12

Tarta serowa z mango i mleczkiem kokosowym




Jeśli nie jesteście fanami słodkich, wielkanocnych mazurków, proponuję Wam upieczenie pysznej tarty sernikowej z mango.

Tarta nie jest zbyt słodka (w zasadzie przed wylaniem na ciasto musicie spróbować masę serową oraz śmietanę, czy nie trzeba jej dosłodzić) i robi się ją naprawdę ekspresowo. 

Oprócz mango, drugim dominującym smakiem jest kokos, co sprawia że tarta jest bardzo egzotyczna. 

Ja wiem, że nie jest to typowy wypiek wielkanocny, ale często dostaję od Was informacje, że nie przepadacie za mazurkami, więc to jest moja odpowiedz na Wasze prośby o coś mniej słodkiego :)

Ciasto:

* 250 g mąki pszennej

* 125 g masła

* 1 duże jajko

* 3 łyżki cukru pudru

* 1 szczypta soli

* 1 łyżka zimnej wody

Masa serowa:

* 2 mocno dojrzałe owoce mango

* 500 g twarogu sernikowego

* puszka mleczka kokosowego

* 2 płaskie łyżki żelatyny

* 7-9 łyżek cukru pudru (według własnego smaku)

* 100 ml wrzątku

Warstwa śmietanowa:

* 500 ml śmietanki 36%

* 2 kopiate łyżki cukru pudru 

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Można to zrobić w malakserze. Żelatynę łączymy z wodą i mieszamy do chwili aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na kilka minut i ponownie mieszamy.

Ciasto cienko wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 26 cm. Na cieście umieszczamy folię aluminiową i wysypujemy obciążenie w postaci grochu, fasoli lub specjalnych kulek do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i dopiekamy ciasto kolejne 5-7 minut, do czasu aż się zarumieni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Mango obieramy, wykrawamy pestki i miksujemy na gładki mus. Do musu dodajemy twaróg, cukier puder oraz mleczko kososowe (łyżką delikatnie zdejmujemy tylko wierzchnią warstwę przypominającą ser - ok. 3/4 objętości puszki - bez płynu który znajduje się na spodzie).

Miksujemy do chwili połączenia się składników, a następnie wlewamy ciepłą żelatynę cały czas miksując, aby równomiernie się rozprowadziła.

Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z ciasta i wstawiamy do lodówki aby zastygła (najlepiej na całą noc). 

Na drugi dzień ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubitą śmietanę wykładamy do tartę i chłodzimy przez około 2 godziny. Po tym czasie tarta jest gotowa do podania.

Smacznego :)

* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.


Opublikowano: 15 kwietnia 2014
Kategoria: Na słodko, Kruche, Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.08.2014 08:44 odpowiedz
Może w tortownicy o średnicy 18 cm.
gosc
gosc
05.08.2014 14:39 odpowiedz
Witam, mam pytanie: w jakiej formie można upiec tartę z połowy składników? dziękuję i gratuluję świetnego bloga:-)
jolantaszyndlarewicz
03.05.2014 12:25 odpowiedz
Mazurki akurat lubię, ale innym ciastem tez nie wzgardze .... zwłaszcza tak uroczym:)
wizzz31
22.04.2014 20:27 odpowiedz
Zachecajacy przepis i jak zwykle rewelacyjne zdjecia. Jak ty to robisz, ze zawsze udaje ci sie tak ladnie ukroic ciasto? Moje zazwyczaj jest lekko przygniecione ;-)
pozdrawiam
gin86
22.04.2014 13:13 odpowiedz
Cudownie wiosenne zdjęcie, kusi ogromnie :)
agnes
agnes
22.04.2014 11:53 odpowiedz
Zrobiłam tartę na święta. Idealna! Konsystencja super, lekko wyczuwalne mango nie zabija innych smakow. Po jednym kawałku ma się ochotę na następny!
Serdecznie polecam ;)
przysmakikarolki
16.04.2014 11:50 odpowiedz
ta tarta jest tak piękna, że aż żal ją zjeść
pozdrawiam
majanaboxing
15.04.2014 20:57 odpowiedz
Piękna, orzeźwiająca :)
Kuchnia u Krysi
15.04.2014 13:25 odpowiedz
Tak pięknie ją udekorowałaś, że tylko dodatkowo zyskała na wyglądzie. A tak kusząco się prezentuje :)
mikimama
15.04.2014 10:59 odpowiedz
Piękna tarta, ale przede wszystkim piękny nowy szablon bloga!
gosik2.0
15.04.2014 10:30 odpowiedz
Pięknie wygląda i ten migdałek w tle :).
Ale na Wielkanoc zostaję przy mazurkach.
izaa_a
15.04.2014 08:49 odpowiedz
pysznie wygląda