
Jesień w kalendarzu i za oknem. Pora zatem na jesienne desery, które uprzyjemnią coraz krótsze dni i coraz chłodniejsze wieczory.
Jeśli regularnie śledzicie bloga, to z pewnością zdążyliście się już zorientować, że jestem ogromną fanką tiramisu. Nie mogłam zatem odmówić sobie przyjemności przygotowania tego włoskiego deseru w jesiennej odsłonie, z pieczonymi w miodzie śliwkami.

Składniki na 4 porcje:
- 500 g mascarpone
- 6 dużych żółtek
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (lady fingers)
- ok. 300 ml słodkiej, mocnej kawy
- 2 łyżki dowolnego alkoholu (polecam Amaretto lub likier kawowy)
- kakao
Dodatkowo:
- 8-12 śliwek węgierek
- 1 łyżka płynnego miodu
Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki i układamy przecięciem do góry w naczyniu żaroodpornym. Polewamy miodem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy na termoobiegu przez około 15 minut (Czas pieczenia zależy od śliwek. Moje były bardzo duże i twarde. Docelowo powinny być miękkie i puścić trochę soku.)
Żółtka łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na najwyższych obrotach miksera do czasu powstania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
Kawę łączymy z alkoholem i zamaczamy w niej biszkopty. Powinny być dość mocno wilgotne, by rozpływały się w ustach.
W szklance lub pucharku układamy warstwowo krem oraz biszkopty (po 2 warstwy). Każdą warstwę biszkoptów obficie oprószamy kakao.
Na wierzchu układamy przestudzone śliwki, a całość polewamy sokiem powstałym w trakcie pieczenia.
Tiramisu wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny przed podaniem.
Smacznego!
* * * * *
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.
Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na przepyszne, gotowe w mniej niż kwadrans trufle bakaliowo - czekoladowe.
Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na przepyszne, gotowe w mniej niż kwadrans trufle bakaliowo - czekoladowe.
Opublikowano: 27 września 2018
Kategoria:
Desery
Śliwki polewamy miodem przed pieczeniem :)