43

Tort Egipski


Zdecydowałam się na ten tort, gdyż wszystko co egipskie jest mi tak samo bliskie jak to co greckie. Tort jest bardzo dobry, nie zbyt ciężki, nie zbyt słodki i bardzo orzechowy. Jak każdy tort u Nas zniknął dość szybko, ale przygotowanie go nie stanowi wielkiego wyzwania :) Polecam go na Świąteczny stół, a z pewnością zachwyci gości :)

Składniki na blaty (należy przyrządzić trzy takie blaty):

* 3 białka
* 2 łyżki cukru
* ¾ łyżki mąki pszennej
* 50 g mielonych orzechów laskowych



Masa budyniowa:

* 11 żółtek
* 10 łyżek cukru
* 6 łyżek mąki pszennej
* 350 ml mleka
* 180 g miękkiego masła


Masa śmietanowa:

* 500 ml kremówki
* 1 fix do śmietany
* 2 łyżki cukru pudru
* 120 g orzechów włoskich


Dodatkowo:

* 3 łyżki wiórków kokosowych

Aby przygotować blaty ubijamy białka ze szczyptą soli i kiedy będą już sztywne dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Zmielone orzechy mieszamy z mąką i dodajemy do piany. Od tej chwili mieszamy delikatnie łyżką, aby piana nie opadła. Masę przekładamy do wyłożonej papierem i natłuszczonej olejem tortownicy (u mnie 25 cm) i pieczemy w 175 stopniach 20 min. Ja kolejne białka ubijałam dopiero po wyjęciu z piekarnika poprzedniego blatu aby piana nie opadła.
W trakcie pieczenia można przygotować masę. Żółtka, cukier, mąkę i mleko ubijamy mikserem i gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając trzepaczka aż utworzy się gęsty budyń (należy gotować na małym ogniu, bo jak to budyń, ma tendencję do przypalania się i przywierania). Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia (miskę z budyniem można przykryć folią, aby nie utworzył się twardy kożuch). Kiedy budyń jest już zimny, dodajemy go po łyżce do utartego mikserem masła. Mieszamy tak długo, aż składniki utworzą jednolitą, kremową masę.
W drugiej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier i zagęstnik.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i podprażamy na patelni (bez tłuszczu). Układamy pierwszy blat, smarujemy go masą budyniową, posypujemy połowa orzechów. Na orzechy wykładamy połowę bitej śmietany. Przykrywamy blatem i czynność powtarzamy. Ostatni, wierzchni blat smarujemy masą budyniową i posypujemy podprażonymi na złoto wiórkami kokosowymi.
Tort najlepszy jest na drugi dzień, kiedy blaty odrobinę namokną od masy.






 




Opublikowano: 14 grudnia 2009
Tagi: orzechy
Kategoria: Torty, Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (43)
Ala
Ala
26.04.2018 23:42 odpowiedz
Chciałabym zrobić ten tort na komunię mojej siostrzenicy, mogę nakryć tort masa cukrowa ?
Ala
Ala
26.04.2018 23:42 odpowiedz
Chciałabym zrobić ten tort na komunię mojej siostrzenicy, mogę nakryć tort masa cukrowa ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.11.2013 18:20 odpowiedz
Dziękuję, bardzo mi miło :)
wenus-lifestyle
24.11.2013 16:40 odpowiedz
Na pewno musi być idealny, uwielbiam Twojego bloga :)
ewka870
ewka870
24.11.2013 10:50 odpowiedz
Zrobiłam. Wyszedł bardzo smaczny, puszysty i nie za słodki. Sposób przygotowania właściwie taki sam jak przy torcie Nesquick. Wszystkim smakuje i na pewno jeszcze kiedyś go zrobie
Lucy
Lucy
15.04.2013 21:26 odpowiedz
30% mleczna dolina z biedronki, żeby ją uratować roztopiłam łyżkę żelatyny w odrobinie wody i zmiksowałam ze śmietaną. Jak trochę stężało to posmarowałam placki. Tort był pyszny. Robiłam go na próbę, mój młodziak zatwierdził ten przepis na swoją komunię w maju. Więc niedługo będzie powtórka, proszę więc o jakieś rady co do tej śmietany.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.04.2013 21:53 odpowiedz
A jaką dokładnie miałaś śmietanę?
Lucy
Lucy
13.04.2013 21:28 odpowiedz
Właśnie go robię, ale bita śmietana po dodaniu fixu i cukru zrobiła się rzadsza, ubijałam ją jeszcze chwilę ale robiła się coraz bardziej płynna więc odstawiłam i dodałam żelatyny. Co zrobić w takiej sytuacji?
Gość
Gość
30.10.2011 19:46 odpowiedz
Jest rewelacyjny....ślinka cieknie od patrzenia a co dopiero jak upiekę:-)
korozja
korozja
14.08.2011 23:24 odpowiedz
Zaryzykowałam i zamroziłam kawałek tortu w pudełku plastikowym z przykrywką. Rozmrażałam normalnie, nie w lodówce, w pudełku ale bez przykrywki.
Po rozmrożeniu tort wyglądał jak przed zamrożeniem i smakował tak samo dobrze :D a ja zebrałam kolejne pochwały ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.08.2011 09:09 odpowiedz
Ja tylko słyszałam opinie, że podobno ciasta z masami i śmietanami świetnie się mrożą, ale powiem szczerze, że ja nie próbowałam :)

bardzo się cieszę, że tort smakował :)
korozja
korozja
04.08.2011 09:07 odpowiedz
Ponownie zrobiłam tort i moim zdaniem wyszedł jeszcze lepszy tzn. blaty były grubsze a masy jakby ciut mniej więc był idealny! Rodzice chłopaka byli zachwyceni :D a ja jestem bardzo zadowolona że udało mi się zrobić wrażenie na "teściowej" ;) I takie pytanie mam, czy ten tort można zamrażać? Mi się wydaje że nie bo bita śmietana jest na fixie a nie żelatynie i po rozmrożeniu się rozpłynie ale teściowa się upiera że można więc sama nie wiem :/
korozja
korozja
04.08.2011 09:06 odpowiedz
Ponownie zrobiłam tort i moim zdaniem wyszedł jeszcze lepszy tzn. blaty były grubsze a masy jakby ciut mniej więc był idealny! Rodzice chłopaka byli zachwyceni :D a ja jestem bardzo zadowolona że udało mi się zrobić wrażenie na "teściowej" ;) I takie pytanie mam, czy ten tort można zamrażać? Mi się wydaje że nie bo bita śmietana jest na fixie a nie żelatynie i po rozmrożeniu się rozpłynie ale teściowa się upiera że można więc sama nie wiem :/
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2011 15:42 odpowiedz
Bardzo się cieszę, że tak wam smakował :) I jeszcze jedno - przekaż ode mnie życzenia urodzinowe chłopakowi :)
korozja
korozja
30.07.2011 15:29 odpowiedz
Wspaniały tort! W smaku i wyglądzie nie ustępuję tym z cukierni a zdaniem mojego chłopaka był nawet lepszy :) przygotowując go w mniejszej tortownicy tort wychodzi dość wysoki więc na pewno zrobi furorę na urodzinowym przyjęciu. W smaku nie za słodki więc nie wiem czy dzieciom przypadnie do gustu ale skoro mój słodkolubny chłopak był zachwycony to mogę się mylić ;) za kilka dni ponownie mam zamiar popełnić ten tort w jako niespodziankę urodzinową dla chłopaka oczywiście bo ciągle truje mi o tym jak wspaniały ten tort był :)
Myślę też że w przyszłości trochę zmodyfikuję przepis i blaty upiekę z podwójnej ilości składników a masę śmietanową zrobię z litra kremówki :)
Dziękuje za kolejny pyszny przepis
Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.05.2011 09:54 odpowiedz
Klasyczna tortownica 28 cm. Pozdrawiam :)
dorka
dorka
05.05.2011 09:48 odpowiedz
Czy mogłaby Pani podać w jakiej tortownicy pieczone są spody, chodzi mi o rozmiar?
Pozdrawiam
Dorka
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.04.2011 14:24 odpowiedz
Czekam na opinię i życzę radosnych świąt :)
Mała Mi
Mała Mi
23.04.2011 13:59 odpowiedz
W tym roku "ciort" egipski zagości na moim wielkanocnym stole ;)
Pozdrawiam.
Wesołego Alleluja!
mslonko78
mslonko78
21.04.2010 15:50 odpowiedz
Witam, przepis bardzo ciekawy, zdjęcia "smaczne":) mam chęc na to ciacho tylko mam pytanie, czy orzechy laskowe mozna by zastapic wloskimi?
tompol72
06.04.2010 09:51 odpowiedz
Torcik dosc czaso- i pracochlonny ale efekt koncowy pozwala zapomniec o wszelkich trudach :) Po prostu rewelacja :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.01.2010 21:01 odpowiedz
Zosiu bardzo się cieszę, że smakował i dziękuję za przemiłe słowa :)
zosia19
zosia19
31.01.2010 14:54 odpowiedz
Ponownie skorzystalam z Twojego przepisu i ponownie się nie zawiodłam. Chciałam tylko powiedzieć że torcik jest REWELACYJNY !!! Nawet teściowa która "nie jada słodkiego" wsunęła pokaźny kawałek ;) Ogólnie torcik był przebojem rodzinnego spotkania. Faktycznie nie jest za bardzo słodki a dodatkowo wbrew moim obawom nie jest trudny do zrobienia. Na początku myślałam żeby masę budyniową zastąpić po prostu gotowym budyniem, ale na szczęście nie popełniłam tego błędu :) Reasumując wszystkim którzy zachwycają się zdjęciem polecam zrobienie bo smakuje jeszcze lepiej :) pozdrawiam Kasiu i dziękuję za świetne przepisy :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.01.2010 09:01 odpowiedz
Kasiexo pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa :)
kasiexa
05.01.2010 09:11 odpowiedz
kurcze kasiu..ten tort to pychotka...zazeram sie właśnie papryka z twojeego przepisu( tak tu trafiłam) i czytam regularniePozdrawiam
monika.l_nagrabinie
16.12.2009 09:25 odpowiedz
Torcik super, bardzo mi się podoba.
Elegancki! :D
Buziaki
M.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.12.2009 22:29 odpowiedz
Jak Radziom smakowało, to najważniejsze :))) Na drugi raz dostaniesz w tajemnicy przed Radziem ;) Aguś :*
radzie
radzie
15.12.2009 11:41 odpowiedz
Kasieńko, spróbowałam! Jest poprostu pyszny! Musiałam sie bić o kawałeczek z mężem. NIe miałam szans. Ten tort jest poprostu idealny-nie za słodki i leciutki jak marzenie:-)Pozdrowienia
sonieczka111
15.12.2009 08:03 odpowiedz
Smak musi być boski, dla mnie taki tort to wyzwanie.
magoldi
15.12.2009 02:25 odpowiedz
Krolewski deser !!!
zemfiroczka
15.12.2009 01:30 odpowiedz
Dużo masy widzę. Bosssski! :)
viridianka
14.12.2009 23:26 odpowiedz
kurcze ja to mam na taki tort ochotę od daaawna, może na Święta zrobię... hmmm... albo w styczniu na urodziny Taty bądź Mamy...
pozdrawiam Kasiorku!
iis11
14.12.2009 20:45 odpowiedz
ja tez widziaialam ten przepis u Dorotki i bardzo mi sie spodobal:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.12.2009 19:33 odpowiedz
Majanko tu przepis w oryginale, ale odrobine go zmieniłam, bo bałam sie ze spody wyjda za cienkie i nie dawałam karmelu do masy :)

palachinka.blogspot.com/2009/01/torte-egyptian.html
majanaboxing
14.12.2009 18:50 odpowiedz
Fantastyczny jest ten tort ! I te masy cudnie wyglądają! :))
Czy to jest z tego samego przepisu, który prezentowała Dorotuś? Strasznie mnie kusi to ciacho. CUdne!
malta_79
14.12.2009 17:58 odpowiedz
Bardzo elegancki tort... Ja nie mam zacięcia do tortów! Niestety :) Chetnie bym zjadła, ale nie zrobiła :)
ilka_86
14.12.2009 16:11 odpowiedz
śliczny torcik Kasiu:)
mam dla Ciebie pewną niespodziankę:) Twój blogasek tak mi się spodobał, że znalazł się w 10 wyróżnionych, często tutaj goszczę więc wyróżnienie jak najbardziej się należało:) http://ilonkowo.blox.pl/2009/12/Wyroznienie.html" rel="nofollow">ilonkowo.blox.pl/2009/12/Wyroznienie.html pozdrawiam cieplutko:]:)
poswiatka
14.12.2009 15:43 odpowiedz
Cudny zestaw kolorystyczny, szczególnie masa budyniowa. Pięknie! :-)
eve.eire
14.12.2009 15:19 odpowiedz
Bardzo ciekawa propozycja.
Warstwy swietnie sie komponuja.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.12.2009 14:43 odpowiedz
Wiosenko dziekuje :)

Szarlotku dziekuje :)

Izo ja bardzo miło wspominam Egipt i pewnie tez tam wroce, ale poki co obiecalismy sobie z mezem co rok inny kraj :) A ciesze sie ze pod wpłymem moich zdjec zdeczdowałas sie tam pojechac, bo naprawde warto :)
izaa_a
14.12.2009 14:35 odpowiedz
to ja poproszę kawałeczek...

p.s a tak jeszcze napiszę Kasiu widziałam w jakimś wątku na gazecie link do Twoich zdjęć z wakacji w Egipcie w Empire..:):) mnie się tak spodobał hotel i okolica że po raz kolejny tam byłam chociaż obiecałam sobie co roku w nowe miejsce jeździć..;)
szarlotek
14.12.2009 14:00 odpowiedz
Mnie zachwycił i to bardzo :) Rewelacja !
wiosenka27
14.12.2009 13:09 odpowiedz
Wygląda oszałamiająco:)