2

Penne z dynią i klopsami




25 październik to Światowy Dzień Makaronu i z tej okazji chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne danie z wykorzystaniem makaronu marki Lubella. To bardzo ważne, by wybierać makarony od sprawdzonych producentów, do których mamy zaufanie.

Historia makaronu sięga 4 tysięcy lat i jest on jednym z najchętniej spożywanych produktów, więc nie dziwi że jego fani na całym świecie z entuzjazmem świętują ten dzień. Skąd ta popularność makaronu? Niewątpliwie zawdzięcza on ją przede wszystkim wszechstronności oraz walorom smakowym. Przyznajcie sami, czy można go w ogóle nie lubić? :)

Ale makaron jest także istotnym elementem naszej diety. Zawiera łatwo przyswajalne węglowodany (uwalniane stopniowo, przez długi czas) oraz błonnik. Posiada również niski indeks glikemiczny, a dodatkowo niską zawartość cholesterolu.
A by zaostrzyć Wam apetyt, mam dla Was jeszcze kilka ciekawostek na temat makaronu (popartych badaniami przeprowadzonymi w sierpniu).

* 3% uczestników biorących udział w badaniu zadeklarowało, że spożywa makarony codziennie lub prawie codziennie, 44% kilka razy w tygodniu, 37% raz w tygodniu, a 16% kilka razy w miesiącu. Ja sama zaliczam się do najliczniejszej, spożywającej makaron kilka razy w tygodniu grupy. Jestem ciekawa jak często sięgacie po makaron?

* Znaczna większość ankietowanych ma w domu średnio 2 rodzaje makaronu. Największą popularnością cieszą są świderki (używane niemal do wszystkich dań, zarówno do zup, jak i drugich dań), powszechne są także nitki (do rosołu) oraz spaghetti. Dla mnie chyba zawsze na pierwszym miejscu będzie penne, tagliatelle i cannelloni. Nie bez znaczenia pozostaje również makaron do lasagne, ponieważ w moim przypadku to właśnie dzięki temu daniu spełniło się powiedzenie „przez żołądek do serca” :)

* Czołówkę najpopularniejszych dań z makaronu otwierają: spaghetti po bolońsku (77%), makaron z sosem mięsnym – gulaszem ( 65%), makaron z sosem pomidorowym, mięsem i warzywami (nie spaghetti) (57%) oraz zapiekanka makaronowa (56%). Ja dodałabym tu jeszcze makaron z truskawkami, który podobnie jak makaron z serem zapewne wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem, a który ja po prostu uwielbiam.

* Jak zapewne się domyślacie, najbardziej popularną zupą do której dodawany jest makaron jest rosół (94% użytkowników), a następnie zupa pomidorowa (89%) oraz grzybowa (46%).I myślę, że ze względu na wielopokoleniową tradycję Polaków pierwsze miejsce w tym rankingu nikogo nie dziwi. Przecież tak wielu z nas nie wyobraża sobie niedzieli bez rosołu :)

* Badanie potwierdziło też, że Lubella jest zdecydowanie marką numer jeden do wszelkiego rodzaju dań,co jest związane z faktem, że marka jest bardzo powszechna i popularna wśród polskich konsumentów.

* Najbardziej popularne dodatki do makaronów w Polsce (deklarowane przez 70% użytkowników makaronów) to pomidory, cebula, czosnek, pieczarki, papryka. Ale kto wie, może kiedyś pośród najpopularniejszych dodatków do makaronu znajdzie się również dynia? Dla mnie - jest to połączenie absolutnie fenomenalne. Dlatego właśnie taki pomysł prezentuję Wam w tym wyjątkowym dniu.

Zachęcam do wypróbowania przepisu z Lubellą i życzę smacznego! :)





Składniki:

* 400 g makaronu penne Lubella

* 150 g świeżego szpinaku typu baby

* 100 g mozzarelli

Klopsy:

* 500 g mielonej wołowiny

* 1 mała, drobno posiekana szalotka

* 1/2 startego na drobnych oczkach jabłka

* 1 duże jajko

* 3 łyżki bułki tartej

* 4 łyżki wody

* 2 szczypty chilli

* sól i pieprz

Sos:

* 1 szklanka puree z dyni*

* 1 szklanka śmietany kremówki

* 2 ząbki czosnku

* 2 szczypty gałki muszkatołowej

* sól i pieprz do smaku

Mięso łączymy z pozostałymi dodatkami i dokładnie wyrabiamy ręką. Masę mięsną dzielimy na 8 części i formujemy z niej klopsiki, które wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około 15 minut.

Składniki sosu łączymy ze sobą.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu, a następnie jeszcze gorący łączymy ze szpinakiem oraz wcześniej przygotowanym sosem.

Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na nim klopsy. Całość posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25 minut.


  * Aby uzyskać puree z dyni należy ją pokroić na mniejsze kawałki i upiec do miękkości, a następnie oddzielić miąższ od skóry i zmiksować go blenderem.
 

Opublikowano: 25 października 2015
Kategoria: Mięso, Makaron
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
emka
emka
31.10.2015 16:06 odpowiedz
Zapiekanka jak dla mnie rewelacyjna. W przeciwieństwie do mojego męża, wystarczyłby sam makaron z sosem. Zdecydowanie poleca!!!!!
jolantaszyndlarewicz
27.10.2015 17:19 odpowiedz
Cudowny obiad, wszystko w nim uwielbiam:)