Śniadaniowa tarta jajeczna
Weekendowe śniadanie

Dzisiejsza propozycja akcentuje już dość mocno zbliżające się Święta, ponieważ składa się głównie z jajek.
Chociaż Grzegorz mówi, że to w sumie taka jajecznica, ale w cieście ;)
Ale jak by jej nie nazywać, jest pyszna. Farsz jest soczysty, a ciasto kruche i delikatne.
Polecam też podać do niej sałatkę z pomidorków koktajlowych i szczypiorku lub mieszankę sałat z sosem winegret.
Tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej (wieczorem), a przed podaniem tylko podgrzać w piekarniku (przez około 10 minut). Dla mnie jest to najwygodniejsze rozwiązanie. Chyba, że wstajecie godzinę wcześniej niż pozostali domownicy ;)
Składniki na formę o średnicy 24 cm
Ciasto:
- 120 g mąki pszennej
- 80 g krupczatki
- 110 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 szczypty cukru
Farsz:
- 6 dużych jajek
- 200 g wędzonego, surowego boczku w plasterkach
- 1 cebula
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 120 g tartego żółtego sera (użyłam cheddara)
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do czasu, aż utworzą gładką, jednolitą kulę.
(Jeśli macie taką możliwość polecam wrzucić wszystkie składniki do malaksera i ciasto będzie gotowe w około 20 sekund :) )
Formę oprószamy mąką i wykładamy ją rozwałkowamym ciastem, które również oprószamy mąką.
Na cieście układamy kawałek folii aluminiowej - w taki sposób, by zakrył też boki - i wysypujemy na nią obciążenie (Może to być kilogram fasoli, grochu lub nawet ryżu. Dla mnie najwygodniejszy jest groch, który wymieniam po około roku - czyli średnio co 15-20 tart.)
Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i [ieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i dopiekamy ciasto jeszcze przez 5-6 minut.
W czasie kiedy piecze się ciasto przygotowujemy wypełnienie.
Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na oleju do czasu, aż się zarumieni. Następnie zdejmujemy go z patelni w taki sposób, by na patelni pozostał cału tłuszcz.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy do miękkości. Łączymy z boczkiem.
Jajka łączymy z mlekiem i śmietanką. Dodajemy sól, pieprz i energicznie mieszamy rózgą.
Do masy jajecznej dodajemy ser oraz cebulę z boczkiem.
Masę jajeczną przelewamy delikatnie na podpieczone ciasto.
Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika tartę odstawiamy ma około 10-15 minut, a następnie kroimy.
Smacznego!
Opublikowano: 6 kwietnia 2019
Pozdrawiamy!