24

Torcik malinowy




Dziś zapraszam Was na kolejne lekkie i bardzo letnie ciasto. Tym razem z malinami, galaretką i warstwą z malinowego serka homogenizowanego. 

To idealny deser na rozpoczynający się dziś, upalny weekend :)

Biszkopt:

* 4 duże jajka

* 1 szczypta soli

* 2/3 szklanki cukru

* 2/3 szklanki mąki

* 1,5 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju 

* 2 łyżki wody

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa malinowa:

* 1,5 dużego opakowania malin

* 2 galaretki malinowe

* 600 ml wrzątku

Warstwa serowa:

* 250 ml kremówki 

* 700 g malinowego serka homogenizowanego 

* 5 łyżeczek żelatyny

* 100 ml wrzątku

* 2 łyżki cukru pudru

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm (spód wykładamy papierem do pieczenia). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części - jedną z nich wkładamy z powrotem do tortownicy.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia (od czasu do czasu mieszając). Zimną galaretkę wlewamy do malin. Tężejącą masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Galaretka nie może być zbyt rzadka, aby nie wypłynęła bokami lub nie wsiąkła w biszkopt. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Kremówkę ubijamy z cukrem a następnie dodajemy do niej serek (bez 2-3 łyżek) i delikatnie miksujemy, tylko do chwili połączenia się składników. 

Do ciepłej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki serka i dokładnie  mieszamy. Następnie żelatynę wlewamy do masy i miksujemy do chwili połączenia się składników - niezbyt długo aby masa się nie zważyła. 

Masę natychmiast przelewamy na warstwę malinową i przykrywamy drugim biszkoptem. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Smacznego :)


Opublikowano: 4 lipca 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.09.2017 16:20 odpowiedz
Proszę raczej użyć zwykłej mąki pszennej, typ 450 lub niższy.
Agnieszka
Agnieszka
18.09.2017 15:59 odpowiedz
Przymierzam się do zrobienia tego ciasta- może być mąka krupczatka??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.07.2017 20:17 odpowiedz
Mam nadzieję, że gościom będzie smakował :)
Wszystkiego najsłodszego z okazji ćwierczwiecza :)
Mel
Mel
06.07.2017 19:20 odpowiedz
Właśnie stoi w lodówce i się chłodzi:) u mnie dość spory, bo tortownica 28 cm i dwa blaty biszkoptowe, każdy z 6 jaj. Galaretkę i krem z serków zmieściłam dosłownie na styk:) podjadając w między czasie kolejne składowe stwierdzam,że to będzie bomba! A taki duży, bo jutro obchodzę ćwierćwiecze, więc trzeba rodzinkę i znajomych poczęstować:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2016 20:03 odpowiedz
Nie ma takiej potrzeby, tylko wówczas trzeba pilnować galaretkę, ponieważ po dodaniu zamrożonych malin będzie szybko tężeć.
Wniebie
Wniebie
15.04.2016 14:48 odpowiedz
Czy maliny trzeba wcześniej odmrozić?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.10.2015 18:31 odpowiedz
Tak, oczywiście.
Gość
Gość
15.10.2015 20:05 odpowiedz
czy mozna dodac mrozonych malin?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.01.2015 09:24 odpowiedz
Proszę podzielić je na pół.
Ania
Ania
15.01.2015 21:55 odpowiedz
Witam! Jak zmniejszyc skladniki, aby zrobic malutki tort o srednicy 16 cm. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.08.2014 09:13 odpowiedz
Ciężko mnie oceniać, bo każdy ma inny gust. Dla mnie wszystkie są bardzo dobre.
gosia
gosia
05.08.2014 21:59 odpowiedz
Pani Kasiu,
który zrobiony przez Panią tort z dodatkiem owoców sezonowych uważa Pani za najlepszy?. Nie potrafię się zdecydować, bo tyle wspaniałych tortów na Pani blogu.
Gucio
Gucio
03.08.2014 17:24 odpowiedz
Wykonałam torcik malinowy, wyszedł idealny. Rodzina jak usłyszała, że w taki upał (dziś jest 35 C) będzie tort - byli zdziwieni, ale już po pierwszym kęsie byli zachwyceni lekkością jego. Polecam.
Ja zrobiłam bez serka malinowego, bo nie udało mi się kupić. Sama bita śmietana z żelatyną.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.07.2014 07:09 odpowiedz
Tak, ok. pół kilograma.
justyna.j
justyna.j
20.07.2014 23:30 odpowiedz
Kasiu jakie to będą duże opakowania malin? takie 0,5kg mrożone?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.07.2014 14:45 odpowiedz
Wymiary forem zawsze podawane są w przepisie "Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm".
EPI
EPI
18.07.2014 14:33 odpowiedz
torcik wygląda obłędnie. mam tylko pytanie: na jaką średnicę tortownicy podane są składniki?
COOKUJ
09.07.2014 22:12 odpowiedz
Idealne w smaku, głównie teraz gdy sezon w ppełni! :)
Kamila T.
Kamila T.
06.07.2014 20:47 odpowiedz
Dziś zrobiłam na życzenie męża :) wyszło pyszne, super przepis!
kabamaiga
05.07.2014 20:55 odpowiedz
Obłędne Kasiu. Uwielbiam takie ciasta.
Testujemy Jedzenie
04.07.2014 12:29 odpowiedz
Dobre ciasto na męskie gotowanie, nieważne czy podamy prawidłowo czy do góry dnem, i tak będzie dobrze wyglądało :)
Marta
04.07.2014 12:25 odpowiedz
Świetny tort! ; )
Wygląda obłędnie! *.*
malwinkanr1
04.07.2014 12:07 odpowiedz
Wspaniałe ciasto :) jestem pod wrażeniem :)
Kuchnia u Krysi
04.07.2014 10:54 odpowiedz
Moje ulubione smaki. Moje ulubione maliny. A Twoje piękne zdjęcia....