47

Tort czekoladowo jagodowy


Po malinowym tiramisu i tarcie z musem jagodowym przyszła pora na obiecany Wam tort czekoladowo jagodowy. Jest bardzo lekki i intensywnie jagodowy. Jednak odradzam używania do niego borówki amerykańskiej, która nie ma tak wyraźnego koloru ani smaku. 

Biszkopt:

* 220 g masła

* 220 g cukru

* 220 g mąki pszennej

* 50 g mąki ziemniaczanej

* 150 g gorzkiej czekolady

* 8 jajek

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jagodowa:

* 1 litr kremówki (36%)

* 1 litr jagód 

* 5 łyżek cukru

* 6 łyżek cukru pudru

* 6 pełnych łyżeczek żelatyny

Poncz:

* 150 ml wody

* 100 ml likieru czekoladowego

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 łyżka cukru pudru

Masło ubijamy z cukrem, aż uzyskamy białą, puszystą masę (ok 5 minut). Dodajemy żółtka i nadal ubijamy na najwyższych obrotach. Do masy jajeczno maślanej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Kiedy wszystkie składniki są już połączone, przesiewamy do nich mąkę i proszek. Całość  ubijamy jeszcze chwilę, aż utworzy się jednolita masa. W osobnej, dużej misce ubijamy białka i dodajemy do ciasta. Teraz należy już mieszać dużą łyżką, żeby piana nie opadła. Należy pamiętać , że zawsze dodajemy pianę do ciasta, a nie na odwrót. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 – 55 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia (idealnym rozwiązaniem jest upieczenie biszkoptu dzień wcześniej), a później przekrawamy na 3 części.

Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku i energicznie mieszamy aby dokładnie się rozpuściła. Odstawiamy ją na ok 10 minut aby przestygła.

Jagody mieszamy z cukrem i przestudzoną żelatyną i miksujemy je (najlepiej blenderem). Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do śmietany dodajemy powoli mus jagodowy cały czas miksując. Kiedy masa jest już jednolita wstawiamy ją do lodówki na ok 20 - 30 minut aby trochę zastygła i nie wypływała bokami podczas przekładania tortu. 

Wszystkie składniki na poncz łączymy w miseczce. Każdy blat biszkoptowy ponczujemy Ja lubię, kiedy biszkopt jest mocno naponczowany i tym samym miękki) i przekładamy masą a następnie masą pokrywamy cały tort. 

Tort na co najmniej 10 godzin wstawiamy do lodówki. 

Smacznego :)

 




Opublikowano: 19 sierpnia 2011
Tagi: jagody
Kategoria: Torty
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (47)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.06.2014 07:32 odpowiedz
Biszkopt można naponczowac słabą herbatą z cukrem i cytryną.
las.magdas
23.06.2014 11:10 odpowiedz
Torcik bardzo apetyczny! Chciałabym zrobić taki dziecku na urodziny, ale czym mogłabym zastąpić ten likier w ponczu?
Dominika
Dominika
28.08.2011 20:43 odpowiedz
Kasiu droga, tego się nie robi ludziom na diecie, to nie humanitarne! No trudno, będziesz miała moja wagę na sumieniu, bo zapewne upiekę to cudo i zjem ze smakiem.
anahitka9
22.08.2011 22:06 odpowiedz
Wyglada rewelacyjnie!
kasiaorlikowska
22.08.2011 19:29 odpowiedz
Kasia ja cię chyba wykradnę z tego Krakowa i zamieszkasz z nami i będziesz nam takie pyszne słodkości piekła,męża w sumie też bo On znowu od strony obiadowo kolacyjnej się przyda:)))
orzeszek140
orzeszek140
22.08.2011 15:56 odpowiedz
bajeczny ten torcik!) a jak musi pięknie pachnieć;) niestety, ale mieszkając w Londynie, gdzie króluje borówka, mogę sobie o nim tylko pomarzyć...
asialc1
21.08.2011 10:31 odpowiedz
PIĘKNY!!! :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2011 23:52 odpowiedz
Dziękuję :)
Smakowidlo
19.08.2011 23:06 odpowiedz
Przepiękny tort i zdjęcie :)
jolantaszyndlarewicz
19.08.2011 22:00 odpowiedz
Kasiek ja nie powinnam do Ciebie wpadać wieczorami, bo późćniej spać nie moge i do lodówki latam .... po prostu tort marzenie:)
zaytoona
19.08.2011 21:08 odpowiedz
Ma tak pięknie fioletowy kolor, że oczu od niego oderwać nie mogę. A widelczyk sam wyciąga się w kierunku monitora... ;))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2011 19:20 odpowiedz
Zatem witaj na blogu :) Miło mi, że Ci się podoba :)
Nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, więc przepisy są proste. Mam nadzieję, że skusisz sie na coś :)

Pozdrawiam :)
skapanawogniu
19.08.2011 19:18 odpowiedz
Jestem u Ciebie po raz pierwszy skuszona widokiem tortu! Jest piękny! Obejrzałam kilka wpisów wstecz, ślinka sama cieknie tak apetyczne są Twoje zdjęcia! A co więcej przepisy wydają się być proste do wykonania!
Pozdrawiam i dzięki za inspirację :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2011 18:57 odpowiedz
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie miłe słowa :)

slodkiefantazje
19.08.2011 18:43 odpowiedz
piękne zdjęcia,a sam torcik wygląda obłędnie :) kiedyś na pewno się na niego skuszę ;)
asix
19.08.2011 18:12 odpowiedz
pięknie się prezentuję! bardzo podoba mi się też kolorystyka na zdjęciu, super! pozdrawiam!
tastefully7
19.08.2011 18:03 odpowiedz
Wygląda obłędnie. Smakuje zapewne też :-)
nemisiek
19.08.2011 16:56 odpowiedz
Wow, Kasiu rewelacja!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2011 16:40 odpowiedz
Ja te jagody kupiłam w weekend :(
kabamaiga
19.08.2011 16:36 odpowiedz
Kasiu dlaczego tak późno? U nas już dawno po jagodach.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2011 15:43 odpowiedz
Dziękuję i czekam na opinię :)
Wilma
19.08.2011 15:41 odpowiedz
Bardzo smakowicie wygląda!!! Zamierzam upiec w ten weekend!
kulinarnespotkania
19.08.2011 14:27 odpowiedz
wspaniale wyglada:) juz sobie wyobrazam jak pysznie smakuje to jagodowe cudo:)
aciri
19.08.2011 14:01 odpowiedz
Wygląda oszałamiająco. Jak z obrazka:)
karmel-itka
19.08.2011 12:43 odpowiedz
jak dla mnie, szał!
wygląda nieziemsko.
oj, a smak pewnie zabójczy.
połączenie apetyczne i smakowite!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2011 12:14 odpowiedz
Dziękuję :)
evita0007
19.08.2011 12:07 odpowiedz
Ale wspaniały torcik,,masz talent Kasiu :-)
mikimama
19.08.2011 11:51 odpowiedz
Prawdziwe cudo!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2011 10:58 odpowiedz
Asiu nie spodziewałam się, że u Was może już nie byc jagód, bo u mnie jeszcze są na placach...
asiek_ba
19.08.2011 10:56 odpowiedz
Kasiu! To nie jest sprawiedliwe, żeby tak od rana katować takimi pięknościami!! Dla mnie jest po prostu idealny!!! Wspaniale wygląda!
Pozdrawiam serdecznie
Asiek.
P.S. U mnie też już świeżych jagód nie ma:(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2011 10:43 odpowiedz
Dziękuję Wam pięknie :)
elau66wr
19.08.2011 10:32 odpowiedz
bajkowy..leśny...mniam mniam jagody uwielbiam...a zdjęcie po prostu tort sam wskakuje nam do ust.
silasmaku
19.08.2011 10:24 odpowiedz
Genialny! Piękne zdjęcia i wspaniały tort! Cudnie Ci wyszedł, nie mogę się nachwalić :) Ściskam!! :*
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2011 10:20 odpowiedz
Właśnie o to chodzi ;)
Juska
19.08.2011 10:17 odpowiedz
Kasia! Jak Ty mnie torturujesz :))) Znów przez Ciebie będę musiała upiec ciasto! :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2011 09:59 odpowiedz
Diablica66 - jeśli przepis jest zaczerpnięty z innej strony (a głównie wzoruję się na stronach zagranicznych) pod ostatnim zdjęciem zawsze podany jest aktywny link pod słowem "źródło". Jednak coraz więcej przepisów to moje pomysły, które są wynikiem kilku lat eksperymentowania w kuchni.
Co do zjadania (jest to bardzo częste pytanie ), to większość z tego zostaje rozdana rodzinie, przyjaciołom, sąsiadom. Zawsze znajdzie się ktoś chętny na kawałek domowego ciasta. Może 1/3 tych wszystkich wypieków zostaje na naszym stole. Ale też prowadzimy z mężem dość otwarty dom i troszkę już przyzwyczailiśmy ludzi, że zawsze mogą wpaść na ciasto :)
diablica66
19.08.2011 09:49 odpowiedz
Piękny! Zastanawiam się, Kasiu, skąd czerpiesz pomysły na swoje wspaniałe wypieki i kto to wszystko zjada.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2011 09:43 odpowiedz
Jak najbardziej mrożone jagody się nadają. Ważne tylko, by zachować taką samą ilość.

Pięknie dziękuję za miłe słowa odnośnie tygodnia owoców leśnych. Kolejny wpis tez będzie bazował na darach lasu, ale już nie owocowych.
Pozdrawiam :)

lukrempolane
19.08.2011 09:38 odpowiedz
A czy mrożone jagody się tu sprawdzą? Bo ostatnio coś nigdzie nie widziałem świeżych. A z borówkami nie chciałbym eksperymentować, bo też uważam, że nie będą się nadawały (nie ten kolor, nie ten smak i nie ten aromat). Chciałem jeszcze serdecznie pogratulować smakowitego tygodnia pełnego owoców leśnych. Dla amatorów wypieków owocowych wielka pokusa. Mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec... pozdrawiam
zauberi
19.08.2011 09:16 odpowiedz
wielkie wow :) porywam kawałek
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2011 09:08 odpowiedz
Niestety borówka amerykańska absolutnie się tu nie nadaje...
karto_flana
19.08.2011 09:07 odpowiedz
Wyglada bajkowo :) Ale jagod takich z lasu to ja raczej nie dostane :(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2011 09:01 odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa :)

Kasiu u mnie jeszcze są borówki, więc może i Ty znajdziesz :)
domaskowa
19.08.2011 08:53 odpowiedz
Tort jest bajkowy! Chętnie bym sobie ukradła kawałeczek :)
milk_chocolate84
19.08.2011 08:39 odpowiedz
mniam :) I pomyśleć że mi jagody w tym roku koło nosa przeszły :/
restauracjadomowa
19.08.2011 08:37 odpowiedz
fantastyczny, porywam kawałek do kawy i pozdrawiam:))
dagmara_65
19.08.2011 08:22 odpowiedz
Śliczny!! Twoje fotki jak zwykle przepiękne! Pozdrówki serdeczne:)