35

Tort czekoladowo orzechowy z wiśniami




Kto powiedział, że przygotowanie tortu musi być trudne i czasochłonne? I że trzeba do tego posiadać jakieś wyjątkowe umiejętności?

Dzisiaj mam dla Was propozycję naprawdę expresowego, idealnie wpisującego się w świąteczne klimaty tortu orzechowego z masą na bazie serka mascarpone i kremu czekoladowo orzechowego z wiśniową konfiturą . Przygotowanie go zajmie Wam naprawdę niewiele (jakże cennego w tym gorącym okresie) czasu, a efekt przyjemnie Was zaskoczy.

Dzięki mojej babci tort orzechowy stał się nieodłącznym elementem świątecznego menu i ja nie wyobrażam sobie, by mogło go zabraknąć na naszym stole. 

Biszkopt orzechowy:

         *  10 jajek

        * 300 g zmielonych orzechów włoskich

        * 250 g cukru

        * 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

        * 3 łyżki bułki tartej


Masa:

        * 750 g serka mascarpone

      * 350 g kremu orzechowo czekoladowego (np. Nutelli)


Dodatkowo:

        * 1 słoiczek konfitury wiśniowej



Orzechy mielimy na mąkę.

Jajka ubijamy z cukrem przez 10  minut na jasną, puszystą masę. Do jajek dodajemy orzechy wymieszane z kawą oraz bułką tartą i miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto orzechowe i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty.

Do serka mascarpone dodajemy krem orzechowo czekoladowy i delikatnie, na najniższych obrotach miksera (aby krem się nie zważył) miksujemy go tylko do chwili połączenia się składników. Krem dzielimy na 3 równe części.

Pierwszy blat biszkoptu smarujemy połową konfitury i nakładamy na niego jedną cześć kremu. Przykrywamy go drugim blatem i powtarzamy czynność z kremem i konfiturą. Po nałożeniu trzeciego blatu ciasta wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem lub polewamy stopioną w kąpieli wodnej tabliczką mlecznej czekolady wymieszaną z 7 łyżkami śmietanki kremówki.

Wierzch tortu dekorujemy, np. kandyzowanymi wiśniami i płatkami czekoladowymi.

Smacznego :) 



Opublikowano: 5 grudnia 2014
Kategoria: Torty, Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (35)
Karolina
Karolina
04.04.2017 10:51 odpowiedz
Góra-dół z termoobiegiem
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2017 07:40 odpowiedz
Przyznam szczerze, że nie mam pomysłu, dlaczego może się tak dziać. Ten biszkopt wychodzi wilgotny i bez problemu powinien się kroić, a przede wszystkim nie rozpadać.
Na jakiej opcji go pieczesz?
Karolina
Karolina
31.03.2017 22:39 odpowiedz
Cześć Kasiu. Piekłam tort juz trzy razy. Mimo że robię wszystko tak jak w przepisie, to za każdym razem biszkopt kruszy się i rozpada. Dlaczego?
Gość
Gość
14.01.2016 14:11 odpowiedz
Torcik zrobiłam na święta i muszę powiedzieć ze zrobił furorę:) Jest przepyszny!!! Polecam wszystkim!@ :)
kaś
kaś
15.12.2015 21:23 odpowiedz
Dziekuje za podpowiedz. Bede robiła na świeta mam nadzieje ze sie uda :) Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2015 00:37 odpowiedz
Od razu całe jajka z cukrem. Po około 10 minutach uzyskamy jasną i puszystą masę o mocno powiększonej objętości.
kaś
kaś
09.12.2015 21:25 odpowiedz
Czy robiac biszkopt najpierw ubijam piane na sztywno pozniej dodaje cukier i dopiero zoltka i reszte skladnikow czy ubijam cale jajka z cukrem odrazu? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.05.2015 17:46 odpowiedz
Oczywiście, można nasączyc biszkopt samym sokiem. Biszkopt sam w sobie nie jest mdły.
Gość
Gość
30.04.2015 22:45 odpowiedz
Witam, mam pytanie, chcialabym nasaczyc biszkopty sokiem wisniowym, moze byc sok wlasnej roboty, nie bedzie wtedy biszkopt za mdly?? Probowal moze juz ktos z sokiem a nie z wisniowka?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.02.2015 23:47 odpowiedz
Tak. Dodaj do nich kopiastą łyżkę bułki tartej :)
iwonka
iwonka
20.02.2015 12:53 odpowiedz
Kasiu mam w domu 270 g orzechów czy może być taka troszkę mniejsza ilość?
Gość
Gość
30.01.2015 22:11 odpowiedz
Torcik wyszedł super. Biszkopt wyrósł bez proszku do pieczenia i mimo, ze upieklam w tortownicy 26 udało się przekroić, uzyskując 3 cienkie blaty. Ciasto było na tyle zbite, że nic sie nie pokruszyło przy przenoszeniu:) Z racji tego, że mój mąż zażyczył sobie bitą śmietanę, wierzch wlasnie nią uzupelniłam i posypalam kakaem i startą czekoladą. Wyszło również fajnie. Super prosty, smaczny tort! Pierwszy raz robiłam i się udał. Na dodatek wygląda świetnie:):):) dziekuje za przepis!!:)
kasiawkuchni.pl
kasiawkuchni.pl
04.01.2015 16:00 odpowiedz
Kasiu. Torcik jest pyszny. Nie specjalnie lubię robić torty ale ten jest faktycznie bardzo prosty. Ja nie dodawalam proszku do pieczenia jak było napisane w jednym z komentarzy. Biszkopt pięknie wyrosł a robiłam 1,5 porcji. Pomimo tego nie odważylam się niestety przekroić go na 3 części - trochę stchórzyłam :( a jak mu się dokładniej przyjrzałam już po przekrojeniu na 2 części to napewno by się go dało przekroić. Krem jest pyszny zwłaszcza dla wielbicieli nutelli i mascarpone. Ja swój tort nasączyłam wiśniówką z wodą ale to głównie z tego faktu że miał 2 blaty zamiast 3. Polecam torcik. Podawałam go na urodzinach córki, gościom smakował a to chyba najlepsza rekomendacja. Myślę ze zrobię go ponownie i pokroję na 3 części
Gość
Gość
03.01.2015 21:03 odpowiedz
Jak tylko zobaczyłam zdjęcie to postanowiłam zrobić ten tort na święta. I zrobiłam. Co prawda sam biszkopt piekłam dwa razy, ponieważ za pierwszym razem nie dodałam proszku do pieczenia ( w Twoim przepisie Kasiu nie ma proszku) oraz piekłam 40 min w 180 st. i to się okazało za krótko...słabo wyrósł i w środku był niedopieczony. Drugi raz piekłam godzinę i z dodatkiem proszku i już wszystko było ok. Wyrósł cudnie, upiekł się jak należy. Po około 12 godz, przekroiłam go na 3 części i nasączyłam wiśniówką bez dodatku wody;) a reszta jak w Twoim przepisie.
Wszystkim smakował zniknął w dwa dni. Polecam, jest prosty w wykonaniu, pyszny, pachnący orzechami, WSPANIAŁY.
ewela
ewela
31.12.2014 18:01 odpowiedz
Ten torcik zrobił furorę wśród rodziny!! Jest pyszny, wspaniałe połączenie smaków:) Będę go piekła na różne okazje. A gdybym chciała zrobić w większej tortownicy 26 cm to z jakiej porcji, myślisz że 1,5 będzie dobrze? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.12.2014 10:00 odpowiedz
W zasadzie można, tylko to już nie będzie to samo.
Paula
Paula
30.12.2014 23:10 odpowiedz
Czy zamiast mialonych orzechow moga byc mieline Migdaly?
gin86
23.12.2014 18:26 odpowiedz
Wygląda fantastycznie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2014 15:16 odpowiedz
Mam nadzieję, że będzie smakował :)

Wesołych Świąt :)
ewela
ewela
23.12.2014 14:11 odpowiedz
juz sie chlodzi w lodowce:-) wyglada pysznie i na pewno zrobi wrazenie na gosciach:-) wesolych Swiat Kasiu:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2014 10:29 odpowiedz
W wersji alkoholowej - wiśniówką wymieszaną z wodą, w wersji bez alkoholu, sokiem wiśniowym.
Gość
Gość
19.12.2014 10:23 odpowiedz
Pani Kasiu preferuje wilgotne torty, czy w takim razie powinnam czymś nasączyć blaty biszkoptowe, a jeśli tak to najlepiej czym? pozdrawiam
gosia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2014 21:04 odpowiedz
Nie, nie polecam obkładania tego tortu lukrem. Jak chodzi i prostokątną formę, to proszę zwiększyć ilość składników dwukrotnie.
ja1989
ja1989
18.12.2014 11:28 odpowiedz
Witam, jak wysoki wychodzi ten torcik? Chciałabym go upiec w formie prostokątnej (ok. 30x22-24), czy muszę zwiększać ilośc składników? i czy mozna go obłożyć lukrem plastycznym? dziękuję
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.12.2014 21:22 odpowiedz
Tak, współpracowałam z firmą LEclerc przy tworzeniu katalogu świątecznego.
beata
beata
13.12.2014 19:53 odpowiedz
wczoraj widziałam broszurkę reklamową z LEclerca, w Lublinie, w której są przepisy wzięte z Twojego blogu, identyczne zdjęcia Czy współracujesz z nimi?
Zuza
08.12.2014 22:12 odpowiedz
jaki dostojny! :)
botwinka
botwinka
08.12.2014 00:57 odpowiedz
Kasiu, czy da sie czyms zastąpić bułkę tartą, żeby biszkopt byl bezglutenowy?
ewela
ewela
07.12.2014 08:00 odpowiedz
Wygląda wspaniale:) Chyba będę musiała go upiec na Święta:) pozdrawiam
jolantaszyndlarewicz
06.12.2014 13:48 odpowiedz
Uwielbiamy tort orzechowo - czekoladowy - to dla nas również tradycja .... dodatek wisni to świetny pomysł:)
Kuchnia u Krysi
06.12.2014 10:46 odpowiedz
Jest piękny, pyszny, obłędnie wygląda :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.12.2014 12:33 odpowiedz
Anula4445 - tak, oczywiście. Już dopisałam to w przepisie :)
paula.20.06
05.12.2014 12:12 odpowiedz
Boski ! Taki świąteczny , obłędny :)
Milu
05.12.2014 12:04 odpowiedz
Genialny! Wygląda bosko :)
anula4445
05.12.2014 10:55 odpowiedz
Bardzo ciekawy przepis na tort:) Mam pytanie orzechy maja byc mielone?