3

Szaszłyki z filetu drobiowego i polędwiczki wieprzowej w orientalnych sosach TaoTao




Sezon grillowy w pełni i pewnie wielu z Was pierwszą karkówkę i kiełbasę z grilla ma już za sobą. Ale ja dziś pokażę odrobinę inny sposób na grillowane przysmaki i zaserwuję Wam pomysł na szaszłyki w towarzystwie sosów TaoTao.

Będzie lekko, odrobinę słodko i pikantnie, orientalnie i pysznie :) 

Do przygotowania szaszłyków użyłam trzech rodzajów sosów chili: z ananasem, z limonką i kolendrą oraz sosu słodko pikantnego. Sosy nie tylko świetnie sprawdzają się jako marynata do mięsa, ale też uzupełniają jego smak już po upieczeniu. Sosy są naprawdę bardzo smaczne i są taką fajną odskocznią od znanych nam smaków. 

W ofercie marki Tao Tao znajdziecie też: słodki sos chilli, czarny sos chili, czosnkowy sos chilli oraz sos chili z cytryną, a z pełną gamą produktów możecie zapoznać się na stronie taotao.pl

Szczerze polecam Wam ten przepis, a także własne eksperymenty z sosami Tao Tao i zapraszam na profil TaoTao na Facebooku.



Szaszłyki drobiowe:

* 600 g filetu z kurczaka

* 2 łyżki słodko pikantnego sosu chilli TaoTao

* 3 łyżki sosu chilli z ananasem TaoTao

* 2 szczypty soli

* 1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej:

* 600 g polędwiczki wieprzowej

* 3 łyżki sosu chilli z limonką i kolendrą TaoTao

* 1 łyżka soku z limonki

* 2 szczypty soli

* 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego

Mięso kroimy w niezbyt dużą kostkę, przekładamy do osobnych miseczek i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Z podanych proporcji powinno wyjśc 4 szaszłyki drobiowe i 4 wieprzowe.

Mięso układamy na grillu i opiekamy do chwili aż się zarumieni (po około 10 minut z obu stron). 

Gotowe szaszłyki podajemy z sosami Tao Tao w których się marynowały.

Smacznego :)








Opublikowano: 4 czerwca 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
karmel-itka
07.06.2014 08:52 odpowiedz
Zapraszam na Elegancka.pl - tam inspiracja na podstawie jednego z Twoich postów :)
http://www.elegancka.pl/Kulinaria/przepis-na-tort-dla-dzieci" rel="nofollow">www.elegancka.pl/Kulinaria/przepis-na-tort-dla-dzieci

Pozdrawiam!
 livesegment
04.06.2014 15:23 odpowiedz
wygląda pyyyysznie - zgłodniałam na sam widok!
mikimama
04.06.2014 08:55 odpowiedz
Słodko-kwaśny używałam ostatnio do szaszłyków drobiowych z ananasem i papryką. Świetnie pasuje...