1

Szakszuka




Jeśli mieliście kiedykolwiek okazję odwiedzić Izrael lub Tunezję, to z pewnością nie raz spotkaliście się daniem o nazwie szakszuka. Jeśli nie, to nic straconego. Po lekturze dzisiejszego wpisu będziecie mogli przygotować ją samodzielnie we własnej kuchni :)

Szakszuka to bardzo proste danie serwowane zazwyczaj na śniadanie. Jest to rodzaj sosu na bazie pomidorów w którym gotowane są jajka. 

Ponieważ szakszuka to nic innego jak "bałagan" czy "mieszanina", to to, co się w niej znajdzie - oprócz wspomnianych wcześniej pomidorów - zależy tylko od Was. 

Jeśli macie ochotę możecie dodać gotowaną cieciorkę, soczewicę, pora, szpinak w liściach czy też ostrą papryczkę, dla bardziej wyrazistego smaku. 

Oczywiście możecie też dodać podsmażoną kiełbasę lub po prostu eksperymentować w poszukiwaniu swojego ulubionego smaku szakszuki. Bo na jednej, jestem przekonana, się nie skończy :)



Składniki na 2 porcje:

* 4-6 jajek

* 1 duża, czerwona papryka

* 3 mocno dojrzałe pomidory

* 6 pieczarek

* 1 niewielkie, dojrzałe awokado

* 1 cebula

* 2 ząbki czosnku

* 2 łyżki oliwy

* 1/3 łyżeczki słodkiej papryki

* sól, pieprz i cukier do smaku

* ok. 100 g fety

* rukola 

Paprykę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy na termoobiegu do czasu, aż skórka zacznie zmieniać kolor na prawie czarną (ok. 20-25 minut). Po wyjęciu przekładamy ją do miseczki i szczelnie owijamy folią. Po 15 minutach zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w niewielką kostkę. 

Pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek podsmażamy na oliwie, a następnie na patelnię dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażymy jeszcze kilka minut. 

Do pieczarek dodajemy paprykę, oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy przez kilka minut, a następnie dodajemy paprykę w proszku, sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku. 

Na koniec do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę awokado i wszystko dokładnie  mieszamy. 

W warzywach robimy zagłębienia i wbijamy w nie jajka. Dusimy pod przykryciem do czasu, aż białka się zetną (ale żółtka pozostaną płynne). 

Przed podaniem szakszukę posypujemy pokrojoną w kostkę fetą i rukolą. 

Smacznego :)
 
* * *


Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.

Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, gdzie znajdziecie więcej moich przepisów.

Opublikowano: 24 maja 2018
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
doswiadczajpl
30.07.2018 21:12 odpowiedz
Wygląda smakowicie! Namówiłaś mnie do spróbowania w najbliższy weekend.