64

Tarta z Porem i Pieczarkami


Ostatnio byłam na wieczorze panieńskim mojej przyjaciółki. Jeszcze przed imprezą spotkałyśmy się w mojej ulubionej Krakowskiej Chimerze. I o ile wszystkim wiadome jest jak mocno uzależniona jestem od dań mięsnych, jednak obok tej w znacznej mierze wegetariańskiej restauracji nie potrafię przejść obojętnie. Smak, zapach, atmosfera – wszystko mocno zachęca aby wstąpić i delektować się warzywnymi potrawami. Zajadałyśmy się faszerowaną papryką i cukinią, tartą brokułową i porową, lasagnią warzywną i cudownymi ziemniakami z czosnkiem. Ledwo doszłyśmy do klubu :) Absolutnie i bezgranicznie zakochałam się w tarcie z porem i w tarcie z cukinią. Postanowiłam podjąć się przyrządzenia ich w domu. Na pierwszy ogień tarta z porem. Może nie zabrzmi to skromnie, ale wyszła niewyobrażalnie pyszna. Zdecydowanie najlepsza, jaką gdziekolwiek i kiedykolwiek jadłam.

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120g masła
  • zimna woda (ok. 30 ml)
  • 2 szczypty soli
  • ½ łyżeczki cukru
Farsz:

  • 3 większe pory
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 200 g tartego, żółtego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 
Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.

Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto.

Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja wybrałam twarda mozarellę o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła.

* Zimną tartę najlepiej odgrzać w kąpieli wodnej. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach tarta jest ciepła, a my unikamy wysuszenia jej w piekarniku.

 






Opublikowano: 5 października 2009
Tagi: pieczarki por
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (64)
1  2
KatJeg
KatJeg
06.04.2016 09:03 odpowiedz
Polecam, Przepyszna :-)
kmwzm
kmwzm
16.05.2015 18:11 odpowiedz
Tarta paluszki lizać:))))
KAMILA
KAMILA
11.10.2014 14:58 odpowiedz
JESTEM W TRAKCIE ROBIENIA TEJ TARTY,MAM NADZIEJE ZE WYJDZIE WYBORNA:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.11.2013 23:12 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
Sikorka
Sikorka
10.11.2013 23:10 odpowiedz
Z twojego przepisu pożyczyłam farsz, jest genialny :) pory idealnie się połączyły z pieczarkami. Sos uprościłam do granic możliwości, bo zalałam tylko jajkami ze śmietaną.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.11.2013 12:52 odpowiedz
Jestem pewna, że wyjdzie taka sama, albo jeszcze lepsza :)
Asik
Asik
08.11.2013 12:47 odpowiedz
Kurcze..wspaniała jest ta tarta Kasiu! Tak bardzo lubię gotować, ale zazwyczaj nic mi nie wychodzi tak jakbym chciała..ale się nie poddaję! A Twoja tarta wyszła przepyszna, co mi się nie zdarza, przy nowych przepisach ;) mam nadzieję, że to nie był tylko zbieg okoliczności, dlatego robię ją dzisiaj drugi raz..trzymaj kciuki ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.10.2013 09:18 odpowiedz
Miło mi, że smakowała :)
Pozdrawiam
Kinga
Kinga
28.10.2013 09:03 odpowiedz
Pyszna Tarta!! Polecam przepis bez dwóch zdań!!! Ja robiłam z grzybami i też wyszła super! Ciasto bajka!!! Dzięki:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.05.2013 19:04 odpowiedz
Cieszę się, że i Wam smakowała :)
Pozdrawiam :)
MMMAGDA
MMMAGDA
01.05.2013 16:57 odpowiedz
Naprawdę pyszna ta tarta!!! Polecam wszystkim, którzy mają wolną godzinę na jej przygotowanie ;);) Wszystko według przepisu - dodatkowo tylko ząbek czosnku do pieczarek i porów ( bo bez czosnku nie mogę się obejść;) pozdrawiam;););)
P
P
08.03.2013 11:52 odpowiedz
Pyszna :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.02.2013 21:17 odpowiedz
Cieszę się, ze smakowała :) To jest tez moja ulubiona tarta i wszyscy nasi znajomi zawsze się o nią dopominają :)
Pozdrawiam :)
Gość
Gość
15.02.2013 16:00 odpowiedz
Witam, właśnie wykonałam tartę na piątkowy obiadek :) fenomenalne, myślałam, że 4 osobowa rodzina raczej nie zaspokoi tym głodu, a tu się okazuje, że tarta jest sycąca, przepyszna !!! Nie dodałam pietruszki, ale efekt zwalił z nóg i nawet moja mama potwierdziła, że to "coś innego" niż zwyczajne jedzonko i bardzo smaczne... BRAWO!!!!
malina
malina
31.01.2013 16:38 odpowiedz
Pyszna tarta, moja ulubiona :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.01.2013 14:54 odpowiedz
Ta tarta robi furorę na wszystkich naszych imprezach :)
justynka_foczka
justynka_foczka
09.01.2013 13:51 odpowiedz
Tarta wychodzi zawsze znakomicie kiedy ją robię :) ciasta jest trochę za mało, jak dla mnie ;) kiedy nie mam pod ręką pora, dodaję przesmażoną cebulkę, a potem szczypiorek do już gotowej masy. Uwielbiam tą tartę :)
Dzikowiec
25.11.2012 19:09 odpowiedz
Ojejciu, wygląda po prostu obłędnie!!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.11.2012 22:47 odpowiedz
Szczerze przyznam, ze mnie tu ciasto francuskie średnio pasuje i nie wiem jak się zachowa po dodaniu nadzienia.
apiz
19.11.2012 22:34 odpowiedz
witam, mam pytanie: czy takie nadzienie mogę nałożyć na spód z podpieczonego ciasta francuskiego?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.11.2012 20:59 odpowiedz
Do zrumienienia. Około 12-15 minut. Ale lepiej polegac na tym jak wygląda niz na zegarku.
dinah_37
10.11.2012 19:56 odpowiedz
jak długo piec ciasto w temperaturze 200 ?
asia
asia
11.08.2012 14:55 odpowiedz
Robiłam w tym tygodniu, jest przepyszna. I na ciepło i na zimno. Zaraz zabieram się za drugą i zabieram dzisiaj do znajomych. Pozdrawiam i dzięki za przepis.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.05.2012 21:25 odpowiedz
Dziękuję za podzielenie się opinią i pozdrawiam :)
Dorotka
Dorotka
12.05.2012 21:19 odpowiedz
Bardzo dziękuję za ten przepis ! Właśnie skończyłam jeść zrobioną według rad tartę ! Jestem słabą kucharką, ale wyszła przepyszna ! Będę zaglądać tu regularnie.
Pozdrawiam serdecznie,

D.
marzeniapodniebienia
19.01.2012 11:05 odpowiedz
fajne połączenie, będę musiała wypróbować w weekend :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.10.2011 23:04 odpowiedz
Miło mi, że smakowała :) Pozdrawiam :)
Meg
Meg
18.10.2011 22:26 odpowiedz
Witam
Wczoraj piekłam ta tarte,to była moja pierwsza tarta w życiu bo zawsze jakoś sie ich bałam piec:) i co się okazało że nie potrzebnie bo tarta wyszła tak pyszna że znikła szybciej niż się pojawiła:)
Dziękuje za przepis!
Kejsi
Kejsi
11.10.2011 18:52 odpowiedz
Dzisiaj zrobiłam na obiad ;) Niestety ciasto nam nie smakowało, bo było zwyczajnie kruche, suche i bez smaku (mój mąż określił to ciasto jako chałwę bez cukru :d) :( Natomiast farsz i sos połączone razem - DUET NIE DO PRZEBICIA !! :] POLECAM WSZYSTKIM

Dodam, że to była moja druga tarta w życiu - pierwsza była na słodko z serkiem i owocami i była pycha. w całości

moja ocena to -4/5 tylko ze względu na farsz i sos - niebo w gębie

ps. żeby nie było tak krytycznie wobec ciasta to dodam, że tylko mojej babci bardzo smakowało i zajadała się tartą z wilczym apetytem :d

Pozdrawiam ciepło
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.01.2011 10:32 odpowiedz
Drek raczek tylko białą, ewentualnie jeszcze tą jasno zieloną. Daj znac jak wyszło :)
drek
drek
14.01.2011 23:32 odpowiedz
Przepis zapowiada się przepysznie :) przymierzam sie do zrobienia na jutrzejszą kolację. Mam pytanie: pora kroimy całego czy tylko białą część?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2010 21:20 odpowiedz
Jestem zaskoczona opinią, bo jest to numer jeden wśród wszystkich znajomych i rodziny, hit na wszystkich imprezach i najlepsza tarta, jaką ja kiedykolwiek jadłam :)
kkk
kkk
01.12.2010 08:47 odpowiedz
No nietety tarta tylko pieknie wyglada i na tym sie kończy, wczoraj wylądowała w koszu bo była mułowata .
kaka
kaka
25.09.2010 10:03 odpowiedz
zachwycila wszystkich, muszę :) ją robić prawie na kazde spotkanie. rywalizuje z rownie pyszną tartą cukiniowa (Twojego przepisu).
lili
lili
23.04.2010 21:30 odpowiedz
cudo!!!!!!!! niebo w gębie!!! pachnące i taki smaczne że mniammmmmmm!!!!!!! polecam!!!!!
kropus.online
03.03.2010 12:00 odpowiedz
zrobiłam Twoją tarte i wyszła pyszna no i są zapowiedzi na następny raz:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.02.2010 10:25 odpowiedz
Bardzo sie cieszę, że Wam smakowało :) Pozdrawiam ciepło :)
agale1975
agale1975
02.02.2010 22:51 odpowiedz
Dzis rowniez robilam tarte- moj maz, ktoremu na slowo "por" robi sie slabo:) powiedzial ze MUSZE jeszcze raz zrobic te tarte bo jest pyszna. A na deser byly muffinki z krowka(tez z tego blogu oczywiscie- zamrozilam i dzis byly jakby prosto z piekarnika)...- nie musze chyba dodawac, ze rowniez miodzio w gebie:)
sonieczka111
21.10.2009 07:53 odpowiedz
Wczoraj miałam przyjemność zjeść Twoją tartę na obiad, super danie, można się dobrze najeść, a jeszcze na kolację zostało.
olciaky
19.10.2009 17:34 odpowiedz
O ja ciee.. ale pyszności!:D
iis111
17.10.2009 22:15 odpowiedz
Kasiu to jest pyszne! Bardzo nam smakowala ta tarta:)
Olasz
15.10.2009 19:51 odpowiedz
Twój przepis został wybrany do 20tej edycji Foodelkowych przepisów tygodnia, zapraszam do nas po baner :)
Mini
Mini
12.10.2009 20:34 odpowiedz
Witam,

zrobiłam Twoją tartę. Ciasto wyszło dobre, choć trochę za mało (robiłam w formie do tortu bo nie mam formy do tarty - śr. 26). Bałam się na początku, że będzie za kruche, ale było bardzo dobre. Za to bardzo dużo wyszło mi farszu.. będę miała jeszcze do jakiejś zapiekanki czy tostów chyba ;) Sporo wyszło też sosu. Ogólnie wyszła dużo wyższa niż ta na zdjęciach. Ale smaczna :) Tak myślę, że może dobry by byłyby jeszcze takie drobne kawałki boczki jak w carbonara. Nie próbowałam jednak tej wersji. Dzięki za przepis. :)
Jola
Jola
09.10.2009 21:42 odpowiedz
Zatem przepisy wypróbowałam i teraz komentarze :) Danie jest pracochłonne, ale tarta przepyszna, więc warto się pomęczyć. Ważne jest dobre doprawienie. Przepis bardzo fajny i serdeczne podziękowania za niego! Pozdrowienia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.10.2009 20:42 odpowiedz
Iwasaki pięknie dziekuję za komentarz :) Niezmiernie mi miło, że Ktoś zagląda tu co dzień :) Dla takich osób prowadzę ten blog i pięknie dziękuję za te miłe słowa :)
iwasaki
iwasaki
09.10.2009 20:34 odpowiedz
Moja przygoda z Twoją kuchnią zaczęła się ze smakiem na kurczaka a la KFC, później przyszła pora na rewelacyjny i śmiesznie prosty andrut kajmakowy, cudowną szarlotkę, uwielbiany przez tatę sernik na czekoladowym spodzie i wreszcie na odkładane długo zakupienie formy do tarty by móc się zachwycać tą z porem i pieczarkami. powiem krótko - jest u Ciebie PRZEPYSZNIE!! odkąd odkryłam tę stronę codziennie sprawdzam czy jest coś nowego co mogłabym zaproponować swoim bliskim, a wyczekują z niecierpliwością.. - zwłaszcza babcia, nasza królowa kuchni.. :)
monikucha
08.10.2009 00:11 odpowiedz
Kasia, ty to potrafisz wzbudzić apetyt :)
malgorzata.dz
06.10.2009 18:22 odpowiedz
Pachnie, pachnie, pachnie...:) I jak wygląda! :)
Jola
Jola
06.10.2009 14:22 odpowiedz
Serdeczne dzięki za odpowiedź. Mam dużą słabość to potraw z porami... więc i nowy przepis chętnie wypróbuję. Pozdrowienia
izaa
06.10.2009 13:04 odpowiedz
fajna tarta... muszę wypróbować. Kiedyś robiłam ale chyba jakis felerny przepis na ciasto miałam i od tej pory nie robiłam
1  2