2

Śniadaniowa tarta jajeczna

Weekendowe śniadanie



Dzisiejsza propozycja akcentuje już dość mocno zbliżające się Święta, ponieważ składa się głównie z jajek. 

Chociaż Grzegorz mówi, że to w sumie taka jajecznica, ale w cieście ;) 
Ale jak by jej nie nazywać, jest pyszna. Farsz jest soczysty, a ciasto kruche i delikatne. 

Polecam też podać do niej sałatkę z pomidorków koktajlowych i szczypiorku lub mieszankę sałat z sosem winegret. 

Tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej (wieczorem), a przed podaniem tylko podgrzać w piekarniku (przez około 10 minut). Dla mnie jest to najwygodniejsze rozwiązanie. Chyba, że wstajecie godzinę wcześniej niż pozostali domownicy ;) 

Składniki na formę o średnicy 24 cm

Ciasto:
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g krupczatki 
  • 110 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 szczypty cukru

Farsz:
  • 6 dużych jajek
  • 200 g wędzonego, surowego boczku w plasterkach
  • 1 cebula
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 120 g tartego żółtego sera (użyłam cheddara)
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do czasu, aż utworzą gładką, jednolitą kulę. 
(Jeśli macie taką możliwość polecam wrzucić wszystkie składniki do malaksera i ciasto będzie gotowe w około 20 sekund :) )

Formę oprószamy mąką i wykładamy ją rozwałkowamym ciastem, które również oprószamy mąką. 
Na cieście układamy kawałek folii aluminiowej - w taki sposób, by zakrył też boki - i wysypujemy na nią obciążenie (Może to być kilogram fasoli, grochu lub nawet ryżu. Dla mnie najwygodniejszy jest groch, który wymieniam po około roku - czyli średnio co 15-20 tart.)

Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i [ieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i dopiekamy ciasto jeszcze przez 5-6 minut. 

W czasie kiedy piecze się ciasto przygotowujemy wypełnienie. 
Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na oleju do czasu, aż się zarumieni. Następnie zdejmujemy go z patelni w taki sposób, by na patelni pozostał cału tłuszcz. 
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy do miękkości. Łączymy z boczkiem.

Jajka łączymy z mlekiem i śmietanką. Dodajemy sól, pieprz i energicznie mieszamy rózgą. 
Do masy jajecznej dodajemy ser oraz cebulę z boczkiem. 
Masę jajeczną przelewamy delikatnie na podpieczone ciasto. 
Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika tartę odstawiamy ma około 10-15 minut, a następnie kroimy. 

Smacznego!

Opublikowano: 6 kwietnia 2019
Tagi: boczek jajka
Kategoria: Śniadania, Wytrawne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Loczej
Loczej
06.04.2019 23:40 odpowiedz
Pani Kasiu ten Pani mąż to ma z Panią dobrze???? Tak mu Pani dogadza kulinarne...a to ciacho, a tarta, a to panceiki itd ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.04.2019 12:16 odpowiedz
Mąż prosił, żeby przekazać, że zgadza się z tym, że ma dobrze ;) 

Pozdrawiamy!