19

Torcik czekoladowo śliwkowy




Dzisiejszy poranek przywitał nas zaledwie czterema kreskami powyżej zera. 

Jesień w kalendarzu, jesień za oknem, więc i ja przychodzę dziś do Was z jesiennym ciastem. Ciastem z powidłami, kakaowym musem i czekoladową polewą. Idealnym na zimne, zamglone poranki i wieczory. Idealnym na poprawę humoru dla tych, którzy ubolewają, że jesień stała się faktem.

Składniki na tortownicę 24 cm:

Biszkopt:

* 4 duże jajka (XL)

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 1/2 szklanki cukru

* 2/3 szklanki mąki

* 2 płaskie łyżki kakao

* 1 łyżeczka przyprawy do piernika

* 50 g startej na tarce gorzkiej czekolady

* 1 łyżka oleju

* 4 łyżki zimnej wody

* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

* 500 ml kremówki

* 100 ml mocnego espresso

* 2 łyżki kakao

* 100 g stopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej czekolady

* 2 niezbyt płaskie łyżki żelatyny

* 5 łyżek cukru pudru

Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady

* 10 łyżek mleka

* 1 pełna łyżka masła

Dodatkowo:

* 400 g powideł śliwkowych

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 6 minut na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy wodę oraz olej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy przesianą z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia mąkę oraz czekoladę. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, a następnie odwracamy go spodem do góry, aby się wyrównał. Zimny biszkopt przekrawamy na dwie części i jedną z nich wkładamy do tortownicy. 

Powidła umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy na wolnym ogniu do zgęstnienia (przez około 8 minut) dość często mieszając. Gorące powidła wykładamy na dolny biszkopt i rozsmarowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej kawie, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. 

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane kakao i wlewamy wolnym strumieniem czekoladę. Miksujemy na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy wystudzoną kawę z żelatyną i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. (Jeśli żelatyna będzie za ciepła, masa się zetnie.)

Masę szybko wykładamy na powidła i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy drugim biszkoptem i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.

Połamaną czekoladę, mleko oraz masło umieszczamy w miseczce i topimy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści, masę mieszamy do chwili utworzenia się gładkiej polewy i dekorujemy nią wierzch ciasta. 

Smacznego :) 


Opublikowano: 24 września 2014
Tagi: czekolada kawa
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.02.2015 23:46 odpowiedz
Słodką śmietankę 36% (ewentualnie 30%)
szlemka
szlemka
20.02.2015 13:37 odpowiedz
Czy ubijamy kremówkę śmietanę czy śmietankę???
Magda
Magda
20.11.2014 13:49 odpowiedz
Tort jest wspaniały!!! moje lekkie modyfikacje to: do powideł dodałam jedną galaretkę brzoskwiniową - masa wtedy fajnie się wiąże i ma spójną konsystencję a do musu dodałam trochę koniaku :) efekt powalający!!! wspaniały , wytrawny tort! Polecam
Jola
Jola
22.10.2014 18:01 odpowiedz
Tort wyszedł fenomenalny! Myślałam, że będzie bardzo słodki i ciężki, ale był lekki i bardzo smaczny. Dziękuję za przepis.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.10.2014 12:39 odpowiedz
Obie się nadają, chociaż ja częściej używam 36%.
Jola
Jola
03.10.2014 12:14 odpowiedz
Czy kremówka to śmietana 30% czy 36%? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Asia
Asia
01.10.2014 21:27 odpowiedz
Spróbowałam zrobić torcik i niestety dwa razy wyszedł mi za chudy biszkopt i zakalec - proszę o rady bardziej doświadczonych co mogę robić źle bo każdy mój biszkopt z kakaem kończy się w ten sposób ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.09.2014 07:54 odpowiedz
Asia - lepiej zmiksować na wolnych obrotach, żeby się kakao rozprowadziło.

Gość - cieszę się, że smakowało :)
Gość
Gość
28.09.2014 20:35 odpowiedz
Zrobiłam i uważam, że to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić (Ci, co jedli, potwierdzają). Dzięki Kasiu za Twoje przepisy i proszę o więcej :)
Asia
Asia
27.09.2014 18:22 odpowiedz
Mam pytanko : czy po utarciu jajek z cukrem, dodaniu wody i oleju, mąkę z proszkiem i kakaem mieszasz tak jak w zwykłym biszkopcie łyżką ??
karolina
karolina
27.09.2014 13:02 odpowiedz
zrobilam dzis to ciasto! niebo w gębie!!!!! dziekuje za kolejny super przepis:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.09.2014 22:15 odpowiedz
Cieszę się, ze smakował :)

Pozdrawiam :)
neti_t
25.09.2014 21:50 odpowiedz
Torcik dziś zrobiłam z okazji rocznicy ślubu i urodzin mamy. Wyszedł pychotka:) Już od jakiegoś czasu podglądam Twojego bloga i muszę się przyznać że jest to pierwszy torcik jaki w życiu zrobiłam:)
http:  pat-radoscgotowania.blogspot.com
25.09.2014 10:48 odpowiedz
Kocham czekoladę! W połączeniu ze śliwką musi smakować wspaniale. Jeszcze do tego te piękne, apetyczne zdjęcia :)

Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://pat-radoscgotowania.blogspot.com" rel="nofollow">pat-radoscgotowania.blogspot.com
kuchcikOla
24.09.2014 17:54 odpowiedz
Ten torcik idealnie wpasowuje się w moje smaki :)
anula4445
24.09.2014 13:36 odpowiedz
Po zjedzeniu takiego torciku od razu robi się cieplej:)
redhead93
24.09.2014 11:54 odpowiedz
Ja już wyciągnęłam zimowe rękawiczki! Takie ciacho na pewno poprawiłoby mi humor w ten jesienny początek :)
my sweet jar
my sweet jar
24.09.2014 09:08 odpowiedz
Piękne zdjęcia prezentujące niezwykle apetyczne ciasto!:) musi być przyszny ten trocik!:)
Marcela
24.09.2014 08:32 odpowiedz
mmm... wygląda tak pysznie!