
Z podgrzybkami, smażoną cebulą oraz porem, dużą ilością pietruszki i dodatkiem białej kaszy gryczanej.
IDEALNA do barszczu.
Bardzo smaczna (o ile nawet nie lepsza) w wersji odgrzewanej, więc nie musicie obawiać się wcześniejszego przygotowania.
A jeśli nie przepadacie za kaszą, to przypominam też przepis na Waszego ulubieńca - wigilijną tartę grzybową (przepis - klik klik)
Ciasto:
- 250 g mąki
- 110 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 1 duży por
- 1 duża cebula
- 600 g mrożonych podgrzybków
- 100 g białej kaszy gryczanej
- 150-200 ml kremówki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojonego w półplasterki pora podsmażamy na łyżce masła do miękkości.
Grzyby rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na drugiej łyżce masła do czasu, aż odparuje z nich woda.
Do podsmażonych grzybów dodajemy ugotowaną kaszę, por z cebulą, jajka, posiekaną pietruszkę oraz kremówkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy w jednolite ciasto. Miękkim ciastem wykładamy formę na tartę o średnicy 25 cm, a następnie wstawiamy ją do lodówki na około 20 minut.
Schłodzone ciasto przykrywamy folią aluminiową na którą wysypujemy obciążenie w postaci suchej fasoli lub grochu.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy kolejne 5 minut.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie farsz.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę przez około 30 minut.
Smacznego!
Opublikowano: 6 grudnia 2019