
Wigilijna tarta grzybowa, która pojawiła się na blogu dwa lata temu (o, ta), spotkała się z tak pozytywnym odbiorem i jest tak chętnie przez Was przygotowywana, że w tym roku mam dla Was podobną propozycję.
Tym razem są to tartaletki z kapustą i grzybami.
Typowo świąteczny smak w nietypowej formie :)
Idealnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu i z powodzeniem mogą zastąpić kapuśniaczki lub krokiety.
Możecie podawać je na zimno lub na ciepło, ponieważ bez problemu je odgrzejecie.
Składniki na 8-10 tartaletek (w zależności od wielkości foremek)
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 200 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 40 g suszonych podgrzybków
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 szczypty kminku
- sól i pieprz do smaku
Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin a następnie gotujemy przez około 30 minut.
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do czasu powstania gładkiego, jednolitego ciasta.
(Jeśli posiadacie malakser zmiksujcie ze sobą wszystkie składniki. Zaoszczędzi Wam to sporo czasu i sił ;) ).
Foremki oprószamy mąką i wykładamy ciastem. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą, mocno odciskamy i niezbyt drobno siekamy.
Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, a kiedy zmięknie dodajemy kapustę. Smażymy przez około 10 minut, a następnie dodajemy bardzo drobno posiekane grzyby. Smażymy kolejne 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy oraz kilka łyżek wywaru z gotowania grzybów i dusimy do czasu, aż odparuje.
Na schłodzone ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy groch, ryż lub kaszę (dociążenie ciasta sprawi, że nie opadnie po bokach). Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i podpiekamy jeszcze kilka minut - do lekkiego zrumienienia.
Foremki z ciasta wypełniamy farszem kapuścianym i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.
Smacznego!
* * * * *
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.
Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na świąteczny makowiec z bezą.
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.
Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na świąteczny makowiec z bezą.
Opublikowano: 14 grudnia 2018