
Wczoraj proponowałam Wam mikołajowe babeczki, które możecie przygotować dla swoich pociech. Dziś natomiast propozycja dla tych, którzy osiemnaste urodziny mają już za sobą :)
Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, lub zadbać o każdy szczegół świątecznego przyjęcia, to co powiecie na podanie napojów (czy jak w tym przypadku świątecznego drinka) w... bombkach :)
Mnie udało się kupić kilka dni temu w jednym z hipermarketów (za około 2 złote za sztukę) takie oto gładkie, niezdobione bombki, które idealnie nadają się do serwowania świątecznych trunków. Koszt niewielki, a radości całe mnóstwo :)
Zanim jednak sam przepis, to jeszcze kilka słów o wyborze syropu. Zwróćcie uwagę, by miał w swoim składzie co najmniej 50% soku. Przejrzałam składy wielu syropów i często jego zawartość nie przekracza 1 lub 2%. Oczywiście mam tu na myśli syrop słodzony (powszechnie kupowany jako dodatek do wody lub herbaty), a nie sok 100%, ponieważ zależy nam na tym, by był to słodki sok, który osłodzi drinka.
Składniki na 1 drinka:
* 100 ml wódki
* 50 ml likieru pomarańczowego (użyłam Cointreau)
* 75 ml syropu żurawinowego
* kilka łyżek kruszonego lodu
Przy pomocy strzykawki do bombki wlewamy wódkę wymieszaną z likierem i sokiem.
Spory kieliszek wypełniamy lodem. Do dekoracji można użyć świeżej żurawiny.
Podajemy od razu, po napełnieniu kieliszków lodem.
Na zdrowie! :)
Inspiracja
Opublikowano: 5 grudnia 2017
Trzeba dużej uwagi i delikatności!