15

Tarta z wędzonym łososiem, szparagami i pesto




Muszę przyznać, że remont (a raczej stan, w jakim jest mój dom) przerósł moje oczekiwania. Byłam przekonana, że mając sporo wolnego czasu i wstawiając piekarnik do pokoju w którym prace remontowe (przynajmniej w początkowym założeniu) odbywać się nie będą, będę w stanie piec do woli. Owszem, początkowo w planach był tylko remont kuchni. Potem jednak zaczęły się pojawiać nowe pomysły. Remont się rozrasta, lista pomysłów rośnie, a miejsca i warunków na przygotowanie domowych posiłków ubywa. Na szczęście mam dla Was w zanadrzu kilka przepisów, które powstały jeszcze przed remontem.

Jednym z takich przepisów jest tarta z wędzonego łososia, sera pleśniowego, jajek, szparagów i kremowego sosu z pesto. Elegancka propozycja na spotkanie z przyjaciółmi.

Ciasto:

  * 250 g mąki pszennej

* 125 g  miękkiego masła

* 1 jajko

* 1/2 łyżeczki soli

* 3 łyżki zimnej wody  

Wypełnienie:

* 200 g wędzonego łososia

* 4 jajka

* 100 g sera pleśniowego typu camembert

* 1 słoiczek marynowanych szparagów

* 180 ml kremówki

* 2 duże jajka

* 3 łyżeczki pesto

* 2 szczypty soli

* duża szczypta grubo mielonego pieprzu


Z podanych składników zagniatamy ciasto (najlepiej zrobić to robotem kuchennym). Ciasto wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie i wykładamy nim formę na tartę o średnicy ok 26 cm. Formę razem z ciastem wstawiamy na 10 minut do zamrażarki, a po tym czasie wierzch ciasta wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy "obciążenie" i dopiekamy ciasto jeszcze ok. 7 minut. 

Na podpieczonym cieście układamy plastry sera, pokrojone w plasterki jajka, łososia i szparagi. Śmietankę łączymy z pesto, jajkami, solą i pieprzem i zalewamy nią tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.

Smacznego :)

Opublikowano: 10 stycznia 2014
Kategoria: Wytrawne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.02.2014 12:11 odpowiedz
Myślę, że spokojnie można tu wykorzystać spód z tarty porowo pieczarkowej.
macepaf
macepaf
11.02.2014 17:54 odpowiedz
Pani Kasiu, jaka jest różnica w smaku pomiędzy ciastem w tym przepisie a np. tym wykorzystanym przy tarcie z porem i pieczarkami? Mam w planach ponownie tą drugą, ale ciasto mi nie do końca podpasowało i zastanawiam się jak dodatek jajka wpłynąłby na ciasto?
naturalniedziecko
28.01.2014 21:17 odpowiedz
Pomimo tego, że kuchnia to też moja pasja to tarty nigdy jeszcze nie robiłam. Twój przepis wydaje się być dla mnie idealny bo uwielbiamy całą rodzinką łososia. Wypróbuję na pewno!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.01.2014 18:30 odpowiedz
Dwutygodniowy brak przepisów spowodowany był gruntownym remontem kuchni. Po prostu nie miałam możliwości piec czy gotować. Ale dziękuję za troskę :)

Jutro na blogu pojawi się nowy przepis, więc zapraszam :)
EG9
EG9
24.01.2014 13:52 odpowiedz
Pani Kasiu od dłuższego czasu brak wpisów na Pani blogu, mam nadzieję, że U Pani wszystko ok. Czekam na nowe przepisy i pozdrawiam.
bryssska
22.01.2014 18:12 odpowiedz
wygląda smakowicie,
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.01.2014 21:17 odpowiedz
4 w plasterki, 2 do sosu.
Kasia
Kasia
18.01.2014 09:32 odpowiedz
Tarta wygląda pysznie i mam ogromną ochotę ją upiec. Zastanawiam się tylko które jajka plasterkuję, czy te 4, a 2 dodajemy do śmietanki?
asialc1
17.01.2014 17:47 odpowiedz
Wygląda bardzo wiosennie ;-) :-)
mnemonique
17.01.2014 13:37 odpowiedz
fajna, dziś mnie mąż poprosił o coś lekkiego i bez mięsa, to chyba mam inspirację. :)
Dziękuję i pozdrawiam,
Monika
fever
fever
16.01.2014 13:10 odpowiedz
Kasiu a kiedy doczekamy się książki z Twoimi przepisami? To byłby ideał.
jolantaszyndlarewicz
12.01.2014 13:24 odpowiedz
Och jak ja "uwielbiam" remonty:) .... co do tarty to musze sobie zapisać przepis, bo to zawsze szybki i smaczny pomysl na obiad:)
olka
11.01.2014 10:42 odpowiedz
Uwielbiam tarty....bardzo fajne połączenie i ta kolorystyka....Super.
Maggie
10.01.2014 12:34 odpowiedz
Bo remont to taka bestia, ktora trudno opanowac :)
A taka tarte z checia bym zjadla.
mikimama
10.01.2014 11:59 odpowiedz
Fajnie połączyłaś składniki!