0

Tartaletki z kiszoną kapustą i grzybami



Wigilijna tarta grzybowa, która pojawiła się na blogu dwa lata temu (o, ta), spotkała się z tak pozytywnym odbiorem i jest tak chętnie przez Was przygotowywana, że w tym roku mam dla Was podobną propozycję. 
Tym razem są to tartaletki z kapustą i grzybami.
Typowo świąteczny smak w nietypowej formie :)

Idealnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu i z powodzeniem mogą zastąpić kapuśniaczki lub krokiety. 
Możecie podawać je na zimno lub na ciepło, ponieważ bez problemu je odgrzejecie. 


Składniki na 8-10 tartaletek (w zależności od wielkości foremek)

Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 200  g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 40 g suszonych podgrzybków
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 szczypty kminku
  • sól i pieprz do smaku

Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin a następnie gotujemy przez około 30 minut. 

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do czasu powstania gładkiego, jednolitego ciasta. 
(Jeśli posiadacie malakser zmiksujcie ze sobą wszystkie składniki. Zaoszczędzi Wam to sporo czasu i sił ;) ). 

Foremki oprószamy mąką i wykładamy ciastem. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. 

Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą, mocno odciskamy i niezbyt drobno siekamy. 
Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, a kiedy zmięknie dodajemy kapustę. Smażymy przez około 10 minut, a następnie dodajemy bardzo drobno posiekane grzyby. Smażymy kolejne 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy oraz kilka łyżek wywaru z gotowania grzybów i dusimy do czasu, aż odparuje. 

Na schłodzone ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy groch, ryż lub kaszę (dociążenie ciasta sprawi, że nie opadnie po bokach). Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i podpiekamy jeszcze kilka minut - do lekkiego zrumienienia. 

Foremki z ciasta wypełniamy farszem kapuścianym i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut. 

Smacznego! 
*  *  *  *  * 
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.

Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na świąteczny makowiec z bezą.

Opublikowano: 14 grudnia 2018
Tagi: grzyby kapusta
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.