19

Tarta z pieczonym kurczakiem, porem i pieczarkami




Jeśli po obiedzie zostały Wam resztki pieczonego kurczaka, nie znajdziecie dla niego lepszego wykorzystania niż przygotowanie tej tarty. W połączeniu z porem, pieczarkami, świeżym tymiankiem i kremowym sosem śmietanowo serowym tworzą cudowne połączenie. 

Jak chodzi o przyprawy do pieczenia mięsa, to użyjcie swoich ulubionych. Ja mięso tylko posoliłam, popieprzyłam, natarłam czosnkiem i startą na tarce cebulą oraz posypałam słodką papryką. 

Ciasto:

* 270 g mąki

* 140 g zimnego masła

* 1 jajko

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka cukru

* 3 łyżki zimnej wody

Farsz:

* mięso z 2 upieczonych udek z kurczaka

* 600 g pieczarek

* 1 duża cebula

* 1/2 młodego pora

* 2 ząbki czosnku

* 2 jajka

* 150 ml śmietanki 36%

* 100 g żółtego sera

* 2 łyżeczki świeżych liści tymianku (bez łodyg)

* sól i pieprz do smaku

* 1 pełna łyżka masła

Mąkę łączymy z solą i cukrem. Następnie dodajemy masło, jajko i wodę i ciasto. (Najlepiej i najwygodniej jest przygotowac ciasto w malakserze. Jeśli go nie macie, posiekajcie masło z mąką na stolnicy lub zetrzyjcie je na tarce) 

Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 24 cm (spód i boki). Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut a następnie na ciasto wykładamy folię aluminiową (aż do brzegów ciasta) i wysypujemy obciążenie w postaci fasoli lub grochu (u mnie około 2 kg). 

Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy kolejne 7 minut. 

Cebulę kroimy w kostkę, pora w półplasterki a czosnek ścieramy na tarce. Podsmażamy je na maśle a następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do chwili, aż cała woda odparuje. Do pieczarek dodajemy obrane z kości i pokrojone w kostkę mięso, jajka, śmietankę, tymianek i starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i tak przygotowany farsz przekładamy na podpieczone ciasto. 

Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. 

Najlepiej smakuje po około 20 minutach od wyjęcia z piekarnika, kiedy nie jest już bardzo gorąca. 

Smacznego :)




Opublikowano: 19 czerwca 2014
Kategoria: Wytrawne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.03.2018 20:12 odpowiedz
Cieszę się, że smakowała :)
Gość
Gość
11.03.2018 15:23 odpowiedz
Tarta z tego przepisu wyszła fantastyczna. Polecam
Agata
Agata
26.09.2017 20:14 odpowiedz
Tarta wyszła rewelacyjna, bardzo polecam !
Iga Dietmap
27.10.2015 09:21 odpowiedz
Ojej, taka tarta z tortownicy :) Nie mam specjalnej formy do tarty i chyba już wiem, jak mogę sobie z tym poradzić ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.06.2015 07:32 odpowiedz
Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem, jak z ciasta może wypływać woda. Proszę o dokładniejsze informacje, ponieważ w cieście nie ma wody.
Niestety drugiego zdania też nie jestem w stanie zrozumieć. Zawsze ciasto kruche należy obciążyć. I o jaki spód chodzi. Przecież tutaj jest użyte właśnie jako spód.
Lottyska
Lottyska
04.06.2015 13:54 odpowiedz
Witam, tarta w smaku pyszna, jednak mam pytanie: czemu podczas pieczenia ciasto pęka a ze szczelin wypływa jakaś woda? :( Dodam, że potrzebuję tego ciasta jako spód więc nie okładam boków obciążeniem.
Moja Galeria Smaku
15.12.2014 19:55 odpowiedz
Tarta wyszła pyszna! Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.07.2014 21:02 odpowiedz
Oczywiście, bez problemu :)

Pozdrawiam
Marlena
Marlena
11.07.2014 13:43 odpowiedz
Dzień dobry,
zastanawiam się czy taką tarte można upiec wcześniej, potem wyłożyć farszem i upiec całą dopiero pod obecność gości?

pozdrawiam
Marlena
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2014 17:12 odpowiedz
Goudy
Gość
Gość
07.07.2014 15:29 odpowiedz
Jakiego sera pani uzyla?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.06.2014 07:34 odpowiedz
Nie. Po wystudzeniu schowaj je i będą służyć jako obciążenie przy kolejnych tartach. Ja mam to samo obciążenie już ponad rok.
elunia_1
elunia_1
23.06.2014 23:23 odpowiedz
Wiem,że to głupie pytanie,ale nigdy nie piekłam nic z obciążeniem - dlatego ciekawi mnie co zrobić później z tym grochem czy fasolą. Czy to jest potem do wyrzucenia?
omlet przepis
20.06.2014 22:29 odpowiedz
Bardzo jestem ciekawa smaku :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.06.2014 21:36 odpowiedz
Malwina - najwidoczniej ciasto nie jest wystarczająco obciążone podczas pieczenia. U mnie obciążenie sięga aż do samej góry boków. Dzięki temu, nie mają możliwości opadnięcia.
karmel-itka
19.06.2014 21:24 odpowiedz
wygląda naprawdę okazale!
Malwina
Malwina
19.06.2014 20:10 odpowiedz
Kasiu,

dlaczego boki moich tart zjeżdżają ... ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.06.2014 19:11 odpowiedz
Dziękuję :)
Kuchnia u Krysi
19.06.2014 19:09 odpowiedz
Kasiu, pomysł na tartę doskonały. Jestem pod wrażeniem upieczonej tarty, wygląda, jakby była foremką. Cudne zdjęcie :)