20

Torcik z musem czekoladowym i wiśniami



Zbliża się weekend, więc pora na coś słodkiego :)
A dzisiejsza propozycja jest naprawdę wyjątkowa.

Czekoladowo kawowe ciasto (dodatkowo hojnie nasączone słodkim, kawowym naparem), delikatny, czekoladowy mus i zanurzone w galaretce wiśnie.
Jeśli zastanawiacie się, czy smakuje tak jak wygląda (lub jak wynika z opisu) to powiem Wam, że jeszcze lepiej :)
 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Ciasto czekoladowe:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki gorącej kawy
  • 1 jajko
 
Poncz:
  • 1/2 szklanki słabej, słodkiej kawy
 
Masa:
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml kremówki (300 ml + 200 ml)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wrzątku
 
Warstwa wiśniowa:
  • 450 g mrożonych, drylowanych wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 400 ml wrzątku
 
Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia.

Jajko miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i olejem przez około 5 minut. Następnie dodajemy maślankę oraz kawę. Kiedy składniki się połączą wsypujemy mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie go natłuszczamy. Przelewamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka - ok. 35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, a następnie zdejmujemy z niego papier, ponownie umieszczamy w formie i nasączamy kawą.

200 ml kremówki podgrzewamy w rondelku z grubym dnem i kiedy zacznie się gotować zdejmujemy ją z palnika i dodajemy do niej drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do czekolady. Mieszając od czasu do czasdu odstawiamy do wystygnięcia.

Pozostałą kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu (uwaga - zbyt długo ubijana masa może się zwarzyć), do którego następnie, cały czas miksując, wlewamy czekoladę z żelatyną. Kiedy składniki się połączą masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby masa stężała.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i przelewamy ją do miski. Do gorącej galaretki dodajemy zamrożone wiśnie, chwilę mieszamy i kiedy galaretka zacznie delikatnie tężeć przelewamy ją na masę. (Uważajcie, ponieważ galaretka zacznie tężeć po kilku sekundach i jeśli nie zdążycie wylać jej na masę, pod wpływem zamrożonych wiśni, stężeje Wam w misce.)

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
*  *  *  *  *
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.

Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na pyszne racuchy marchewkowe z mąką migdałową i cynamonem.
 

Opublikowano: 12 października 2018
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
Marta
Marta
16.01.2019 16:12 odpowiedz
Ciasto przepyszne:) Dodałam czekoladę 95% bo lubię takie gorzkie i jak dla mnie bomba:) To będzie czeste ciasto u nas w domu:) Pozdrawiam
Lusia
Lusia
20.12.2018 10:00 odpowiedz
Czy jajko i maślanka powinny być wcześniej ogrzanie do temperatury pokojowej, czy nie ma takiej potrzeby?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2018 22:28 odpowiedz
Nie ma takiej potrzeby.
Lusia
Lusia
19.12.2018 17:31 odpowiedz
Czy jajko i maślanka powinny być wcześniej wyjęte z lodówki i ogrzanie do temperatury pokojowej?
Lusia
Lusia
18.12.2018 08:39 odpowiedz
Czy do tortownicy o średnicy 26 cm trzeba zwiększyć ilość składników?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2018 12:35 odpowiedz
Oczywiście. O 50%.
Ewelina
Ewelina
24.11.2018 18:12 odpowiedz
Jak wyciągnąć ciasto z tortownicy żeby zachowało ładny kształt ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.11.2018 12:01 odpowiedz
Ja obkrawam ciasto przy samej tortownicy i później ją delikatnie zdejmuję. 
foodsi
24.10.2018 20:24 odpowiedz
Twoje zdjęcia są przepiękne! Ciasto wygląda rewelacyjnie i ten kadr - wspaniale.
Fiołek
Fiołek
21.10.2018 09:32 odpowiedz
Wyszło cudnie :) Choć mało słodkie... I miałam pianę na galaretce... Ale wygląda obłędnie ????
Justyna
Justyna
23.10.2018 18:44 odpowiedz
Tez wydaje mi sie malo slodkie chodz bardzo apetycznie chce go zrobic na urodziny co bys zmienila zeby byl slodszy? Kasiu a moze zrobic pol na pol z mleczna czekokada albo tylko z mlecznej?
Anna_1985
Anna_1985
14.10.2018 13:49 odpowiedz
Wygląda cudnie, zrobię na chrzciny córci. Czy można maślankę zastąpić jogurtem naturalnym?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.10.2018 17:12 odpowiedz
Osobiście bałabym się zakalca, bo jogurt jest cięższy. 
Jeśli ma Pani dostęp do maślanki, to proszę ją wykorzystać. 
Bogusia
Bogusia
14.10.2018 21:42 odpowiedz
Zrobiłam na jogurcie i jest ok????, tzn . było ok ???? bo już zniknęło ????
Następnym razem dam więcej wiśni , żeby wyglądało jak na Pani zdjęciu .
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.10.2018 07:34 odpowiedz
Dziękuję za informację :)
 
Wypieki Beaty
12.10.2018 13:15 odpowiedz
Ciasto wygląda mega - idealne dla mojego męża :)
Monika
Monika
12.10.2018 10:30 odpowiedz
Czy można zastąpić cukier ksylitolem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.10.2018 20:13 odpowiedz
Tak :)
Ania
Ania
12.10.2018 09:40 odpowiedz
Wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje. Mam pytanko, czy można do tego ciasta użyć wiśni z nalewki? Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.10.2018 20:12 odpowiedz
Oczywiście! Będzie jeszcze lepsze :)