
Jeśli lubicie bakalie, to Święta Bożego Narodzenia z pewnością są nie lada ucztą dla Waszego podniebienia. Na wigilijnym stole gości wówczas odświętny sernik z rodzynkami, piernik z masą orzechową, pełne bakalii makowce, keks, miodownik z orzechami, kompot z suszu i prawdziwa królowa bakalii - kutia. W kolejnych dniach Świąt serwujemy mięso faszerowane suszonymi morelami, śliwki w boczku oraz śledzie z żurawiną. W tym temacie wachlarz propozycji jest naprawdę obszerny i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Ale dziś mam dla Was coś zupełnie innego :) To wspaniała tarta, której nadzienie w całości stanowią pyszne bakalie zapieczone w słodkim, miodowym sosie z cynamonem. Jej przygotowanie jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne, a ponadto z tymi wszystkimi błyszczącymi od miodu bakaliami, tarta ta będzie po prostu przepięknie prezentować się na wigilijnym stole.
Do przygotowania tarty wykorzystałam bakalie marki Bakalland, do użycia których z pewnością nie muszę Was specjalnie namawiać, ponieważ jestem pewna, że znaczna większość z Was zna je i lubi, zwłaszcza jeśli jakość jest dla was kwestią priorytetową.
A jeśli macie ochotę zapoznać się z tegoroczną, pełną (i naprawdę obszerną) ofertą bakaliową ofertą marki Bakalland, zapraszam TUTAJ.
I oczywiście zachęcam do wypróbowania przepisu! :)

Składniki:
Ciasto:
* 250 g mąki
* 125 g masła
* 1 jajko
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 szczypta soli
* 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
* 100 g orzechów włoskich
* 100 g migdałów
* 100 g orzechów laskowych
* 100 g żurawiny
* 100 g rodzynek
* 100 g posiekanych moreli
* 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 150 ml miodu
* 100 ml kremówki
* 2/3 łyżeczki cynamonu
Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne, posiekane masło, jajko oraz wodę i zagniatamy do czasu powstania zwartej, jednolitej kulki. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 26 cm.
Formę z ciastem wstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie oprószamy ją mąką, układamy na niej folię aluminiową i wysypujemy obciążenie w postaci grochu lub fasoli.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i dopiekamy ciasto do lekkiego zarumienienia (ok. 10 minut).
Bakalie łączymy ze sobą i oprószamy je cynamonem. W rondelku podgrzewamy miód ze śmietanką i kiedy się połączą zalewamy nimi bakalie i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz przekładamy na podpieczony spód i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut w 150 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego :)

Opublikowano: 16 grudnia 2015