12

Syrop z kwiatów czarnego bzu - przepis




Syrop z kwiatów czarnego bzu bez wątpienia znajduje się w czołówce moich ulubionych, wiosennych przetworów, a mając również na uwadze (oprócz oczywistych walorów smakowych) wszystkie jego właściwości zdrowotne, nie potrafię sobie odmówić przygotowywania go w ilościach zakrawających na szaleństwo :)

Samo przygotowanie syropu jest dziecinnie proste i nie ma w nim absolutnie nic skomplikowanego, natomiast warto poświęcić odrobinę czasu na właściwe przygotowanie się do tej czynności. Odpowiednio przygotowany syrop nie tylko odwdzięczy się nam swoim leczniczym działaniem, ale będzie też przepysznym dodatkiem zarówno do ciepłych, jak i zimnych napojów.

Na co zatem warto zwrócić uwagę?

* Przede wszystkim bardzo istotne jest miejsce, z którego będziemy zbierać kwiatostany. Powinno być ono oddalone od ruchu ulicznego i w miarę możliwości jak najmniej skażone. Chociaż krzewy czarnego bzu bardzo obficie kwitną w pobliżu głównych dróg, zdecydowanie odradzam zbieranie ich kwiatów.

* Na zbiory najlepiej wybrać się w godzinach porannych lub w południe, koniecznie w suchy i słoneczny dzień. Nie zbieramy kwiatów bezpośrednio po deszczu i kiedy jest na nich rosa.

* Przy produkcji syropu najcenniejszy jest pyłek kwiatowy, dlatego warto delikatnie obchodzić się z kwiatostanami. Nie potrząsamy nimi, by nie doprowadzić do jego obsypania.

* Również z powodu wspomnianego powyżej, kwiaty odcinamy od łodyg bezpośrednio nad naczyniem w którym będzie przygotowywany syrop. Z pomocą przychodzą nam tu nożyczki, dzięki którym możemy także pozbyć się łodyg, które nadają syropowi gorzkiego posmaku. Inne sposoby odcinania kwiatów są raczej mało skuteczne i czasochłonne.

Każdy kto miał okazję posmakować syropu z kwiatów czarnego bzu wie, że jest to nie lada rarytas. Ale mam nadzieję, że do jego przygotowania uda mi się namówić również tych, dla których jego smak jest jeszcze obcy. A przełom maja i czerwca to najlepszy okres na to kwiatowe szaleństwo :) 



Składniki:

* 50 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu

* 1,5 litra wody

* 1 kg cukru

* sok z 2-3 cytryn

Nad garnkiem w którym będziemy przygotowywać syrop odcinamy kwiaty od łodyg.

W drugim garnku zagotowujemy wodę z cukrem i tak przygotowanym, gorącym syropem zalewamy kwiaty, po czym dodajemy do nich sok z cytryn.

Po zamieszaniu garnek przykrywamy gazą (obwiązaną sznurkiem wokół garnka) i odstawiamy go w chłodne miejsce na 48 godzin. Po tym czasie syrop przecedzamy przez kilkukrotnie złożoną gazę lub pieluchę tetrową (do kupienia w sklepach gospodarstwa domowego).

Przecedzony syrop podgrzewamy do chwili aż zacznie wrzeć, a następnie przelewamy go do wyparzonych butelek lub słoików. Ponieważ słoiki napełniane są syropem od razu po zdjęciu z palnika, nie ma potrzeby pasteryzowania go - wystarczy ustawić słoiki na nakrętkach i odwrócić, kiedy syrop wystygnie.

Na zdrowie :)


Opublikowano: 2 czerwca 2016
Tagi: czarny bez
Kategoria: Soki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Janusz B
Janusz B
26.05.2018 09:38 odpowiedz
Kwiatostanów (baldachów) czarnego bzu nie myjemy i nie czyścimy w inny sposób. Chodzi o to, by nie wypłukać lub nie wytrząsnąć z nich pyłku. Aby pozbyć się ewentualnych żuczków, mrówek, pajączków itp. kwiaty po zbiorze dobrze jest rozłożyć na godzinę, wtedy żywe stworzonka same z nich uciekną. Wyjątkiem są mszyce, te nie uciekną. Jeśli łodyżki baldachów są oblepione czarnymi, wyraźnie widocznymi i licznymi mszycami, to takich baldachów nie zbieramy. Zawsze też wącham pierwszy baldach zerwany z każdego krzewu, czy ma miły zapach - czasem krzew może rosnąć na zaśmieconej ziemi i mieć brzydki zapach, z takich miejsc nie zbieram.
Magda
Magda
19.04.2018 10:53 odpowiedz
Czy baldachy myjemy lub czyscimy w inny sposob?
Magda
Magda
19.04.2018 10:53 odpowiedz
Czy baldachy myjemy lub czyscimy w inny sposob?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.03.2018 07:54 odpowiedz
Nie, niestety nie.
Justyna
Justyna
24.03.2018 07:02 odpowiedz
Witaj Kasiu a masz może tez przepis na nalewkę z kwiatów czarnego bzu?
Panda
Panda
06.07.2016 12:02 odpowiedz
A czy syrop z bzu ma też właściwości lecznicze jak napar? Naparu używam w razie przeziębienia-działa napotnie.
Dorota
Dorota
12.06.2016 13:58 odpowiedz
Pierwszy raz robiłam syrop z kwiatów czarnego bzu i muszę przyznać, że jest obłędny! :) Zrobiłam jedną porcję, ale to zdecydowanie za mało jak na takie cudo! :)
Gość
Gość
07.06.2016 21:11 odpowiedz
świetny dodatek do piwa.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.06.2016 14:59 odpowiedz
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)
bogusia
bogusia
06.06.2016 12:08 odpowiedz
sześć buteleczek już zrobione a mąż popędził po kolejną porcję bzu, dzięki za super przepis, pozdrawiam
gocha2323
gocha2323
05.06.2016 10:42 odpowiedz
Zaraz ide zbierać czarny bez! nie chce pasteryzować, bo pewnie przez to traci się dużo cennych składników!
Anna G.
Anna G.
04.06.2016 16:58 odpowiedz
Także robiłam w ubiegłym roku, teraz już baldachy zebrane ,zaraz biorę się do pracy. Syropek PYCHA !!!!!!! :-)