11

Szarlotka z bezą na biszkopcie




Piękną mamy jesień. Ciepłą, pachnącą liśćmi i wyjątkowo kolorową. Pomyśleć tylko, że w ubiegłym roku o tej samej porze mieliśmy już za sobą pierwsze opady śniegu.    

Słońce o wyjątkowo ciepłej barwie wkrada się przez okna i od samego rana mam ochotę piec korzenne ciasteczka, czekoladowe muffinki i ciasta z ogromną ilością jabłek. I taka właśnie będzie moja dzisiejsza propozycja.

Lekka i delikatna szarlotka na biszkopcie, z grubą bezą i słodkimi kropelkami rosy. Smak jesiennej niedzieli z dzieciństwa. Prostota i klasyka.          

Pięknego weekendu Wam życzę.                                   

    

Biszkopt:

* 4 duże jajka

* 2/3 szklanki mąki pszennej

* 2/3 szklanki cukru

* 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

* 2 łyżki oleju

* 1 łyżka wody

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

* 2,5 - 3 kg jabłek

* 10 - 12 łyżek cukru trzcinowego

* 1,5 łyżeczki cynamonu

Beza:

* 5 dużych białek

* 2/3 szklanki cukru

* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Prażymy je do chwili, aż sok odparuje i znacznie zmniejszą swoją objętość (trwa to około 1,5 godziny, w zależności jak soczyste są jabłka). Mniej więcej po godzinie dodajemy cukier i cynamon. 

Spód i boki blachy o wymiarach 33x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy. Obie mąki oraz proszek przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników. Ciasto pieczemy ok 20 - 25 minut (do suchego patyczka). 

Białka ubijamy na sztywno a następnie stopniowo dodajemy cukier wymieszany z mąką. Miksujemy około 5 minut, do czasu aż cukier się rozpuści a masa jeszcze bardziej zgęstnieje i będzie mocno błyszcząca.         

Na biszkopt przekładamy uprażone jabłka, a na nie wykładamy pianę z białek.  

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 20 minut. 

Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (w tym czasie na bezie powinny pojawić się kropelki słodkiej rosy). 

Smacznego :)   


Opublikowano: 2 listopada 2013
Tagi: jabłka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
sasetka
sasetka
21.01.2015 08:41 odpowiedz
Pyszne polecam
ewka870
ewka870
03.05.2014 15:30 odpowiedz
Bardzo dobre ciasto. Biszkopt rewelacja: miękki i delikatny. Jedyny minus to taki że wyraźnie wyczuwam jaja w biszkopcie ale przepis i tak do powtórzenia
justyna
justyna
13.11.2013 20:33 odpowiedz
Mialam okazje zrobic to ciasto i musze przyznac ze wyszlo wysmienite. Puszyste i bardzo delikatne. Wyszlo identycznie jak na zdjeciu, a biszkopt na spodzie - swietny przepis bo wyszedl naprawde rewelacyjnie. Polecam, pieczcie i probojcie, wg mnie to jeden z moich ulubionych blogow kulinarnych. Ps. Dzieki za pomoc wlascicielce bloga.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.11.2013 10:10 odpowiedz
Też napisałam do bloog.pl, jeszcze w sobotę. Do tej pory nie dostałam odpowiedzi, a mój przepis też był na stronie głównej i przekierowywał do Niej.
Na razie czekam na odpowiedz, prosiłam o usunięcie całego bloga, ponieważ prawie wszystkie przepisy i zdjęcia pochodzą z innych blogów kulinarnych.
beti27
beti27
04.11.2013 09:11 odpowiedz
Witam,
Mam na imię Beata i prowadzę bloga kruchebabeczki.blogspot.com. Wczoraj dowiedziałam się, że Pani która prowadzi bloga http://liliana12.bloog.pl/," rel="nofollow">liliana12.bloog.pl/, kopiuje również moje zdjęcia i przepisy, pisałam już o usunięcie ich, ale jak na razie tego nie zrobiła, napisałam również do wp.pl, bo okazało się, że mój przepis znalazł się wczoraj na stronie głównej portalu i przekierowanie do bloga tej Pani. Przeglądałam go i znalazłam również Twoje przepisy i zdjęcia, które dalej są i nie zostały usunięte. Pytanie - czy zamierasz coś z tym jeszcze robić ??

Pozdrawiam,
Beata
Gość
Gość
03.11.2013 21:09 odpowiedz
Ale bym zjadła, tak pysznie wygląda.
Magda C.
03.11.2013 09:39 odpowiedz
Hehe... jak komentarz powyżej - szarlotka podobna jest dla mnie do sernika z rosą, ale... wygląda chyba jeszcze bardziej idealnie i smacznie niż sernik :)
kabamaiga
02.11.2013 21:40 odpowiedz
Prawie jak sernik z rosą.
wenus-lifestyle
02.11.2013 15:15 odpowiedz
Piękne zdjęcie - kuszące!
jola8000
02.11.2013 14:39 odpowiedz
Piękna i jaka równiutka
Inspirowane Smakiem
02.11.2013 06:42 odpowiedz
Wygląda przepięknie. Idealna na niedzielny stół. :)