3

Tarta Bożonarodzeniowa




Z podgrzybkami, smażoną cebulą oraz porem, dużą ilością pietruszki i dodatkiem białej kaszy gryczanej. 
IDEALNA do barszczu. 

Bardzo smaczna (o ile nawet nie lepsza) w wersji odgrzewanej, więc nie musicie obawiać się wcześniejszego przygotowania. 
A jeśli nie przepadacie za kaszą, to przypominam też przepis na Waszego ulubieńca - wigilijną tartę grzybową (przepis - klik klik)

Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 110 g miękkiego masła
  • 2  żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:
  • 1 duży por
  • 1 duża cebula
  • 600 g mrożonych podgrzybków
  • 100 g białej kaszy gryczanej
  • 150-200 ml kremówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku


Posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojonego w półplasterki pora podsmażamy na łyżce masła do miękkości. 

Grzyby rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na drugiej łyżce masła do czasu, aż odparuje z nich woda.

Do podsmażonych grzybów dodajemy ugotowaną kaszę, por z cebulą, jajka, posiekaną pietruszkę oraz kremówkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy w jednolite ciasto. Miękkim ciastem wykładamy formę na tartę o średnicy 25 cm, a następnie wstawiamy ją do lodówki na około 20 minut. 

Schłodzone ciasto przykrywamy folią aluminiową na którą wysypujemy obciążenie w postaci suchej fasoli lub grochu. 
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy kolejne 5 minut.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie farsz. 

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę przez około 30 minut.

Smacznego!
 

Opublikowano: 6 grudnia 2019
Tagi: grzyby kasza por
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
Anita
Anita
22.12.2019 10:11 odpowiedz
Planuję ja zrobić bo wygląda pysznie tylko mam pytanie...czy można zastąpić grzybki suszonymi? ???? Tylko ile ich wtedy dać ?????
Agnieszka
Agnieszka
08.12.2019 20:41 odpowiedz
Czy do podsmażonych grzybów kaszę dodajemy surową, czy już ugotowaną?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2019 08:06 odpowiedz
Ugotowaną