24

Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą




Wiosna za oknem i wiosna na talerzu.

A jeśli wiosna ta ma na dodatek smak świeżych porzeczek i pachnie tak cudownie, że przywołuje na myśl wspomnienia błogiego, wakacyjnego lenistwa, tym przyjemniej sięgamy po kolejną porcję. A tego smaku i aromatu z pewnością nie można odmówić mojej dzisiejszej propozycji :)

Ciasto, które Wam prezentuję, powstało przy okazji premiery nowego produktu marki Winiary. Jest to budyń przeznaczony do ciast i kremów. Jego konsystencja jest znacznie bardziej kremowa niż w przypadku tradycyjnego budyniu, dlatego też świetnie sprawdza się jako baza do mas oraz nadzienie do wszelkiego rodzaju tart i wypieków z ciasta parzonego.

Ja przygotowując masę kokosową wykorzystałam budyń o smaku śmietankowym, ale do Waszej dyspozycji są również budynie o smaku waniliowym i czekoladowym.

A co składa się na ciasto oprócz budyniowej masy z dodatkiem wiórków oraz likieru kokosowego? Same dobroci :)  

Wilgotne ciasto kokosowe, porzeczkową galaretkę oraz porzeczkowy mus na bazie kremówki i mascarpone. Całość pokrywa porzeczkowa glazura, która nie tylko przełamuje delikatną kwasowością słodycz pozostałych składników, ale też stanowi idealne tło dla dekoracji. U mnie, tradycyjnie już, główną rolę pełnią kwiaty, ale już tak umiłowałam sobie ten sposób dekoracji, że nie wyobrażam sobie ,zwłaszcza wiosną i latem, nie przyozdobić nimi toru. Bo sami przyznajcie - czy w tym kwiecistym wianuszku nie wygląda uroczo? :)  

Tak więc zachęcam Was do wypróbowania przepisu (być może zbliżające się Święta będą odpowiednią ku temu okazją? :) ), a także do wypróbowania nowych budyniów marki Winiary.



Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm lub 24 cm, o wysokości 9-10 cm.

Ciasto kokosowe:

* 3 duże białka

* 100 g cukru

* 150 g wiórków kokosowych

Masa budyniowo kokosowa:

* 1 budyń śmietankowy Winiary do ciast i kremów

* 500 ml mleka

* 2 łyżki cukru zwykłego

* 5 łyżek cukru pudru

* 150 g miękkiego masła

* 150 g wiórków kokosowych

* 5 łyżek likieru kokosowego

Masa śmietanowo porzeczkowa:

* 500 ml kremówki

* 250 g mascarpone

* 5 łyżek cukru pudru

* 1 i 1/3 szklanki mrożonej, czarnej porzeczki

* 3 łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku

Polewa:

* 2,5 szklanki mrożonej, czarnej porzeczki

* 4 łyżki cukru pudru

* 3 łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku 

Dodatkowo:

* 2 galaretki porzeczkowe

Białka ubijamy na pianę i dodajemy do niej po łyżce cukru. Miksujemy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką do chwili połączenia się składników. 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i lekko go natłuszczamy. Przekładamy do niej masę kokosową, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut.

Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie obkrawamy je od tortownicy, zdejmujemy papier i ponownie w niej umieszczamy. 

Budyń gotujemy z dodatkiem 2 łyżek cukru, a następnie przelewamy go do miski i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Wiórki kokosowe przeznaczone do masy zalewamy likierem i dokładnie mieszamy. 

Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę, a następnie dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu. Kiedy składniki się połączą dodajemy kokos i jeszcze chwilę mieszamy. 

Masę wykładamy na wystudzone ciasto (dokładnie doprowadzając ją do boków tortownicy) i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki. 

Obie galaretki zalewamy 300 ml wrzątku i dokładnie mieszamy. Kiedy zawarta w nich żelatyna całkowicie się rozpuści dodajemy 350 ml mocno schłodzonej wody (najlepiej z lodówki). Skróci to czas stygnięcia galaretki i przyspieszy jej tężenie. 

Delikatnie tężejącą galaretkę wylewamy na schłodzoną masę i ponownie wstawiamy do lodówki - tym razem do czasu, aż galaretka całkowicie zastygnie. 

Porzeczki przeznaczone do masy podgrzewamy delikatnie z 2 łyżkami wody do chwili, aż rozmarzną, a następnie miksujemy je na gładki mus. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy do zmiksowanych porzeczek.

Płynną kremówkę, mascarpone oraz cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy do chwili, aż utworzą gęsty krem (zbyt długo ubijany zwarzy się!) do którego dodajemy zmiksowane owoce. Miksujemy jeszcze chwilę, na niższych obrotach  miksera, tylko do chwili połączenia się składników. 

Masę przekładamy na zastygniętą galaretkę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Porzeczki przeznaczone na polewę podgrzewamy z 4 łyżkami wody do chwili, aż się rozmrożą, a następnie miksujemy je z cukrem pudrem i przecieramy przez gęste sito by pozbyć się pestek. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i łączymy z porzeczkowym puree. Kiedy masa zacznie nabierać konsystencji rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady rozprowadzamy ją po wierzchu i bokach ciasta i ponownie wstawiamy do lodówki, na około godzinę. Tyle wystarczy, polewa na cieście zastygła i ciasto mogło powędrować na stół :)

Smacznego! :)



Advertisement



Opublikowano: 31 marca 2017
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
Magda
Magda
03.11.2018 17:21 odpowiedz
Ja zamiast porzeczek używam jagód. Tez wychodzi pysznie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.01.2018 10:41 odpowiedz
Malibu
Agnieszka
Agnieszka
05.01.2018 22:19 odpowiedz
Jaki likier kokosowy najlepiej użyć? Jaki polecasz??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.05.2017 21:58 odpowiedz
Tak jak w przepisie "Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm lub 24 cm, o wysokości 9-10 cm."
alexbluessy
alexbluessy
13.05.2017 15:26 odpowiedz
A jakiej średnicy tortownicy Pani używa?
Justyna
27.04.2017 18:30 odpowiedz
Ten torcik wygląda tak elegancko, że aż szkoda go jeść. No a te kwiatki jako ozdoba... Oszaleć można:P
Asiua
Asiua
26.04.2017 15:47 odpowiedz
Tort robiłam na urodziny syna w lany poniedziałek. Wyszedł obłędny:) ta masa kokosowa taka tylko jakaś mało zwarta, można byłoby dodać żelatynę? może to od budyniu zależeć, bo nigdzie nie mogłam znaleźć tego do ciast wiec dałam zwykły.
Ada1984
Ada1984
19.04.2017 22:45 odpowiedz
Zrobiłam na Święta i pełen sukces. Wszystkim bardzo smakowało, wyglądało rewelacyjnie-przyozdobilam żółto fioletowymi bratkami i srebrnymi perelkami.
Torcik łatwy w wykonaniu. Polecam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.04.2017 15:41 odpowiedz
Tak
Ada1984
Ada1984
14.04.2017 15:34 odpowiedz
Kasiu czy w kokosowym spodzie białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce cukier?
Gość
Gość
10.04.2017 13:40 odpowiedz
Witam mam pytanie czy zamiast owoców może być sok porzeczkowy własnej roboty z góry dziękuję za odpowiedż
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.04.2017 10:24 odpowiedz
W zasadzie używam od zawsze tylko dwóch i obie się sprawdzają - Łaciata 30% i Łowicka tortowa 36%
Justyna
Justyna
10.04.2017 08:47 odpowiedz
Witam jaka pani poleca smietane kremowke? Pozdrawiam.
Dokite
Dokite
09.04.2017 19:26 odpowiedz
A ja zrobię z wiśniami, porzeczki czarne lubię tylko w dżemie, w malinach nie cierpię pestek. Zrobię na święta, więc szkoda mi czasu na przecieranie
jasna8
08.04.2017 20:23 odpowiedz
Ależ to kolorowo wygląda, , bajecznie :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.04.2017 14:46 odpowiedz
Oczywiście :) Łączyłam już kokos z malinami i jest to równie udane połączenie jak z porzeczkami :)
Iza
Iza
07.04.2017 13:44 odpowiedz
Dziękuje za kolejna inspiracje ! Czy myślisz ze można zastąpić porzeczki mrożonymi malinami, wcześniej po rozmrożeniu przecierając je przez sito by pozbyć sie pestek? Niestety moje dzieciaki nie lubią porzeczek:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.04.2017 13:35 odpowiedz
Na 100% mrożone porzeczki (czarne) są w Makro - ja się tam zaopatruję :)
Myślę, że do tego torciku będą też pasować maliny, jeżyny a w ostateczności i truskawki czy jagody (nasze, polskie - nie borówki amerykańskie). Ale przede wszystkim sprawdzą się owoce kwaśne.
Ada1984
Ada1984
07.04.2017 13:28 odpowiedz
Kasiu, chcę zrobić ten torcik na Święta jednak nigdzie nie mogę dostać mrożonych porzeczek. Czy możesz podpowiedzieć gdzie w Krakowie można je dostać ewentualnie jakie inne mrożone owoce będą tutaj pasować.
Pozdrawiam
Katalog Smaków
05.04.2017 20:08 odpowiedz
Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 21 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!
marcepanowy kącik
marcepanowy kącik
05.04.2017 14:44 odpowiedz
Piękny :)
Aska
Aska
03.04.2017 20:02 odpowiedz
Cudne smaki
gin86
03.04.2017 20:01 odpowiedz
Musiało być pyszne :)
A wygląda bajecznie pod tym kwiatowym wianuszkiem :)
poproszekawalek
poproszekawalek
31.03.2017 09:51 odpowiedz
Wygląda bajecznie:)
Zapisuję w piku " do zrobienia - koniecznie"