72

Tarta Rafaello




Nie wiem, czy znajdzie się gdzieś drugi taki fan pralinek Rafaello jak ja. Uwielbiam je i 99% wszystkich innych, kupnych słodyczy mogłoby dla mnie nie istnieć.

Ludzie z którymi pracuję więdzą, że najlepszym sposobem na "udobruchanie" mnie i zapewnienie mi dobrego humoru jest przyjście do mnie z opakowaniem Rafaello. Z im większym, tym lepiej :). 

Nie wierzyłam, że można samemu w domu przygotować ciasto, które będzie smakowało tak samo jak pralinki. A gdybym jeszcze powtykała w masę blanszowane migdały (czego niestety nie zrobiłam, ale Wam gorąco polecam), to ciasto już nie tylko smakiem, ale i konsystencją przypominałoby oryginalne pralinki. Następnym razem z pewnością tak zrobię.

Jeśli tak jak ja lubicie Rafaello, koniecznie zróbcie tą tartę. 

Spód:

* 360 g wafelków kokosowych (bez czekolady)

* 70 g wiórków kokosowych

* 120 g stopionego i lekko przestudzonego masła

Masa:

* 500 ml kremówki

* 200 g białej czekolady

* 100 g wiórków kokosowych

Wafelki rozdrabniamy na  mąkę (najlepiej użyć do tego robota kuchennego lub blendera z kielichem).  Dodajemy do nich wiórki i masło. Energicznie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowaną masą wykładamy spód formy na tartę o średnicy 24 cm, dociskając dokładnie masę do dna i boków. Formę wstawiamy do lodówki na około godzinę. 

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej a następnie studzimy do temperatury pokojowej. (Pamiętajcie, że biała czekolada topi się zupełnie inaczej niż mleczna czy gorzka i nie należy topić jej w bardzo wysokiej temperaturze. Co jakiś czas zdejmujcie miskę znad garnka z gotującą się na najmniejszym ogniu wodą, aby obniżyć jej temperaturę. Zbyt gwałtownie roztapiana czekolada rozwarstwi się lub pojawią się w niej grudki).

Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cienkim strumieniem przestudzoną czekoladę (ciepła czekolada zważy śmietanę) oraz kokos. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. 

Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, wierzch wyrównujemy długim i płaskim nożem i posypujemy kokosem. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Przed wyjęciem tarty, podważcie odrobinę boki wkładając w kilku miejscach między ciasto a formę szpic cienkiego noża. 

Tarta najlepiej smakuje i najłatwiej się kroi jeśli jest wyjęta z lodówki około 30 minut wcześniej i nabierze temperatury pokojowej.

Smacznego :)



Inspiracja


Opublikowano: 2 grudnia 2013
Tagi: kokos
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (72)
1  2
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.11.2016 12:28 odpowiedz
Tak, oczywiście :)
Kika
Kika
11.11.2016 11:40 odpowiedz
Proszę mi powiedzieć, te wafelki to niksuje z tym kremem którym są przełożone???
Gość
Gość
23.07.2016 11:19 odpowiedz
Twarda masa, ale pływa w małej ilości śmietany. Do końca się cała nie ścięła :( Ulepię z niej kulki i obtoczę w kokosie bo pyszne i szkoda nie zjeść :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.07.2016 09:04 odpowiedz
Być może śmietana się zwarzyła. A jak po zastygnięciu w lodówce?
Gość
Gość
22.07.2016 14:24 odpowiedz
Dlaczego masa wyszła mi wodnista?
Czekolada była przestudzona. Za długo miksowałam?
kinga
kinga
13.11.2015 22:19 odpowiedz
Witam i potwierdzam to co napisala powyzej Iza.Tarta wyglada super,ale jest mdla okropnie,sam pomysl fajny,ale na pewno nie ze smietana bo smietana nie daje takiej jakby tu powiedziec-glebii smaku.Smietana jest taka wodnista,ale moze z mascarpone lub philadelphia byloby lepiej.Zrobie jesze jedno podejscie do tej tarty z moimi zmianami,na pewno mniej wafelkow,np. pol na pol z jakimis ciastkami mniej slodkimi.
Iza
Iza
16.10.2015 15:08 odpowiedz
Do tej pory wszystkie przepisy z jakich korzystałam były rewelacyjne, wszystko się udawało i oczywiście smakowało. Do tego stopnia, że chcąc coś upiec, najpierw sprawdzałam, czy jest to na tym blogu. Niestety w przypadku tej tarty... ehh nie da się powiedzieć nic pozytywnego. Jest okropnie mdła i okropnie słodka, wszystko w niej jest tak potwornie słodkie, że po jednym kawałku człowiek ma ochotę zwymiotować ze słodkości. Przykro mi tym bardziej, bo pralinki rafaello od zawsze były moimi ulubionymi słodyczami, a teraz przechodząc obok nich w sklepie, nie mam ochoty nawet na nie spojrzeć. Ta tarta maksymalnie obrzydziła mi moje ulubione, ukochane pralinki. Swoją drogą, nie wiem gdzie Pani jadła tak potwornie słodkie praliny rafaello, skoro owa tarta miała idealnie je odwzorowywać. Wiele przepisów na blogu jest ekstra i na pewno będę próbować jeszcze tych nie próbowanych oraz wracać do tych, które pokochałam. Do tej tarty na pewno nie. Jeśli miałaby Pani ochotę skorzystać ze wskazówki, to warto byłoby na blogu obok danego przepisu umieścić jakiś miernik np. "poziom słodkości", żeby ktoś taki jak np. ja widząc, że ciasto jest mega słodkie, nawet się za nie nie zabierał :) mój narzeczony jest łasuchem i potrafi zjeść potwornie słodkie rzeczy od których mi samej robi się niedobrze, ale przy tej tarcie nawet on wymiękł i robił sobie przerwy.
aga
aga
29.05.2015 07:16 odpowiedz
to super dziękuję;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.05.2015 17:19 odpowiedz
Nie musisz w ogóle dodawać fixów. Sprawdzone, że z 30% śmietaną bez fixów też wychodzi tak, jak powinna :)
aga
aga
28.05.2015 16:27 odpowiedz
Kasiu, mam śmietanę 30, czy jak dodam 2 śmietanfixy, jak radziłaś innej osobie, to nie będzie masa za słodka? bo czytam, że jest tam glukoza i nie wiem;/
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.05.2015 09:08 odpowiedz
Tak, myślę że się nada. Jeśli chciałabyś przełożyć dwukrotnie tort i obłożyć boki to myślę, że 1,5 porcji na pewno. A zapobiegawczo zrobiłabym nawet 2.
Natalii
Natalii
20.05.2015 09:02 odpowiedz
Kasiu, jak myslisz, ta masa nadaje sie do przelozenia tortu? Czy moze trzeba zwiekszyc proporcje do tortownicy o srednicy 26 cm? :> Dziekuje za pomoc :)
xxx
xxx
20.02.2015 16:15 odpowiedz
Tak, tak, widziałam.. Chyba się na niego skuszę.. :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.02.2015 16:54 odpowiedz
Na chwilę obecną tarty Ferrero Rocher nie planuję, ale polecam torcik Ferrero Rocher :)

gotowaniecieszy.blox.pl/2013/01/Tort-Ferrero-Rocher.html
xxx
xxx
19.02.2015 16:21 odpowiedz
Kasiu, a może by tak jakiś przepis na np.tartę Ferrero rocher?:D
Ciasteczkowa
Ciasteczkowa
26.01.2015 11:30 odpowiedz
Kasiu, proszę o radę! Kupiłam ostatnio foremki nieprzywieralne i teraz mam dylemat, bo... Nie wiem, czy mogę bez obaw już przy pierwszym użyciu niczym ich nie smarować, ani nie wykładać papierem do pieczenia? Boję się spróbować na własnej skórze, bo szykuję ciasto na specjalną okazję, a w dodatku mam stary, gazowy piekarnik, który nie dość, że piecze nie równo, to jeszcze pilnuję go "na oko". Jak uważasz?
Natalia
Natalia
15.01.2015 17:52 odpowiedz
Hihi, nie wiem jak ja czytałam ten przepis, że mi to umknęło! :) Dziękuję za odpowiedź!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.01.2015 17:47 odpowiedz
Tak jak podałam w przepisie, 24 cm :)
Natalia
Natalia
15.01.2015 17:07 odpowiedz
Ile cm miała średnica formy, w której Pani robiła tą tartę?:)
Jula
Jula
23.11.2014 15:00 odpowiedz
Wspaniale smakuje!:)
kar
kar
17.09.2014 17:38 odpowiedz
Czy ja jestem ślepa ?w komentarzach jest mowa o migdalach a przepis czytam i czytam i nie widzę wzmianki o migdalach :(
Asiaaak
Asiaaak
07.04.2014 10:48 odpowiedz
Dziękuję bardzo! Pozdrawiam ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.04.2014 10:35 odpowiedz
Nie, nie trzeba niczym natłuszczać ani wykładać foremki. Powiedziałabym nawet, że nie należy, ponieważ będzie problem z uformowaniem spodu :)
Asiaaak
Asiaaak
07.04.2014 10:19 odpowiedz
Witam p. Kasiu! ;)
Nie jestem orłem w robieniu jakichkolwiek deserów.. Stąd moje pytanie: Czy metalową formę na tartę należy posmarować najpierw masłem/margaryną lub wyłożyć papierem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.02.2014 20:08 odpowiedz
Ślicznie dziękuję za miłe słowa i zachęcam do wypróbowywania przepisów :)
karolina
karolina
19.02.2014 18:12 odpowiedz
dziękuję za szybką odpowiedź:) jestem pod wrażeniem Pani blogu:) przeglądnęłam kilkanaście stron z przepisami i z każdą jedną miałam coraz większy apetyt na wszystko :) piękne zdjęcia! chyba nigdzie nie widziałam żeby ktoś zamieścił tyle pięknie podanych potraw:) pozdrawiam serdecznie i gratuluję talentu i miłości do gotowania :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.02.2014 14:57 odpowiedz
Niestety obawiam się, że zastąpienie go czymkolwiek zepsuje cały efekt. Ewentualnie można zrobić spód z mielonych herbatników, kokosa i stopionego masła. Tak, jak się robi spód pod serniki.
karolina
karolina
19.02.2014 14:55 odpowiedz
wygląda pięknie, czy spód można zastąpić czymś innym? nie mam dostępu do wafelków niestety żadnych :(
Lucy
Lucy
16.02.2014 09:42 odpowiedz
zrobiłam to ciasto niestety jak na moj gust jest mdłe :(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.02.2014 07:40 odpowiedz
Tak jak w przepisie - 24 cm.
ola
ola
14.02.2014 23:34 odpowiedz
jaki rozmiar foremki?
martecka5
martecka5
27.12.2013 16:48 odpowiedz
Witaj Kasiu, wypróbowałam tartę na Wigilię i zniknęła w mgnieniu oka, była przepyszna. Ja dodałam princessę kokosową i już sam zapach przy robieniu był zniewalający. Dziękuje za ten przepis, na pewno często będzie u mnie gościł na stole, pozdrawiam :)
Aga
Aga
23.12.2013 14:02 odpowiedz
Bardzo dziekuję :) Wesołych Świąt!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2013 08:37 odpowiedz
Przy 36% śmietanie nie ma potrzeby dodawania fixu, ale przy 30% proponuję dodać 2.
Aga
Aga
22.12.2013 22:18 odpowiedz
Kasiu mam pytanko, czy ubijać smietane bez fixu do ubijania śmietan? czy jak uzyję śmietany 30% to wyjdzie? pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2013 14:45 odpowiedz
Mokre do suchych :)
kasiag
kasiag
20.12.2013 14:28 odpowiedz
mam pytanie....przy łączeniu składników mokrych i suchych jaką kolejność zastosować tzn. suche do mokrych czy odwrotnie??:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2013 18:26 odpowiedz
No to bardzo się cieszę :)
kasia
18.12.2013 18:19 odpowiedz
Smakowala baaaaardzo!!!! :) Rozeszla sie w mig :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.12.2013 23:00 odpowiedz
Mam nadzieję, że będzie smakować :)
kasia
17.12.2013 22:24 odpowiedz
Moja tarta wlasnie sie chlodzi, bedzie prezentem dla kolezanki z pracy z uwagi na zdany egzamin magisterski ...
emmm
emmm
16.12.2013 23:26 odpowiedz
o migdaląch przeczytalam dopiero po uważnym przestudiowaniu tekstu;) Dla mnie Rafaello bez migdałów ogłyby nie istnieć bo za kokosem samym nie prepadam. Rozważyłabym więc posypanie płątkami migdałowymi zamiast kokosem;) ale zobaczymy jak t o wyjdzie;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2013 00:12 odpowiedz
Iwono,
Ślicznie dziękuję i Tobie również życzę cudownych Świąt :)
IWONA
IWONA
10.12.2013 23:06 odpowiedz
Witam Cię Kasiu, Twoja Tarta wygląda świetnie, a ja "RAFAELLO" - jako ciasto - robię na biszkopcie nasączonym brendy, na to wymieszane: ubita śmietana 36% , wiórki kokosowe, płatki migdałowe, biszkopt pokojony w małą kostkę , czekolada biała rozpuszczona i to posypane kakao lub płatkami czekoladowymi. Moja rodzina to lubi, zamierzam zrobić na Święta. Twoja Tarta godna zrobienia w czasie mniej zapracowanym. Pozdrawiam i ŻYCZĘ CI WESOŁYCH I UDANYCH - nie tylko kulinarnie - ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA. IWONA Z BIAŁEGOSTOKU.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.12.2013 21:15 odpowiedz
Miło mi, że smakowała :)
ewela
ewela
08.12.2013 21:13 odpowiedz
Po tarcie nie ma już śladu, wszystkim smakowała:) Już dopisałam ją do listy na świąteczne ciasta. Według mnie powinna się chłodzić przez noc, bo po 3-4 godz. u mnie była jeszcze mało ścięta, choć miałam kremówkę 36%. Po nocy była idealna:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.12.2013 21:19 odpowiedz
Nie ma potrzeby blanszować płatków.
mary
mary
07.12.2013 20:23 odpowiedz
Spód się chłodzi, a czekolada się topi. Nie mam całych migdałów ale płatki. Czy je też powinnam zblanszować czy mogę sypnąć do masy wprost z torebki ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.12.2013 20:07 odpowiedz
Czekam na opinię :)
ewela
ewela
07.12.2013 14:05 odpowiedz
Moja tarta właśnie się chłodzi w lodówce. Zapomniałam dodać migdały, ale i tak będzie pyszna:)
1  2