa właśnie biszkopt szczególnie chwaliła :)
lilly20
lilly20
05.04.2013 17:00 odpowiedz
Mnie ten tor nie powalił na kolana, masa nie jest jak dla mnie tak rewelacyjna ja pralinkowa. To wszystko kwestia smaku i gustu. Za tłusto i za ciężko.
Gość
Gość
31.03.2013 09:46 odpowiedz
Tort przepyszny, masa super :) napewno nie raz zagości jeszcze na naszym stole :)
JustinDorothy
16.03.2013 17:15 odpowiedz
Obłędny!!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.03.2013 11:11 odpowiedz
Mały słoiczek chyba wystarczy.
I oczywiście, ze możesz kupić mielone orzechy :)
Jestem pewna, ze swoim wykonaniem tortu wprawisz mamę w zachwyt :)
reniaczek8
reniaczek8
06.03.2013 11:05 odpowiedz
piekny!mam go zamiar upiec nq moje urodziny(moze moja mama uwierzy ze umiem cos zrobic:) ) tylko mam dwq pytania;czy musze kupic duze opakowanie nutelli czy male wystarczy do masy?i czy zmielone orzechy moge kupic?nie widzialam nigdzie a nie mam sprzetu zeby sama zmielic...
trawinska88
20.02.2013 20:54 odpowiedz
Piękny! umiescilam zdjecie rowniez na swoim blogu, rewelacja!
I
I
30.01.2013 13:55 odpowiedz
Widziałam ten torcik na kilku blogach ale nigdzie nie wyglądał tak pięknie jak tutaj. Cudowne wykonanie, wspaniałe zdjęcia.
1  2  3