2

Świąteczny tort kawowo żurawinowy z piernikową panna cottą i jabłkami



Nie macie jeszcze pomysłu na tort, który zachwyci gości przy świątecznym stole?
I jakiego nikt z Waszych bliskich nie miał okazji do tej pory próbować? 

Od teraz możecie być spokojni. 
Właśnie go znaleźliście :) 

Wilgotne, intensywnie kakaowe ciasto, masa kawowa, żelka ze świeżej żurawiny i soku pomarańczowego, warstwa prażonych jabłek, korzenna panna cotta i lekka, intensywnie waniliowa masa z ziarnami wanilii. 

Wiele smaków i jeszcze więcej zachwytu. 

Torcik ma niewielką średnicę (możecie przygotować go maksymalnie w tortownicy o średnicy 20 cm, ale zalecam 18 lub 19), ale z uwagi na jego wysokość bez problemu wykroicie z niego kilkanaście porcji. 
Jeśli posiadacie rant cukierniczy do tortów (o wysokości 15 cm), to idealnie sprawdzi się do złożenia ciasta. 
Jeśli takowego nie posiadacie, nie przejmujcie się. Wszystkie jego warstwy są stabilne i świetnie się na sobie trzymają :) 

Najlepsze (poza smakiem, oczywiście!) jest w nim to, że przygotowanie go możecie podzielić na kilka dni.
Wszystkie 3 zamrażane warstwy można przygotować kilka dni wcześniej i po zamrożeniu owinąć tortownicę szczelnie folią spożywczą (by górna warstwa nie wyschła i nie przeszła zapachami zamrażarki). 
Ciasto możecie upiec nawet dwa dni wcześniej, ale je również po wystudzeniu trzeba owinąć folią spożywczą by nie wyschło. 
Z takim rozłożeniem prac złożenie tortu pójdzie szybko, sprawnie i będzie czystą przyjemnością :) 

 


Do ciasta użyłam Ciemnego Kakao Dr. Oetker, które nadało mu intensywnego koloru i mocnego, kakaowego aromatu. 

Masa natomiast uzyskała swój esencjonalny waniliowy aromat dzięki Paście Waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru.

Oba produkty pochodzą z linii produktów ZE ŚWIATA NATURY, a wspomniane wcześniej kakao posiada UTZ Certified cocoa, co oznacza, że produkt ten wspiera odpowiedzialną uprawę kakao.

Informacje o całej gamie produktów z linii ZE ŚWIATA NATURY znajdziecie na stronie oetker.pl.

A po więcej przepisów na (nie tylko tych świątecznych) zapraszam Was do nowego serwisu Wszystkiego Słodkiego

 


SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18-19 CM

CIASTO (składniki na dwa blaty)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 małe jajka 
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g  Ciemnego Kakao Dr. Oetker
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g kwaśnej śmietany 

MASA KAWOWA 
  • 100 g miękkiego masła 
  • 100 g serka typu Philadelphia 
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kawy mielonej 
  • 1 łyżka wrzątku

ŻELKA ŻURAWINOWA 
  • 350 g żurawiny 
  • 50 ml soku pomarańczowego 
  • 3-4 łyżki cukru (w zależności od żurawiny)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny 
  • 50 ml wrzątku 

WARSTWA JABŁKOWA 
  • 400 g obranych i pokrojonych w drobną kostkę jabłek 
  • 1 pełna łyżka cukru 
  • 3 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny 
  • 50 ml wrzątku 

PIERNIKOWA PANNA COTTA 
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika (bez dodatku mąki!) 
  • 1 płaska łyżka cukru pudru 
  • 1,5 łyżeczki żelatyny 
  • 50 ml wrzątku 

MASA WANILIOWA 
OBŁOŻENIE TORTU 
  • 250 g mascarpone 
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru 

DO DEKORACJI
  • czerwone owoce (maliny, porzeczki, żurawina)
  • gałązki rozmarynu 
  • złoty barwnik spożywczy w proszku 

 


PRZYGOTOWANIE

CIASTO


Spody dwóch tortownic o średnicy 18 lub 19 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy olejem. 

Miękkie masło ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez około 7-8 minut. Następnie dodajemy jajka (w temperaturze pokojowej), a kiedy składniki się połączą śmietanę oraz wymieszane suche składniki. Miksujemy do czasu aż powstanie gładkie ciasto, a następnie dzielimy je na 2 równe części i umieszczamy w tortownicach.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). 

Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

ŻELKA ŻURAWINOWA

Spód tortownicy o takiej samej średnicy jak tortownica w której piekło się ciasto wykładamy folią spożywczą. 

Żurawinę, sok oraz cukier umieszczamy w rondelku z grubym dnem i gotujemy do czasu aż owoce się rozpadną i powstanie dość gęsta masa (mnie zajęło to do niecałe 10 minut - żurawina nie jest owocem z dużą ilością wody, więc proces gotowania nie trwa długo).  
Kiedy żurawina przestygnie do temperatury pokojowej dodajemy do niej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, szybko mieszamy i od razu wykładamy do tortownicy, a tortownicę wstawiamy do zamrażarki na około 2 godzinę. 

WARSTWA JABŁKOWA 

Jabłka, wodę oraz cukier umieszczamy w rondelku z grubym dnem i gotujemy do czasu, aż jabłka będą miękkie. Kiedy przestygną dodajemy do nich rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, dokładnie mieszamy i przekładamy na zamrożoną masę żurawinową. 
Tortownicę ponownie wstawiamy do zamrażarki, również na około 2 godziny. 

PIERNIKOWA PANNA COTTA 

Mleko, śmietankę, cukier oraz przyprawę do piernika umieszczamy w niewielkim rondelku, energicznie mieszamy rózgą i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż zacznie się gotować. 
Po zdjęciu z palnika dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. 
Mieszając od czasu do czasu masę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przecedzając ją przez sito przelewamy na zamrożoną warstwę jabłkową. 
Wstawiamy do zamrażarki na całą noc. 

MASA KAWOWA 

Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. 
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy serek i kawowe "fusy". Miksujemy krótko, tylko do chwili połączenia. 

MASA WANILIOWA 

Mascarpone, śmietankę oraz cukier puder umieszczamy w misie miksera i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu. Na koniec dodajemy pastę waniliową i całość mieszamy silikonową szpatułką, tylko do połączenia. 

MASA DO OBŁOŻENIA

Mascarpone, kremówkę oraz cukier ubijamy do chwili powstania gęstego kremu.  



SKŁADANIE CIASTA

  • Na paterze układamy pierwszy krążek ciasta, a na niego wykładamy (najlepiej z rękawa cukierniczego) masę kawową.
  • Na masie kawowej umieszczamy zamrożone warstwy. (Nie próbujcie obkrawać zamrożonych warstw by wyjąć je z zamrażarki. Wystarczy wyjąć ją z zamrażarki 10 minut wcześniej i delikatnie odpinać obręcz tortownicy. Zamrożone warstwy będą się od niej odklejać.)
  • Na wierzch nakładamy masę waniliową. 
  • Masę waniliową przykrywamy drugim krążkiem ciasta. 
  • Ciasto obkładamy kremem i dekorujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

SMACZNEGO! 

 

 


 


Opublikowano: 15 grudnia 2020
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Pati
Pati
23.12.2020 12:47 odpowiedz
Wow:))
Aleksandra
Aleksandra
18.12.2020 13:20 odpowiedz
Cudo, piękne