8

Tarta z cukinią - przepis




Jestem ogromną fanką młodej cukinii. I nawet jeśli na daną chwilę nie mam na nią pomysłu, po prostu nie potrafię przejść obok niej obojętnie. 

Taką młodą cukinię staram się zawsze wykorzystać w sposób, który podkreśli jej słodycz. Bo to właśnie za nią lubię je najbardziej. Często łączę ją z mascarpone, ricottą lub kozim serem, ale ostatnio, w towarzystwie oliwy, ziół i świeżego czosnku, pojawia się też u nas przy okazji każdego grilla podbijając podniebienia nawet najbardziej mięsożernych osobników płci męskiej :) 

Tarta z cukinią marzyła mi się od początku lata. Nic wyszukanego. W tym przypadku im prościej, tym lepiej. Odrobina sera, jajka, świeży koperek z ogródka mojej mamy i sporo świeżego czosnku. Minimum wysiłku, maksimum smaku.

Przypominam też, że wciąż trwa konkurs, w którym możecie oddać głos na moją propozycję - Stek z antrykotu w whisky z grillowanym haloumi, młodą botwinką, krewetkami, karambolą i sosem z mango. 

Głos możecie oddać TUTAJ, a ja bardzo dziękuję za każde wsparcie :)

Składniki na formę o średnicy 27 cm:

Ciasto:

* 250 g mąki pszennej tortowej

* 160 g masła

* 3 żółtka

* 2 łyżki zimnej wody

* 1 łyżeczka cukru

* 1/3 łyżeczki soli

Wypełnienie:

* 4 cienkie, małe cukinie

* 250 g ricotty

* 2 duże jajka

* 5 łyżek śmietany kremówki

* 1 pęczek koperku

* 3 duże ząbki czosnku 

* sól i pieprz do smaku

Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się drobnej kruszonki. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Od razu je wałkujemy i wykładamy nim okrągłą formę. Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie oprószamy mąką, obciążamy (kładąc na cieście papier do pieczenia i wysypując na niego fasolę lub groch - u mnie jest to ok. 600-700g) i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut po czym zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5-7 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. 

Cukinie ścieramy na szatkownicy. 

Ricottę łączymy z jajkami, kremówką, drobno posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Masę serową dokładnie mieszamy z cukinią i odstawiamy na około 15 minut.

Na przestudzone ciasto wykładamy cukinię. Jeśli cukinia będzie wystawać ponad stan ciasta, należy uformować z niej kopczyk. 

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika tartę należy odstawić na około 15 minut aby sos zastygł. 

Smacznego :)


Opublikowano: 30 lipca 2015
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (8)
nemah
21.09.2015 09:20 odpowiedz
Też uwielbiam cukinię - zwłaszcza młodą- mogę ją jeść w każdej postaci, nawet na surowo - w sałatkach. :) Tarta przepyszna, dzięki za przepis.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.07.2015 22:35 odpowiedz
Oczywiście. Tylko wówczas chyba trzeba dać mniej cukinii, bo farsz może się nie zmieścić w cieście.
M
M
31.07.2015 19:57 odpowiedz
Myślisz, że mogę wrzucić do środka kawałki łososia?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2015 22:03 odpowiedz
Nie, nie. Łączymy z poszatkowaną cukinią i dokładnie mieszamy.
monnia
monnia
30.07.2015 16:29 odpowiedz
Mieszankę z jajek i serka wylewamy na ułożoną cukinię?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2015 12:39 odpowiedz
Raczej ciężko ją zastąpić, ponieważ ma specyficzną konsystencję.
Ola | Mikmok blog
30.07.2015 11:48 odpowiedz
Muszę wypróbować, szczególnie, że ostatnio testuję różne przepisy na ciasto na tartę i żaden mnie jeszcze nie zachwycił. We wtorek upiekłam tartę z bakłażanami, pomidorami i mozarellą - wyszło bardzo fajne połączenie :)
Gość
Gość
30.07.2015 10:54 odpowiedz
Mam pytanie - czym zastąpić riccotę???