53

Torcik brzoskwiniowy


Pomimo iż jednym z głównych składników tego ciasta są brzoskwinie z puszki (czyniąc to ciasto dostępnym dla każdego przez cały rok), kojarzy mi się ono z upalnymi dniami, kiedy piekarnik omija się łukiem najszerszym z możliwych. I to chyba ostatnia taka letnia propozycja na blogu. Zmieniła się pora roku, zmieniają się i moje preferencje smakowe. 

Coraz mocniej nabieram ochoty na śliwki i gruszki. Marzą mi się ciasta z cynamonem i imbirem. Popołudniowe frappe zamieniłam już na karmelowe late macchiatto, a wieczorami pracuję owinięta w puchaty koc. Szczęśliwie pośród otaczających mnie zakatarzonych osób wciąż dzielnie się bronię przed zarazkami. Cieszę się tym co dzieje się wokół mnie i jest mi dobrze. 

Mówiłam już, że kocham jesień?

Biszkopt:

* 2 małe jajka

* 75 g mąki

* 55 g cukru

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jogurtowo brzoskwiniowa:

* 400 g jogurtu naturalnego

* 400 ml śmietanki kremówki (36%)

* 1,5 puszki brzoskwiń w syropie (użyłam marki Fine Food)

* 5 łyżek cukru pudru

* 6 płaskich łyżeczek żelatyny

* 100 ml wrzątku

Galaretka:

* 1/2 puszki brzoskwiń w syropie

* 2 szklanki syropu z brzoskwiń

* 2 galaretki brzoskwiniowe (użyłam marki Fine Food)

Dodatkowo:

* biszkopty typu lady fingers

Do dekoracji:

* bita śmietana

* 2 połówki brzoskwiń z syropu

* listki mięty 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy chwilę. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm (spód wykładamy papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia a następnie dookoła niego układamy biszkopty. 

Aby łatwiej było je ustawić obciełam im końce (tylko tyle, by były płaskie) i w każdy z nich wbiłam wykałaczkę, która później wbiłam w biszkopt. Wykałaczka w niczym nie przeszkadza, a niestety ciężko jest umocować bez nich biszkopty. Pózniej wystarczy tylko uprzedzić jedzące ciasto osoby, by ją sobie wyjęły z biszkoptów :) 

Brzoskwinie z 1,5 puszki kroimy w średniej wielkości kostkę. W 100 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę (dokładnie mieszamy, by nie było grudek) i odstawiamy by przestygła do temperatury pokojowej. 

Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do niej wymieszany z żelatyną jogurt oraz cukier. Miksujemy dosłownie chwilkę a następnie pokrojone brzoskwinie i całość mieszamy łyżką. Masę jogurtową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki aby stężała (wystarczy około 30-40 minut).

W czasie gdy masa jogurtowa tężeje w lodówce, przygotowujemy warstwę z galaretką.

Brzoskwinie miksujemy blenderem razem z syropem a następnie przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Szybko zdejmujemy z ognia dodajemy galaretki. Mieszamy do czasu aż się całkowicie rozpuszczą i odstawiamy do przestygnięcia. W sumie ta warstwa powinna być nakładana dopiero jak galaterka będzie już bardzo gęsta (konsystencji budyniu) aby nie przeleciała przez ewentualne szczeliny między biszkoptami. 

Po przelaniu na wierzch ciasta galaretki, od razu wstawiamy je do lodówki i pozostawiamy je tam co najmniej 2 godziny. 

Wierzch ciasta możemy udekorować bitą śmietaną, cząstkami brzoskwini oraz listami mięty. 

Smacznego :)

* Produkty marki Fine Food dostępne są w Makro

 



 



 
 

"It’s funny how one summer can change everything. It must be something about the heat and the smell of chlorine, fresh-cut grass and honeysuckle, asphalt sizzling after late-day thunderstorms, the steam rising while everything drips around it. Something about long, lazy days and whirring air conditioners and bright plastic flip-flops from the drugstore thwacking down the street. Something about fall being so close, another year, another Christmas, another beginning. So much in one summer, stirring up like the storms that crest at the end of each day, blowing out all the heat and dirt to leave everything gasping and cool. Everyone can reach back to one summer and lay a finger to it, finding the exact point when everything changed. That summer was mine."

                                                                                     Sarach Dessen "That Summer"


Sponge cake:

* 2 small eggs

* 75 g sifted flour

* 55 g sugar

* 1/3 teaspoon baking powder

Preheat the oven to 175C.

Beat eggs with sugar for about 5-7 minutes and than add flour with baking powder. Mix gently for not more than a minute.

Pour butter into lined cake tin ( I always link only the bottom) and bake for 15 minutes. Set aside to cool.

Peach and yoghurt cream:

* 400 g plain yoghurt

* 400 g heavy cream

* about 7 canned peaches (14 halves)

* 5 tablespoon icing sugar

* 6 teaspoons gelatin

* 100 ml hot water

Peach jelly:

* 3 canned peaches (6 big halves)

* 2 packets of peach jelly

* 500 ml peach syrup 

Extra:

* 22-24 lady fingers

To decorate:

* 1 canned peach

* whipped cream 

* mint leaves

Cut peaches into small pieces.

Mix gelatine with hot water and let it cool. Cooled gelatine pour into yoghurt and mix well. 

Beat heavy cream and combine it with sugar, yoghurt and peaches. Mix quite gently. 

Place lady fingers all around the cake tin (with the sponge cake inside) and then pour gently the yoghurt cream. Refrigerate it for about 30 - 40 minutes.

Blend peaches with syrup and heat in a pot. When it starts boiling turn off the heat and add jelly. Combine well and set aside to cool. When it starts to thicken pour it on the top of the cake and refrigerate for the whole night.

Before serving decorate it with whipped cream, cut peaches and mint leaves. 

Opublikowano: 26 września 2012
Kategoria: Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (53)
1  2
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2015 12:37 odpowiedz
Proszę zrobić z 1,5 porcji :)
Justyna
Justyna
29.07.2015 20:34 odpowiedz
Witam,
Pani Kasiu to już kolejny Pani przepis, który uskuteczniam. Mam pytanie: o ile zwiększyć proporcje dla tortownicy o średnicy 27cm?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2015 14:15 odpowiedz
Myślę, że surowej mąki ziemniaczanej lepiej nie spożywać.
gapa
gapa
21.03.2015 01:24 odpowiedz
załamałam się... jutro urodziny córki ...a ja zamiast cukru pudru dodałam mąkę ziemniaczaną ...masa jogurtowa wydawała mi się mało słodka, ale nie dodawałam więcej niż 5 łyżek... na szczęście. Zorientowałam się dopiero przy sprzątaniu, że wyciągnęłam czerwone opakowanie- nie cukru, tylko mąki....straszne... nie wiem czy taka wersja jest w ogóle jadalna...czy surowa mąka ziemniaczana może zaszkodzić?
Jutro (a właściwie to już dzisiaj) skoro świt wyruszam po nowe produkty....
Liryka
Liryka
08.05.2014 18:28 odpowiedz
Obejrzałam juz dużą częśc przepisów i jestem zachwycona :) od samego patrzenia utyłam ze dwa kg;) ale warto ;)))
my_territory
01.05.2014 13:14 odpowiedz
Dzisiaj mam zamiar zrobić torcik, wygląda obłędnie ! Mam nadzieję, że wyjdzie podobny. Kiedyś już robiłam taki torcik z biszkoptami i się trzymały. Mam zamiar przewiązać go pomarańczową wstążeczką :)

Pozdrawiam i dziękuję za przepis ! :)
EG9
EG9
28.01.2014 14:19 odpowiedz
Przepiękny, wiosenny wygląd i smak. Poprawia nastrój o każdej porze roku.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.05.2013 11:43 odpowiedz
Cieszę się, że smakował :)
hhtp
06.05.2013 08:55 odpowiedz
Torcik zrobiłam na Wielkanoc i dzięki Tobie ujrzałam wyrazy uznania na gościach, nie dość, że prezentował się obłędnie to jeszcze w smaku pyszny! Nie było osoby, której nie smakował.
Ja biszkopty poukładałam na tyle ciasno i w małą pozostałą lukę wcisnęłam jeszcze kawałek biszkopta, że niepotrzebne były wykałaczki - wszystko się trzymało po zastygnięciu wnętrza, nawet po zdjęciu obręczy z foremki.
Do zrobienia jeszcze nieraz, zapewne z innymi owocami :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.04.2013 22:49 odpowiedz
Trzeba skopiować i wkleić w np. w wordzie. Nie jest niestety takie proste dodanie opcji drukowania przepisu.
beatawg
beatawg
05.04.2013 15:54 odpowiedz
a jak mogę wydrukować sam przepis?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.04.2013 17:29 odpowiedz
Ciastka odradzam, ale można zrobić spód z mielonych biszkoptów - jak w tym przepisie gotowaniecieszy.blox.pl/2012/05/Wiosenny-torcik-bananowo-brzoskwiniowy.html
beatawg
beatawg
02.04.2013 16:12 odpowiedz
a czy mogę zamiast biszkoptowego spodu dać coś innego?nie wiem zwykłe biszkopty bądź ciastka?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.09.2012 18:21 odpowiedz
Wiesz co, wydaje mi się, ze moja tężała normalnie :) A nie mam jakiejś bardzo mocnej lodówki, bo kilka lat juz ma.
foczka
foczka
29.09.2012 20:42 odpowiedz
muszę się pochwalić, że mój torcik też ładnie wyszedł :) miałam tylko problem z galaretką, bo bardzo długo tężała :/ Ty też tak miałaś? czy tylko moja lodówka słabo chłodzi :P
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.09.2012 23:16 odpowiedz
Aniu po pierwsze biszkopty wbijasz ciasno obok siebie, ale nawet jak się zrobi mała szparka (a mi się kilka zrobiło, bo biszkopty nie są idealnie równe) to masę wlewasz jak już tężeje i wtedy na pewno nic nie przeleci :)
Ania
Ania
28.09.2012 14:08 odpowiedz
To ciasto jest tak śliczne że od razu ma się ochotę biec do kuchni i próbować swoich sił:) co przy najbliższej wolnej chwili postaram się zrobić:) dlatego mam pytanie, wlewając masę serową nie przelatuje ona między biszkoptami? nie chciałabym się załamać podczas próby robienia:) dziękuję z góry za pomoc:)
kuchcikowo
27.09.2012 10:14 odpowiedz
Kochana ten torcik... brak mi słów, żeby go opisać. A ja jeszcze jem lody i wystawiam buzię po ostatnie promyki słońca, ale niedługo też się przerzucę na jabłka i herbatę :). Pozdrawiam
Aga
Aga
26.09.2012 18:21 odpowiedz
Jest absolutnie cudowny i wspaniale przywodzi na myśl minione lato!
Jagienka
26.09.2012 18:08 odpowiedz
piękny - od razu bym zjadła :-)
Lila
Lila
26.09.2012 17:33 odpowiedz
Piekny torcik!
amaranthrose
26.09.2012 17:19 odpowiedz
Przecudnie ciasto wygląda:)
Mogę kawałeczek?
kuchennefascynacje
26.09.2012 16:26 odpowiedz
Pięknie wygląda nie może nie smakować :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.09.2012 16:19 odpowiedz
Ślicznie dziękuję :)
oluus90
26.09.2012 16:16 odpowiedz
Kasiu, ciasto jest przecudne... z resztą jak każdy Twój wypiek :)
Samantha
26.09.2012 15:45 odpowiedz
Jestem zachwycona, torcik piękny, a smaki rewelacyjne i pyszne ! A całość w pięknych jesiennych kolorach, cudnie !!! :)
ugotujmyto.pl
26.09.2012 15:09 odpowiedz
Super apetyczne.... GRATULUJĘ :) !
kamciss
26.09.2012 15:01 odpowiedz
Wygląda cudownie! Brak mi słów *.*
Basia
Basia
26.09.2012 14:54 odpowiedz
Jakie cudo!
Pozdrawiam serdecznie!
marianka66
26.09.2012 13:23 odpowiedz
Pani Kasiu chyba nigdy nie przestanie mnie Pani zaskakiwać :) Cudowne ciasto.
Lovelykate
26.09.2012 13:21 odpowiedz
Wygląda świetnie! Istne arcydzieło, a w dodatku przypomina mi wakacyjny czas :)
judik1119
26.09.2012 13:16 odpowiedz
Ten torcik wygląda obłędnie!:-)
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
26.09.2012 10:55 odpowiedz
Kolejna wspaniała propozycja Kasiu! Pyszności!Piękności! Cudo!
jolantaszyndlarewicz
26.09.2012 10:28 odpowiedz
Torcik jak malowanie ... udało Ci się stworzyć arcydzieło Kasieńko:)
kuchnia_breni
26.09.2012 10:14 odpowiedz
Jest tak obłędnie piękny, że aż żal byłoby jeść! Choć z drugiej strony, powstrzymać się przed zjedzeniem - niewykonalne :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.09.2012 10:05 odpowiedz
Jeśli ja zrobiłam takie ciasto, to dlaczego Ty nie możesz go zrobić? :) Ono naprawdę nie jest trudne.
kaatje32
26.09.2012 09:58 odpowiedz
Popatrzec mozna, w zyciu czegos takiego nie upieke, to dzielo sztuki:)
Antenka
26.09.2012 09:35 odpowiedz
piękne ciasto:) obłędne zdjęcia
kari
kari
26.09.2012 09:26 odpowiedz
WOW! Wygląda oszałamiająco i z pewnością tak samo smakuje. Nie piekę już żadnych innych ciast niż z Twoich przepisów :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.09.2012 09:19 odpowiedz
Dziękuję Wam ślicznie za ciepłe słowa :)
senninha
senninha
26.09.2012 09:15 odpowiedz
aż nie wiem, co napisać...
niemal wszystko na tym blogu wygląda bajkowo, ale... ale ten tort to arcymistrzostwo! wygląda tak, że od samego patrzenia wyobraźnia zaczyna działać rozkładając już na stoliku talerzyki i widelczyki...
jak dla mnie - masz za niego Oscara w gotowaniu! :)
klara84_pl
26.09.2012 09:14 odpowiedz
Kolejne dzieło sztuki. Kasiu nie wiem jak to robisz, ale Twój blog jest zjawiskowy. Masz ogromny talent.
foczka
foczka
26.09.2012 09:07 odpowiedz
Pięknie! cieszę się, że zaprezentowałaś kolejne ciasto z masą jogurtową :) zaraz lecę po składniki :)
Justin Dorothy
26.09.2012 08:58 odpowiedz
Śliczny!
ogrodybabilonu
26.09.2012 08:02 odpowiedz
Wygląda obłędnie!
Aneta
26.09.2012 08:02 odpowiedz
Torcik wygląda obłędnie;)
ladyaga12
26.09.2012 07:32 odpowiedz
Jakie "pyszne" zdjęcia! To jest zbrodnia prezentować takie słodkości :D Cudowny torcik :)
karmel-itka
26.09.2012 05:50 odpowiedz
o kurczę! sztuka na talerzu ;]
cocinera
26.09.2012 04:23 odpowiedz
Cudny...
agabi
26.09.2012 01:24 odpowiedz
Wygląda obłędnie:)
1  2