11

Tort czekoladowy z whiskey i dżemem dyniowym




Tort, który przygotowałam na wczorajsze urodziny Grzegorza.

O wyrazistym smaku i mocno naponczowanym biszkopcie.

Z dodatkiem dżemu z dyni i oprószoną brokatem polewą.

Bo wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. 

Biszkopt:

* 5 jajek

* 1 szklanka cukru

* 1 szklanka mąki pszennej tortowej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 2 płaskie łyżki kakao

* 3 łyżki zimnej wody

Masa:

* 750 + 50 ml kremówki

* 400 g mascarpone

* 200 g gorzkiej czekolady

* 5 łyżek cukru pudru

Poncz:

* 150 ml wody

* 2 łyżki soku z cytryny

* 5 łyżek whisky

* 2 łyżki cukru

Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady

* 5 łyżek mleka

* 1 płaska łyżka masła

Dodatkowo:

* 1 słoiczek dżemu dyniowego

* pralinki do dekoracji

* opcjonalnie złoty brokat spożywczy

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 6-7 minut). Do ubitych jajek dodajemy wodę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Od chwili dodania mąki miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut, do suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm (dnem tortownicy do podłogi) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przestudzony biszkopt przekrawamy na 3 warstwy.

Składniki ponczu łączymy ze sobą.

Połamaną czekoladę oraz 50 ml kremówki umieszczamy w misce i podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili, aż czekolada się rozpuści.

Kremówkę, mascarpone oraz cukier puder umieszczamy w misie miksera i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu, do którego dodajemy przestudzoną (ale wciąż płynną) czekoladę i miksujemy jeszcze chwilę, tylko do uzyskania jednolitej masy (zbyt długie ubijanie sprawi, że masa się zważy).

Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy, smarujemy cienką warstwą dżemu i wykładamy na niego 1/3 kremu. Przykrywamy go drugim blatem i powtarzamy poprzednie czynności. Ostatni blat ciasta delikatnie ponczujemy i umieszczamy go na wierzchu. Pozostałym kremem pokrywamy wierzch oraz boki tortu i wstawiamy go do lodówki na około 2-3 godziny. 

Połamaną czekoladę umieszczamy w misce z masłem oraz mlekiem i podgrzewamy w kąpieli wodnej do czasu aż czekolada oraz masło się rozpuszczą, a następnie energicznie mieszamy rózgą aby powstała gładka polewa, którą następnie wylewamy na wierzch ciasta pozwalając jej swobodnie spływać. Zanim polewa zastygnie można oprószyć ją jadalnym brokatem i udekorować pralinkami. 

Smacznego :)


Opublikowano: 11 kwietnia 2016
Kategoria: Torty
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
Ania
Ania
21.04.2017 13:28 odpowiedz
dziękuje :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.04.2017 10:08 odpowiedz
Myślę, że jak najbardziej :)
Ania
Ania
21.04.2017 08:42 odpowiedz
czy można do tego tortu zrobić ciasto z czekoladowy tort pralinowy ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.03.2017 19:41 odpowiedz
Aniu w sklepach internetowych z akcesoriami cukierniczymi :) Wyszukaj sobie w Google "brokat jadalny".
Ania
Ania
12.03.2017 10:14 odpowiedz
gdzie można kupić brokat jadalny ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.11.2016 22:24 odpowiedz
Smak whisky nie jest bardzo mocno wyczuwalny, a dżem dyniowy można zastąpić dżemem morelowym lub pomarańczowym.
Justyna
Justyna
01.11.2016 13:31 odpowiedz
Pięknie wygląda tort. A jakim dziemem można zastąpić dżem dyniowy? Co by pasowało do smaku ?
I czy smak whisky jest bardzo wyczuwalny ?
Lena
12.04.2016 20:35 odpowiedz
Tort wygląda obłędnie!!! też chciałabym taki! :)
Łukasz
11.04.2016 20:23 odpowiedz
Wygląda niezwykle dostojnie! Kurcze, może upiekę taki tacie na zbliżające się urodziny? Na pewno byłby zachwycony. Miałem wprawdzie w planach bezę, ale ta whiskey mnie przekonała! :D
Gość
Gość
11.04.2016 19:16 odpowiedz
Tak się składa, że też wczoraj miałam urodziny i szukałam ciekawego przepisu na tort. Niestety nie znalazłam nic interesującego aż do dzisiaj. Już wiem jaki tort będzie u mnie gościł za rok na urodzinach :)
vegazone
11.04.2016 15:45 odpowiedz
Ale piękny! :) Mąż musiał być szczęśliwy. Ja byłabym :)