0

Szaszłyki z grilla




Sezon grillowy w pełni, więc spodziewajcie się na blogu nowych, grillowych propozycji :)

I tak dziś mam dla Was przepis na szaszłyki warzywno-drobiowe w ananasowo-morelowej marynacie z sosem Worcestershire, smak których dopełniają grillowane w boczku pieczarki.

Jeśli zbliżający się weekend planujecie spędzić przy grillu, to serdecznie polecam Wam przygotowanie tego aromatycznego dania.

Polecam również przygotowanie podwójnej porcji pieczarek, ponieważ gwarantuję Wam, że będziecie nimi zachwyceni :) 



Szaszłyki drobiowe (składniki na 5-6 sztuk):

* 500 g filetu z kurczaka

* 1 zielona papryka

* 1 czerwona papryka

* 2 czerwone cebule

* 4 plastry ananasa z zalewy

Marynata do mięsa:

* 2 łyżki sosu Worcestershire

* 3 łyżki zalewy z ananasów

* 1 łyżka konfitury morelowej


* 2 łyżki ketchupu

*1/3 łyżeczki ostrej papryki

Szaszłyki z pieczarek (składniki na 5 sztuk):

* 15 średniej wielkości pieczarek

* 15 plastrów wędzonego, surowego boczku

* 3 łyżki oliwy

* 2 ząbki czosnku

* 1 szczypta soli

Składniki marynaty łączymy ze sobą i zanurzamy w niej pokrojonego w kostkę i oprószonego solą kurczaka. Mięso odstawiamy na około 2 godziny do lodówki. 

Papryki, cebule oraz ananasa kroimy w mniejsze kawałki i nabijamy na patyczki na zmianę z zamarynowanym mięsem. Jeśli w naczyniu pozostaną resztki marynaty, przy pomocy silikonowego pędzelka smarujemy nią również warzywa.

Oczyszczone (ale nie obrane pieczarki) owijamy boczkiem i nabijamy na patyczki, po 3 sztuki na każdy. Następnie smarujemy je z obu stron oliwą wymieszaną z solą i przeciśniętym czosnkiem.

Szaszłyki grillujemy przez około 20 minut, obracając je od czasu do czasu.

Podajemy, według uznania, z roszponką lub rukolą.

Smacznego :)



Przepis powstał przy współpracy z portalem lifetime.arena.pl.


Opublikowano: 3 czerwca 2016
Kategoria: Mięso, Z grilla
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.