1

Chrust Tatarski



Super chrupiący, składający się z zaledwie 3 składników i przypominający rozkwitające róże. 

Dziś mam dla Was przepis na chrust tatarski :)


Składniki na około 20 sztuk:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (łącznie 500 ml)
  • 3 duże jajka
  • 1 pełna łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 

Dodatkowo:
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Jajka łączymy ze śmietaną i wlewamy do  mąki.

Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto na pierogi. Nie może być za twarde, ale jeśli jest za luźne, to należy dodać odrobinę więcej mąki. 

Gotowe ciasto dzielimy na dwie częśći i każdą z nich bardzo cienko wałkujemy nadając ciastu kształt prostokąta (im cieniej, tym bardziej chrupiący będzie chrust). 

Przy pomocy radełka wykrawamy paski o szerokości około 2,5 cm. Każdy z nich zwijamy luźno na palcu, a koniec paska zwilżamy mokrym palcem i przyklejamy, aby podczas pieczenia ślimaczki się nie rozwijały. 
(Ciasto zwijałam tak, by między każdym kręgiem było około 2-3 mm odstępu.)

Ślimaczki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron do czasu, aż ciasto się zarumieni. 
Po wyjęciu z tłuszczu odkładamy je na ręcznik papierowy, a kiedy wystygną, oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego :)

Opublikowano: 22 lutego 2019
Kategoria: Tłusty Czwartek
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Ola
Ola
28.02.2019 16:00 odpowiedz
Zrobiłam nie wyszły tak ładnie jak u Ciebie ale są smaczne.