41

Tort dla dzieci




Była słodka propozycja na Dzień Matki, pora więc pomyśleć o pociechach i z okazji święta wszystkich dzieci przygotować coś, co wywoła uśmiech na ich twarzach. 

Torcik nie tylko jest bardzo prosty w wykonaniu, ale też jego przełożenie stanową proste, lubiane przez wszystkie dzieci składniki. Wiadomo, nie wszystkie dzieci lubią zbyt wyszukane, nieznane smaki, a czekoladę i truskawki lubi chyba znaczna część maluchów.

Ciasto jest bardzo delikatne i przyznam szczerze, że sama byłam zaskoczona jego smakiem. Niby to tylko konfitura, mascarpone i krem czekoladowy a tu... WOW. Torcik jest PRZE-PY-SZNY!

Myślę, że nie tylko najmłodsi chętnie sięgną po kawałek ;)

Biszkopt:

* 5 jajek 

* 2 żółtka

* 3/4 szklanki cukru

* 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

(szklanka o pojemności 250 ml)

Masa:

* 350 g kremu czekoladowego (np. Nutelli)

* 500 g mascarpone

* 150 ml kremówki

* 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

* 300 g konfitury truskawkowej

* 250 g M&M's - ów

* kilka pianek marshmallows

Poncz:

* 200 ml letniej wody

* 1 łyżka soku z cytryny

* 3 łyżeczki cukru

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę do której dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do chwili aż się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Do piany dodajemy żółtka (w sumie 7) i miksujemy do chwili połączenia się z białkami. Obie mąki łączymy ze sobą i przesiewamy do jajek. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy z wysokości ok. 50 cm na podłogę i odstawiamy do wystygnięcia.

Przestudzony biszkopt przekrawamy na 3 części.

Krem czekoladowy łączymy z mascarpone, cukrem i śmietanką i miksujemy na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników by masa się nie zważyła. 

Pierwszy blat delikatnie ponczujemy i wykładamy na niego połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem który również delikatnie ponczujemy i rozsmarowujemy na nim konfiturę. Przykrywamy trzecim blatem i delikatnie dociskamy. 

Pozostałym kremem pokrywamy wierzch i boki tortu. 

Na wierzchu układamy tęczę z m&m's - ów (pomijając kolor brązowy) i zakańczamy ją dwiema chmurkami wykonanymi z drobnych pianek marshmallows lub większych, pokrojonych w plasterki. 

Dół tortu również można udekorować m&m's - ami. 



* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.


Opublikowano: 28 maja 2014
Kategoria: Torty
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (41)
Gosia
Gosia
03.10.2019 20:53 odpowiedz
Pani Kasiu, a co Pani sądzi aby zamiast konfitury truskawkowej dodac z czarnej porzeczki? Czy te smaki będą pasować?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.10.2019 21:23 odpowiedz
Oczywiście, że będą pasować. 
Pytanie, czy dziecko/dzieci lubią czarną porzeczkę :) 
Większość dzieci woli chyba truskawki :)
agnieszka
agnieszka
10.11.2017 10:28 odpowiedz
Piec w piekarniku z termoobiegiem czy góra dol. Właśnie się wzięłam za pieczenie tortu na pierwsze urodziny synka. Pierwszy mój tort w życiu.
Karolina
Karolina
21.11.2016 15:48 odpowiedz
Dziękuję Kasiu. Tort zrobię na urodziny córki w weekend;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.11.2016 12:17 odpowiedz
O 1/4 wszystkich składników.
Karolina
Karolina
21.11.2016 10:47 odpowiedz
Kasiu, o ile zwiększyć ilość składników , żeby upiec tort na 26cm?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.10.2016 22:16 odpowiedz
Nie dodaję do biszkoptów proszku. Dobrze ubite jajka sprawia, że biszkopt pięknie wyrośnie :)
Gość
Gość
27.10.2016 20:48 odpowiedz
A czy do biszkopty nie dajesz proszku do pieczenia ?
Magic
Magic
04.03.2016 19:31 odpowiedz
Właśnie skończyłam ten torcik i trochę się martwię ponieważ masa wyszła dość rzadka. Tort się trzęsie ale może przez noc stężeje....
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.03.2015 13:44 odpowiedz
Oczywiście.
ewela
ewela
11.03.2015 13:14 odpowiedz
Potrzebuję tort na sobotę, jak zrobię go w piątek to krem wytrzyma? Pozdrawiam
bmaguda
26.01.2015 14:33 odpowiedz
właśnie szukam przepisów do skonstruowania tortu dla mojego trzylatka i widzę, że dobrze trafiłam, bo widzę pomysłową, szybką i tanią (przynajmniej w Belgii :) masę. Przepis na pewno wykorzystam, tylko do części dodam białej czekolady do smarowania, bo potrzebuję wykonać jakiś obrazek na wierzch z użyciem barwników. Mam nadzieję, że tort można zrobić dzień wcześniej i się nic nie rozpłynie, bo rano muszę go zanieść do szkoły więc wykonać trzeba wieczorem, a i w szkole będzie stał trochę...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.08.2014 14:56 odpowiedz
24 cm
Mosia
Mosia
27.08.2014 14:50 odpowiedz
A na jaki rozmiar tortownicy jest ten biszkopt?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.08.2014 15:09 odpowiedz
Trzymam i chętnie zobaczę zdjęcie :)
Katia
Katia
15.08.2014 13:25 odpowiedz
Właśnie piekę na roczek synka :) To mój pierwszy tort w życiu, zawsze bałam się tortów, ale czas najwyższy spróbować :) Nie mogę się doczekać układania tęczy ;) Trzymaj kciuki, Kasiu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.06.2014 12:15 odpowiedz
24 cm :)
goskaap
goskaap
04.06.2014 11:09 odpowiedz
Pani Kasiu a jaka średnica tortownicy?
ania
ania
03.06.2014 15:19 odpowiedz
Majana, teraz wszyscy wiedzą, że cukier dzieciom szkodzi(a nie krzepi), to dobrze, że ogranicza się cukier i słodkości sklepowe. Sama mam dzieci i nie lubię tych czekolad, ciastek z lecytyną z tanim tłuszczem cukierniczym...ale tort na urodziny musi być. I dlatego robiony w domu bo ma wiejskie jaja, prawdziwą śmietanę (a nie roślinne g...), ma domowy dżem, owoce...I kawałek domowego ciasta dziecku nie zaszkodzi tymbardziej, że to nie jest codzienny zestaw śniadaniowy.
majanaboxing
01.06.2014 20:20 odpowiedz
Ależ urodziny są po to właśnie, aby było mega słodko, kolorowo, smacznie, inaczej niż na co dzień. :)
Uważam, że taki tort to wspaniała niespodzianka dla dziecka i jego małych gości!

Te komentarze chyba piszą osoby, które nie mają dzieci...
ania
ania
01.06.2014 12:54 odpowiedz
może to wina tej wersji mobilnej. Nie widzę tylko najnowszych zdjęć. Po kilku dniach się pojawiają. Na fb widać wszystko od razu, też w wersji mobilnej :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.05.2014 21:01 odpowiedz
Ania - nigdy nie widzisz zdjęć, czy tylko w tym przepisie?
Może masz ustawioną wersję mobilną i musisz zmienić na wersję komputerową? To będzie na samym dole.
ania
ania
30.05.2014 19:55 odpowiedz
ja mam pytanie techniczne, dlaczego nie widzę zdjęć? zaglądam zawsze z telefonu i w komentarzach wszyscy chwalą a ja nie widzę co:).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.05.2014 14:43 odpowiedz
Ja do biszkoptu nigdy nie dodaję tłuszczu :)
Gość
Gość
30.05.2014 13:30 odpowiedz
Czy biszkopt jest bez tłuszczu ? nie ma go w przepisie i nie wiem czy tak ma być czy to może błąd w przepisie? Chciałam zrobić ten tort dla dzieci na niedzielę i bardzo mi zależy na szybkiej informacji :-)

Pozdrawiam
Agnieszka
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.05.2014 19:24 odpowiedz
Gość
Gość
29.05.2014 17:15 odpowiedz
ha, ha, tort, ktory nie jest jest slodki:DDD - zeby mnie bola, jak takie pytania widze:/ torty sa z zalozenia slodkie, a jak nie chcesz, zeby dziecko jadlo slodycze, to nie dawaj mu w zadnym wypadku tortu na urodziny!!!
zęby bolą
zęby bolą
28.05.2014 20:25 odpowiedz
Czy wszystko co dla dzieci musi być tak mega słodkie, cukier, nutella, dżem , pianki, cukierki i znowu cukier.
Szczerze to nie podoba mi się ten trend napędzania dzieci w cukrową spiralę.
Moje chętnie jedzą rodzynki, suszone morele i gorzką czekoladę, na wszystko słodsze (nawet figi i daktyle) już się krzywią nie mówiąc już o kupnych ciastkach, batonikach.
I jak tu znaleźć przepis na w miarę niesłodki tort lub inne ciasto na dzień dziecka lub inne święto.
Karola
Karola
28.05.2014 19:56 odpowiedz
Kasiu, tort śliczny, ale bardzo chciałabym sie dowiedzieć gdzie w Polsce mozna kupic takie słomki do napojów? :) dziękuje!
majanaboxing
28.05.2014 16:29 odpowiedz
Piękny jest ten tort Kasiu. Ślicznie kolorowy :)
Pozdrowienia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.05.2014 11:51 odpowiedz
Natalia - nie, dodajemy płynną śmietankę.

Smakowekubki - nawet u mnie na zdjęciach widać, że troszkę puściły kolor ale można ten efekt zminimalizować, jeśli przed układaniem tęczy schłodzi się tort w lodówce - myślę, że 2-3 kwadranse wystarczą. Masa odrobinę stężeje i będzie mniej wilgotna.
dzasti222
dzasti222
28.05.2014 11:17 odpowiedz
Ale czad :D tak się napaliłam na ten tort że chyba jeszcze dziś go zrobię :D Kocham Pani przepisy wypróbowałam już nie jeden i wszystkie były świetne :)
niki
niki
28.05.2014 10:51 odpowiedz
a ta smietane ubic njpierw czy taka rzadka wlac
smakowekubki
28.05.2014 10:41 odpowiedz
cudownie i kolorowo, tak sie trochę obawiam, jeśli tort dłużej postoi,
czy lentilki nie "puszczą" farby? Już raz tak miałam, dlatego ciekawa jestem odpowiedzi szczerej.
Gratuluje pięknej dekoracji i pomysłu. Pozdrawiam
olenka
olenka
28.05.2014 10:20 odpowiedz
Kasiu a czemu nalezy upuscic biszkopt? Nir opadnie od tego?
Moja Galeria Smaku
28.05.2014 09:53 odpowiedz
Ale cudo!!! Niedługo moja córeczka ma urodziny, chyba się skuszę na przepis :)
blabla
blabla
28.05.2014 09:51 odpowiedz
Witam,
niestety nie podzielem zachwytow,wrecz przeciwnie!
Biedne dzieci beda karmione pyszna chemia ,to pierwszy krok do alergii , otylosci,nadaktywnosci....potem dostana chemie w postaci lekow .Prosze o rozwage.
b
Natalia
28.05.2014 09:27 odpowiedz
Wygląda przepięknie! Czy śmietankę przed połączeniem z mascarpone i kremem czekoladowym ubijamy?
Kuchnia u Krysi
28.05.2014 09:15 odpowiedz
Śliczny, kolorowy. Świetny pomysł z taką dekoracją. Kasiu, oczy mi się śmieją kiedy na niego patrzę, a co dopiero, jak go dzieci zobaczą....
karmel-itka
28.05.2014 08:56 odpowiedz
po prostu czad! każdy dzieciak (i nie tylko) będzie wniebowzięty :]
izaa_a
28.05.2014 08:43 odpowiedz
ale sliczny!!