34

Świąteczny tort cynamonowo migdałowy


W mojej rodzinie od zawsze piekło się na Święta dwa torty. Makowy i orzechowy. W sumie nie pamiętam żeby kiedykolwiek zabrakło ich na świątecznym stole. Co roku te same. Ale stanowią one tak nieodzowny element Świąt jak barszcz z uszkami czy karp. Specjalistką od tych wypieków była moja babcia, która kategorycznie zabraniała pieczenia ich przez cały rok. To były świąteczne torty.

Od kilku lat ja podtrzymuję tortową tradycję i piekę makowy tort przekładany masą czekoladową i orzechowy, z przełożeniem kawowym. W tym roku jednak chciałam też spróbować czegoś nowego. Wypróbowałam więc tort z migdałowym biszkoptem, cynamonową masą śmietanową z mascarpone i sporą ilością Amaretto. Okazał się być bardzo oryginalny w smaku a dzięki dodatkowi cynamonu ma także zimowy charakter. Jeśli tylko starczy mi czasu, z pewnością zrobię go ponownie za 3 tygodnie jako trzeci tort.

Biszkopt:

* 6 dużych jajek

* 160 g cukru

* 1 łyżeczka cynamonu

* 150 g mąki

* 70 g mielonych migdałów (mogą być ze skórką)

* 50 g mąki ziemniaczanej

* 1 łyżeczka proszku

Krem:

* 500 ml kremówki 36%

* 250 g mascarpone

* 3 łyżki Amaretto

* 1 łyżeczka cynamonu

* 100 g cukru pudru

* 3 płaskie łyżeczki żelatyny

Poncz:

* 150 g konfitury morelowej

* 1/2 szklanki Amaretto

Dekoracja:

* 500 ml kremówki 36%

* 3 łyżki cukru pudru

* 2 zagęstniki do bitej śmietany (fixy)

* cynamon

Biszkopt

Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera na białą, puszystą masę (około 6-7 minut). Mąkę łączymy z cynamonem, proszkiem i migdałami i dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się składników. 

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) a boków nie natłuszczamy. Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu biszkoptu spuszczamy go w tortownicy na podłogę z wysokości około 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. 

Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a idealnie kroi się, jeśli jest upieczony dzień wcześniej. 

Poncz

Konfiturę i amaretto umieszczamy w blenderze i miksujemy.

Krem

W 80 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy ją by nabrała temperatury pokojowej. Od czasu do czasu musimy ją pomieszać.

Mascarpone miksujemy z cukrem a następnie dodajemy amaretto i cynamon. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie miksujemy na wolnych obrotach. Kiedy masa jest dobrze wymieszana, dodajemy letnią żelatynę i jeszcze chwilę mieszamy, nadal na wolnych obrotach. 

Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszą umieszczamy w tortownicy i obficie polewamy ponczem a następnie staramy się go łyżką "wetrzeć" w biszkopt. Następnie nakładamy połowę masy i czynność powtarzamy. Ostatni krążek też ponczujemy i przykrywamy nim drugą warstwę masy. Delikatnie dociskamy i wstawiamy tortownicę do lodówki na około 3-4 godziny, aby masy zastygły.

Ja zawsze przekładając tort masą robię to w tortownicy, unikając tym samym "rozjeżdżania" się masy i wypłynięcia jej po bokach. 

Po kilku godzinach wyjmujemy tort, obkrawamy go po bokach i zdejmujemy obręcz tortownicy. Cały tort pokrywamy kremówką ubitą z cukrem pudrem i fixami i dekorujemy cynamonem.

Smacznego :)



  
 

“The best of all gifts around any Christmas tree is the presence of a happy family all wrapped up in each other”

Burton Hills


Sponge cake:

* 6 eggs

* 160 g sugar

* 1 teaspoon cinnamon

* 150 g flour

* 70 g almond flour

* 50 g potato starch

* 1 teaspoon baking powder

Filling:

* 500 g heavy cream

* 250 g mascarpone cheese

* 3 teaspoon Amaretto liqueur

* 1 teaspoon cinnamon

* 100 g icing sugar

* 3 teaspoons powdered gelatine

To soak the sponge cake:

* 150 g apricot jam

* 1/2 cup Amaretto liqueur

To decorate the top:

* 500 ml heavy cream

* 3 teaspoon icing sugar

* cinnamon

Sponge cake

Heat the oven to 170C.

Beat eggs with sugar until light and fluffy (for about 6-7 minutes). Combine flour, almond flour, cinnamon and baking powder and add to the eggs mixture. Mix gently just until combined. 

Pour the batter into a springform cake tin (22 cm) and bake for about 35 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean). Set aside to cool (in my opinion for at least 10 hours).

When the sponge cake is cooled blend apricot jam with Amaretto liqueur.

Filling

Combine gelatine with 80 ml of hot water. Set aside to cool stirring form time to time.

Mix mascarpone cheese with sugar and then add the liqueur and cinnamon. At the end add whipped cream mix gently until combined and pour cooled gelatine and again combine gently. 

Cut the sponge cake into 3 layers. Soak each layer with Amaretto mixture and spread the filling between them. I always do it in a cake tin to have the cake straight and level. Refrigerate for 3-4 hours and then take off the cake tin.

Doceorate with whipped with icing sugar cream and cinnamon.

Before cutting refrigerate overnight. 



Źródło 

Opublikowano: 1 grudnia 2012
Tagi: mascarpone
Kategoria: Torty, Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (34)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2015 18:44 odpowiedz
W zasadzie może być inny alkohol - likier pomarańczowy czy Baileys.
Jeśli chodzi o to, by w ogóle nie było alkoholu, to po prostu proszę go pominąć.
Natalia
Natalia
21.12.2015 14:57 odpowiedz
Czy jakiś zamiennik Amaretto może Pani polecić? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2014 07:03 odpowiedz
Tak, oczywiście :)
beata
beata
28.12.2014 15:34 odpowiedz
Witam, Pani Kasiu, czy zamiast migdałów można użyć mielonych orzechów laskowych, bo wszystko w torcie jest pyszne poza migdałami za którymi po prostu nie przepadam:/
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2014 07:29 odpowiedz
160 g mąki to będzie ok. 13 łyżek.
160 g cukru to także ok. 13 łyżek.
Niestety łyżka łyżce nie równa, tym bardziej, że jedni sypią płasko inni z lekką górką.
Polecam jednak zakup wagi - nawet takie za 15 - 20 zł z Allegro (elektroniczne) świetnie się sprawdzają. Niestety w przepisach istotna jest gramatura.
Justyna
Justyna
08.12.2014 15:52 odpowiedz
A mogłaby Pani zdradzić ile to jest 160 g mąki i cukru. Nie mam wagi i posiłkuje się zawsze łyzkami
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.12.2013 14:20 odpowiedz
Już chyba trochę za późno na odpowiedz, ale całe :)

Staram się dość dokładnie spisywać przepis, więc gdyby miały byc miksowane same białka lub żółtka, napisałabym o tym :)

Czekam na opinię o torcie :)
liliana
liliana
07.12.2013 21:48 odpowiedz
Pani Kasiu a czy ubijamy cale jajka czy tylko białka? Wlasnie zaczelam robic ten tort i zaczelam miksowac cale jaja ale nie jestem do konca pewna...:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2013 22:25 odpowiedz
Niestety na bloxie nie jest to takie proste.

Ale zawsze można przepis skopiować do jakiegoś edytora teksty (np. Word) i wydrukować :)
ElaD
ElaD
29.11.2013 21:46 odpowiedz
Tort przepyszny i choć otagowany jako przepis na Wigilię i Święta to nie mogłam się powstrzymać by go wcześniej nie spróbować, jeżeli ktoś zastanawia nad tym przepisem to naprawdę jest wart zrobienia:) Polecam!
P.S.: Pani Kasiu, czy będzie kiedyś możliwość wydrukowania przepisów z Pańskiej strony bo to niejeden, który mi się spodobał a fajnie by go było mieć na stałe pod "ręką". Pozdrawiam
Aneta
Aneta
03.09.2013 12:50 odpowiedz
Piekłam ten tort na Boże Narodzenie i na chrzest synka mojej koleżanki.
Jest przepyszny....Kroi się go superowo.
Polecam!
Annak81
Annak81
26.12.2012 14:06 odpowiedz
Zrobiłam dwa takie torty na święta- w kształcie buzi mikołaja. Wierzchu nie posypywałam cynamonem a i tak wyszedł pyszny. Tylko biszkopt mi taki suchy wyszedł ale to pewnie dlatego, że upiekłam osobno 3 blaty ciasta. Z pewnością jeszcze nie raz go upiekę. Polecam wszystkim bo smakuje wybornie.
Kasia
Kasia
08.12.2012 09:36 odpowiedz
robię dzisiaj to cudo na jutrzejszą imprezę rodziców :)
gin
gin
06.12.2012 17:09 odpowiedz
Wygląda wspaniale.
U mnie na Święta nie piecze się tortów - nie ma kto jeść... ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2012 19:27 odpowiedz
Dziękuję :)
vegazone
02.12.2012 19:27 odpowiedz
cudowne zdjęcia! :)
KulinarnaJa
02.12.2012 18:42 odpowiedz
Ideał!
jolantaszyndlarewicz
02.12.2012 14:12 odpowiedz
Kasiu idealny ....i taki równiutki:) ...mi mimo bardzo długiego noża zdarzają się lekko krzywo pokrojone biszkopty:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2012 12:30 odpowiedz
Nie bardzo wiem, co mam Wam odpisać na pytania o sposób krojenia go. Po prostu użyłam długiego, ostrego noża :) Takiego samego, jak zawsze używam do krojenia ciast, tortów i serników. To chyba tylko kwestia tego, ze nóż musi być bardzo ostry. Nie mam żadnej konkretnej metody :)
kuchennefascynacje
02.12.2012 11:59 odpowiedz
Pyszności :)
Wiera
02.12.2012 09:39 odpowiedz
Dobra, dobra. Jak to pokroiłaś?!
Kats
01.12.2012 22:12 odpowiedz
Obłędny.
pasjonatka
01.12.2012 22:07 odpowiedz
kazdy twoj tort jest obledny ;)
ervisha
01.12.2012 17:50 odpowiedz
BOSKI :)
darkangelika
01.12.2012 16:50 odpowiedz
Cudowny jest ten kawałeczek tortu, chętnie bym się poczęstowała;)
PiernikowaChata
01.12.2012 16:24 odpowiedz
Przepiękny, jak cudnie równo przełożony. Moje torty nigdy tak precyzyjne nie są. :( Smakowity na pewno.
Veronica
01.12.2012 15:21 odpowiedz
Polubiłabym Święta z Twoją rodziną :)
nemisiek
01.12.2012 10:18 odpowiedz
Kasiu tort jest obłędny!
wedelka
01.12.2012 10:02 odpowiedz
Bosko wygląda :) Jak z najlepszej cukierni :)
Anagram
Anagram
01.12.2012 09:20 odpowiedz
wygląda jak zaczarowany! w życiu nie udałoby mi się tak idealnie ukroić kawałka tortu ! jestem pełna podziwu dla Twojego kunsztu cukierniczego:) w święta raczej nie eksperymentuję, ale na inne okazje - a tych nie brakuje od grudnia do marca - chętnie skuszę się na taki tort! Pozdrawiam serdecznie w leniwy sobotni poranek, Anagram :)
Paulina
01.12.2012 08:55 odpowiedz
Jeeeeeeeeeju, niesamowite...
Jakie Ty masz zdolności i kulinarne i artystyczne...
Gdybym ja wniosła na świąteczny stół taki tort to moja rodzina by zdecydowanie zamilkła z zachwytu :)
mikimama
01.12.2012 08:54 odpowiedz
Bardzo mi się podoba. Ciekawie połaczyłaś smaki...
anvil
anvil
01.12.2012 08:33 odpowiedz
Kasiu zdradź tą tajemnicę, jak Ci się udaje tak idealnie pokroić biszkopt? Pozdrawiam :)
bellaisabella
01.12.2012 00:18 odpowiedz
Cynamon uwielbiam- smakowo i w perfumach;)
Piękny tort,na pewno smakuje wśmienicie!!!Uwielbiam gotować,z pieczeniem to u mnie raczej porażka..ale nie można wszystkiego umieć,prawda?;)