13

Tarta ze szparagami na sosie jogurtowo czosnkowym z parmezanem


W ubiegłym roku nie bardzo dane mi było nacieszyć się szparagami, co staram się zrekompensować sobie tej wiosny (swoją drogą, dziś też zamierzam na nie polować). Tym razem propozycja jest niezmiernie prosta i szybka, a jednocześnie przepyszna. Polecam Wam tą tartę również na pikniki lub jako dodatek do mięsa z grilla.

Miłego weekendu :)

Składniki na 2 tarty:

* 1 płat świeżego ciasta francuskiego

* 1 duży pęczek szparagów

* pomidorki koktajlowe

* 2 pełne łyżki parmezanu 

Sos:

* 6 łyżek jogurtu greckiego

* 4 łyżki tartego parmezanu

* 1 duży ząbek czosnku (zmiażdżony)

Ze szparagów odcinamy twarde końce (około 4-5 cm) i wrzucamy je na wrzątek. Gotujemy około 2 minuty a następnie przekładamy je do garnka z zimną wodą.

Ciasto rozwijamy i przekrawamy na pół. Dookoła nacinamy "ramkę" o szerokości około 1 cm (na tyle delikatnie, by nie przeciąć ciasta do końca). Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. Sos rozsmarowujemy na cieście (pomijając centymetrowy rant) a na nim układamy szparagi. Wierzch posypujemy parmezanem, odrobiną soli i pieprzu i układamy pomidorki (mogą być w całości lub pokrojone w plasterki). 

Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 25-30 minut (ostatnie 3 minut podpiekamy tylko spód). Serwujemy gorącą.

Smacznego :)

 



 



Źródło 


Opublikowano: 12 maja 2012
Tagi: szparagi
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
kulinarnespotkania
13.05.2012 21:53 odpowiedz
bardzo pyszna propozycja:)
jolantaszyndlarewicz
13.05.2012 13:20 odpowiedz
Kasiu to wygląda bosko ....jejku zjadłabym chyba całą:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.05.2012 13:03 odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam ciepło :)
Bon
Bon
13.05.2012 13:02 odpowiedz
no pięknie, bo tak kolorowo, wiosennie i smacznie!
SmacznyKasek
13.05.2012 11:08 odpowiedz
Niesamowicie wygląda to połączenie kolorów! Szparagowa pyszność! :)
kulinarne-smaki.blogspot.com
13.05.2012 08:39 odpowiedz
o wow cóż za widok
karmel-itka
13.05.2012 01:22 odpowiedz
ach, jeju! mistrz by się takiej nie powstydził.
dusiowaa
12.05.2012 18:56 odpowiedz
Przepiękna przede wszystkim
kaspiecze
12.05.2012 18:36 odpowiedz
wyśmienite połączenie! musi być boska
marianka66
12.05.2012 15:59 odpowiedz
Kasiu spod Pani rąk wszystko wychodzi tak cudowne, że oczu nie można od tego oderwac :)
judik1119
12.05.2012 15:10 odpowiedz
Mniam mniam! Wspaniale ta tarta wygląda:)
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12.05.2012 10:22 odpowiedz
Ale pyszności!!! Jak dobrze, że zaraz jadę na rynek po warzywa i mam nadzieję, że szparagi też;)
kachna
12.05.2012 10:02 odpowiedz
mniam :)))