2

Tarta Bakaliowa




Jeśli lubicie bakalie, to Święta Bożego Narodzenia z pewnością są nie lada ucztą dla Waszego podniebienia. Na wigilijnym stole gości wówczas odświętny sernik z rodzynkami, piernik z masą orzechową, pełne bakalii makowce, keks, miodownik z orzechami, kompot z suszu i prawdziwa królowa bakalii - kutia. W kolejnych dniach Świąt serwujemy mięso faszerowane suszonymi morelami, śliwki w boczku oraz śledzie z żurawiną. W tym temacie wachlarz propozycji jest naprawdę obszerny i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Ale dziś mam dla Was coś zupełnie innego :) To wspaniała tarta, której nadzienie w całości stanowią pyszne bakalie zapieczone w słodkim, miodowym sosie z cynamonem. Jej przygotowanie jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne, a ponadto z tymi wszystkimi błyszczącymi od miodu bakaliami, tarta ta będzie po prostu przepięknie prezentować się na wigilijnym stole.

Do przygotowania tarty wykorzystałam bakalie marki Bakalland, do użycia których z pewnością nie muszę Was specjalnie namawiać, ponieważ jestem pewna, że znaczna większość z Was zna je i lubi, zwłaszcza jeśli jakość jest dla was kwestią priorytetową.

A jeśli macie ochotę zapoznać się z tegoroczną, pełną (i naprawdę obszerną) ofertą bakaliową ofertą marki Bakalland, zapraszam TUTAJ.

I oczywiście zachęcam do wypróbowania przepisu! :)



Składniki:

Ciasto:




* 250 g mąki

* 125 g masła

* 1 jajko

* 3 łyżki cukru pudru

* 1 szczypta soli

* 1 łyżka zimnej wody




Nadzienie:

 * 100 g orzechów włoskich

* 100 g migdałów

* 100 g orzechów laskowych

* 100 g żurawiny

* 100 g rodzynek

* 100 g posiekanych moreli

* 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

* 150 ml miodu

* 100 ml kremówki

* 2/3 łyżeczki cynamonu

 

Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne, posiekane masło, jajko oraz wodę i zagniatamy do czasu powstania zwartej, jednolitej kulki. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 26 cm. 

Formę z ciastem wstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie oprószamy ją mąką, układamy na niej folię aluminiową i wysypujemy obciążenie w postaci grochu lub fasoli. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i dopiekamy ciasto do lekkiego zarumienienia (ok. 10 minut).

Bakalie łączymy ze sobą i oprószamy je cynamonem. W rondelku podgrzewamy miód ze śmietanką i kiedy się połączą zalewamy nimi bakalie i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz przekładamy na podpieczony spód i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut w 150 stopniach.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego :)




Opublikowano: 16 grudnia 2015
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Gość
Gość
17.12.2015 17:42 odpowiedz
Kasiu tarta wygląda fantastycznie. Miałam już nie zmieniać listy wypieków, ale się nie oprę :)
jolantaszyndlarewicz
16.12.2015 20:43 odpowiedz
Wpraszam się na kawałek:)