
Sezon na letnie owoce w pełni, więc dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszną (naprawdę - przepyszną!) tartę z owocami.
Delikatne kruche ciasto, idealne połączenie jagód, porzeczek oraz czereśni i słodka kruszonka.
Świetna na zimno (zwłaszcza na drugi dzień), ale też idealna na ciepło, z porcją lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Dla mnie jej smak to kwintesencja lata, wakacji i babcinych - w najlepszym tego słowa znaczeniu - wypieków.
Składniki na formę na tartę o średnicy 24 cm
Ciasto:
* 200 g mąki pszennej tortowej
* 120 g miękkiego masła
* 1 łyżka cukru pudru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 1 jajko
Nadzienie:
* 1,5 szklanki jagód
* 1 szklanka czerwonej porzeczki
* 2 szklanki wydrylowanych czereśni
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
Kruszonka:
* 60 g miękkiego masła
* 3 łyżki cukru
* 3 łyżki mąki
Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy w jednolitą kulę (najszybciej i najwygodniej jest wyrobić ciasto w malakserze).
Formę na tartę oprószamy mąką i wykładamy rozwałkowanym ciastem, a następnie wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą (masło wcieramy w suche składniki do czasu powstania grudek).
Owoce łączymy z cukrem oraz mąką i przekładamy na schłodzone ciasto. Wierzch posypujemy kruszonką.
Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60-65 minut.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Opublikowano: 13 lipca 2018