7

Tarta cebulowa




Dzisiaj kolejna propozycja dla miłośników cebuli. Pyszna tarta z pieczoną i lekko karmelizowaną cebulą, serem cheddar i świeżym tymiankiem w kremowym sosie jajeczno śmietanowym.     

Prosta, aczkolwiek bardzo efektowna tarta, która podczas spotkania z przyjaciółmi świetnie zastąpi pizzę lub inne przekąski.             



Ciasto:

* 250 g mąki pszennej

* 125 g  miękkiego masła

* 1 jajko

* 1/2 łyżeczki soli

* 3 łyżki zimnej wody 

Nadzienie:

* 1 kg cebuli 

* 75 ml oliwy

* 1 łyżka octu balsamicznego

* 1 łyżka brązowego cukru

* 2 jajka

* 2 żółtka

* 300 ml śmietany kremówki 

* 100 g sera cheddar     

* kilka gałązek świeżego tymianku (zdecydowanie lepszy niż suszony)

Z podanych składników zagniatamy ciasto (najlepiej zrobić to robotem kuchennym). Ciasto wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie i wykładamy nim formę na tartę o średnicy ok 26 cm. Formę razem z ciastem wstawiamy na 10 minut do zamrażarki, a po tym czasie wierzch ciasta wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy "obciążenie" i dopiekamy ciasto jeszcze ok. 7 minut. 

W czasie kiedy piecze się ciasto obieramy cebulę i kroimy ją w w grubsze talarki (ok. 0,5 cm). Cząstki nie powinny być zbyt duże aby cebula odpowiednio zmiękła podczas pieczenia. Cebulę umieszczamy w misce i polewamy oliwą wymieszaną z octem i listkami z kilku gałązek tymianku. Delikatnie mieszamy, a następnie przekładamy je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch cebul posypujemy cukrem. Cebulę wstawiamy do piekarnika po wyjęciu ciasta i pieczemy 40 minut w 170 stopniach. Jeśli zacznie się przypiekać, przykrywamy ją papierem.

Ciasto posypujemy startym serem a na nim układamy upieczone cebule. Całość polewamy śmietanką wymieszaną z jajkami oraz żółtkami i dodajemy sporą szczyptę soli. Delikatnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut, z czego ostatnie 10 dopiekamy tylko spód. 

Smacznego :)




Opublikowano: 15 listopada 2013
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
wenus-lifestyle
19.11.2013 15:00 odpowiedz
Na pewno taką zrobię - uwielbiam cebularze, tarty z cebulą, wszystko co z nią związane :P nawet cebulowe syropy :P
agattekh
19.11.2013 13:36 odpowiedz
Zdecydowanie moje klimaty :-)
jolantaszyndlarewicz
18.11.2013 13:17 odpowiedz
Kasiu piękny masz ten szary metalowy koszyczek:) .... co do tart cebulowej to piekłam kiedyś podobną, z tym, że bez sera .... wspaniale smakowała:) Tak więc Twoją częstuję się w ciemno:) buziaki
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.11.2013 20:14 odpowiedz
Bardzo mi miło, dziękuję :)
shiral
15.11.2013 20:06 odpowiedz
Kasiu piękne zdjęcia! Zawsze podziwiam każdy Twój post.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.11.2013 12:08 odpowiedz
Proszę czytać dokładnie. 25+7 to czas pieczenia samego ciasta. 40 minut piecze się samą cebulę na blasze. A tartę już z farszem piecze się tylko 45 minut.
Wydaje mi się, że w przepisie jasno wszystko opisałam :)
inez28
inez28
15.11.2013 12:01 odpowiedz
dwie godziny pieczenia tarty (25+7+40+45), naprawdę?