
Dzisiaj propozycja wytrawnej, jesiennej tarty z dodatkiem pieczonej dyni i świeżych, leśnych grzybów.
Składniki na formę o średnicy 22-23 cm
Ciasto:
* 200 g mąki pszennej tortowej
* 110 g miękkiego masła
* 1 żółtko
* 2 pełne łyżki zimnej wody
* 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
* 500 g podgrzybków
* 2 i 1/2 szklanki obranej i pokrojonej w niewielką kostkę dyni hokkaido
* 100 g sera pleśniowego typu Lazur
* 1 cebula
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 7 łyżek kremówki
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka oleju
* 1 płaska łyżeczka świeżych listków tymianku
* sól i pieprz do smaku
Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Spód oraz boki formy oprószamy mąką i wykładamy ciastem (ciasto jest bardzo miękkie, więc bez problemu daje się formować bez wcześniejszego wałkowania). Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Dynię wsypujemy do miski, dodajemy olej oraz dwie szczypty soli. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną dynię przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości, ok. 20 minut.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do miękkości, a następnie dodajemy do niej pokrojone w niewielką kostkę grzyby oraz 3 łyżki wody. Dusimy przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy dynia oraz grzyby przestygną, dodajemy do nich jajko, żółtko, kremówkę, drobno pokrojony ser, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
Schłodzone ciasto oprószamy mąką, wykładamy folią aluminiową (zakrywając również boki) i wysypujemy obciążenie (ja używam 1 kg grochu lub 1 kg drobnej fasoli). Ciasto z obciążeniem wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy folię z obciążeniem (które możecie wykorzystać do kolejnych tart) i dopiekamy ciasto przez kolejne 5 minut, do lekkiego zrumienienia.
Na podpieczonym cieście umieszczamy farsz i pieczemy ok. 30-35 minut w 185 stopniach.
Smacznego!
INNE PRZEPISY NA WYTRAWNE TARTY





Opublikowano: 14 września 2017
Kategoria:
Wytrawne